Χιώτης - Κατσούλης στο Gazzetta: Από το «Survivor» του ελληνικού ποδοσφαίρου στη δημιουργία σχολής τερματοφυλάκων

Χιώτης - Κατσούλης στο Gazzetta: Από το «Survivor» του ελληνικού ποδοσφαίρου στη δημιουργία σχολής τερματοφυλάκων

Είναι συνονόματοι, μόνο ως προς το υποκοριστικό. Ο ένας είναι ο μοναδικός Έλληνας τερματοφύλακας μαζί με τον Αντώνη Νικοπολίδη που έχει αγωνιστεί στους «8» του Champions League στον 21ο αιώνα.

Ο άλλος υπήρξε επίσης τερματοφύλακας, αλλά έδρεψε δάφνες ως ο πιο επιτυχημένος παίκτης σε αγωνίσματα του Survivor. Γνωρίζονται από παλιά και αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους δημιουργώντας κάτι πρωτοποριακό.

Ο Σάκης (Διονύσης) Χιώτης και ο Σάκης (Θανάσης, αποκάλυψη!) Κατσούλης παρουσιάζουν τη Nuevo Goalkeeper Academy στο Gazzetta.

Τους επισκεφτήκαμε στις εγκαταστάσεις της N.G.A. για να τους συναντήσουμε και να τους παρακολουθήσουμε επί το έργον. Η εξειδικευμένη για τερματοφύλακες ακαδημία λειτουργούσε λιγότερο από ένα μήνα, παρόλα αυτά δεν υπήρχε το παραμικρό ψεγάδι από πλευράς οργάνωσης.

Η προπόνηση των παιδιών άρχιζε στις έξι, όμως όλα τα απαραίτητα όργανα είχαν τοποθετηθεί από νωρίς. Οι κώνοι, οι σκάλες, τα φουσκωτά, τα τραμπολίνο, περίμεναν τους μικρούς επίδοξους γκολκίπερ να διδαχθούν τα μυστικά της θέσης.

Πριν συμβεί αυτό, οι δύο φίλοι και προπονητές παρουσίασαν το πλάνο της συνεργασίας τους και τους στόχους του εγχειρήματός τους.

image

Σχολή από 8 ετών παιδιά έως 40 ετών άνδρες!

- Που απευθύνεται η Nuevo Goalkeeper Academy;

Σάκης Χιώτης: Η σχολή μας απευθύνεται σε παιδιά από 8 ετών μέχρι παιδιά... 40 ετών! Είναι ένα καινούργιο εγχείρημα κάτι το πρωτοποριακό για τη θέση του τερματοφύλακα. Γίνεται εξειδικευμένη προπόνηση σε θέματα που αφορούν τόσο την τεχνική όσο και τη φυσική κατάσταση του τερματοφύλακα.

Φροντίσαμε να εξασφαλίσουμε έναν υπερσύγχρονο χώρο με καινούργιο χλοοτάπητα νέας γενιάς, χωρίς καουτσούκ με φελλό που είναι πολύ καλύτερο για τους κραδασμούς, για τα πεσίματα, για τα καψίματα. Προς το παρόν λειτουργούμε κάθε Τρίτη και Πέμπτη, αλλά σκεφτόμαστε να βρούμε και έναν άλλο χώρο ώστε να καλύψουμε μεγαλύτερο μέρος της Αττικής.

Σάκης Κατσούλης: Έχουμε ήδη ζήτηση από παιδιά που παίζουν στη Β΄ Εθνική και που δεν τους αρκεί η καθημερινή προπόνηση με την ομάδα τους. Έτσι θέλουν να κάνουν κάτι πιο εξειδικευμένο, ώστε να βελτιώσουν κάποια κομμάτια στα οποία έχουν αδυναμίες.

Γιατί μερικές φορές στην ομάδα δεν υπάρχει ούτε ο χρόνος αλλά σε πολλές περιπτώσεις ούτε η εξειδίκευση όταν είναι τέσσερις τερματοφύλακες, για να δουλέψουν και οι τέσσερις πάνω στα κομμάτια στα οποία έχουν ανάγκη.

Κατσουλης

- Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Χιώτης: Με τον Σάκη γνωριζόμαστε χρόνια τον είχα παίκτη όταν ήμουν προπονητής τερματοφυλάκων στο Αιγάλεω το 2016. Έτσι η γνωριμία μας έκανε πολύ πιο εύκολη τη συνεργασία.

Κατσούλης: Από τους πολλούς προπονητές που είχα όσο έπαιζα, ξεχώρισα αμέσως το Χιώτη γιατί ήταν εκείνος ο οποίος κατάφερε και με βελτίωσε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα τόσο σε σωματική κατάσταση όσο και σε αντίληψη της θέσης. Γιατί είναι μία θέση που, κακά τα ψέματα, χρειάζεται τεράστια αντίληψη, εμπειρία, επικοινωνία με τους συμπαίκτες.

Δεν είναι απλώς ότι μπαίνεις στο γήπεδο, πέφτεις να πιάσεις τη μπάλα, κάνεις κάποιες λαβές και έτσι βελτιώνεσαι. Χρειάζονται πολλά περισσότερα και ο Διονύσης είναι ο ιδανικός για να τα μεταδώσει.

image

Στο 1' θα πιάσεις πέναλτι, στο 2' να σου φύγει η μπάλα από τα χέρια

- Λένε ότι ο τερματοφύλακας πρέπει να κουβαλάει τρέλα. Πόσο σημαντικός είναι ο παράγοντας της ψυχολογίας, ειδικά από τη στιγμή που δουλεύετε με νέα παιδιά;

Χιώτης: Το πιο βασικό είναι το θέμα της ψυχολογίας. Είναι ελάχιστοι τερματοφύλακες που μπορούν να ξεπεράσουν τόσο εύκολα ένα λάθος και ειδικά σε ένα σημαντικό αγώνα. Εκεί παίζει ρόλο ο προπονητής τερματοφυλάκων ο οποίος πρέπει να το διορθώσει αυτό σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα μέχρι να έρθει το επόμενο παιχνίδι. Θα σας πω ένα παράδειγμα.

Σε μία προπόνηση συνειδητοποίησα ότι είχα να κάνω με ένα παιδί φοβισμένο, το οποίο στην ουσία δίσταζε μήπως κάνει κάποιο λάθος. Του είπα να παίξει ελεύθερα, ας κάνει λάθος δεν πειράζει, απλώς είναι προπόνηση. Ήρθε ανακουφισμένο μετά το τέλος της προπόνησης και όταν τον ρώτησα γιατί ήταν έτσι στο ξεκίνημα, μου λέει ‘κόουτς, ξέρεις, ένας άλλος προπονητής όταν έκανα λάθος μου φώναζε’.

Όλοι κάνουν λάθη δεν υπάρχει κανείς που να μην κάνει πόσο μάλλον τα παιδάκια τα οποία έρχονται εδώ για να μάθουν.

Κατσούλης: Είναι μία θέση που θέλει πολλή ψυχολογία, πολλή κουβέντα με τον προπονητή σου γιατί κάθε στιγμή στον αγώνα είναι διαφορετική. Μπορεί στο πρώτο λεπτό να πιάσεις πέναλτι και στο δεύτερο να φύγει η μπάλα με τα χέρια σου.

Ο Διονύσης είναι πολύ καλός και στο κομμάτι της ενδυνάμωσης και της φυσικής κατάστασης αλλά και της ψυχολογίας. Παρατηρούμε ότι πολλά παιδιά μεταφέρουν κάποιες ντροπές, κάποια θέματα που δεν τα συζητούν στο σχολείο ή με την οικογένειά τους.

Μέσα σε δύο-τρεις προπονήσεις μπορούμε να καταλάβουμε το χαρακτήρα του κάθε παιδιού και δουλεύουμε πάρα πολύ και σε αυτό το κομμάτι να εμπιστευτεί τον εαυτό του, να μη φοβάται να κάνει λάθος, να δοκιμάσει περισσότερα πράγματα, να ξεπεράσει τα όρια του.

Χιώτης-Κατσούλης

- Μιας και αναφέρθηκες σε οικογένεια και σχολεία, είναι σύνηθες τα παιδιά να σας εμπιστεύονται περισσότερο από το δάσκαλο ή τον γονιό;

Χιώτης: Συνέχεια τυχαίνει οι γονείς να μας προτρέπουν να πούμε κάτι στα παιδιά τους όπως για παράδειγμα να διαβάζουν περισσότερο. Σε αρκετές περιπτώσεις έχει αποτέλεσμα. Αλλά το πιο βασικό και αυτό που προσπαθούμε εμείς να κάνουμε εδώ είναι να έρχονται τα παιδιά να ευχαριστιούνται την προπόνηση και πάνω από όλα να φεύγουν χαρούμενα.

Είναι πολύ σημαντικό το παιδί να βλέπει ότι κάποιος του κάνει προπόνηση, ασχολείται μαζί του. Τώρα έχει προκύψει μία μόδα ότι τα παιδιά πρέπει να μπαίνουν σε γκρουπ και να δουλεύουν μόνα τους. Για μένα είναι λάθος αυτό. Πρέπει να έχουν άμεση σχέση, άμεση επαφή με τον προπονητή και επίσης να μπορείς να τους κάνεις τις ανάλογες διορθώσεις.

Κατσούλης: Η θέση του τερματοφύλακα είναι ατομική και ιδιαίτερη, είναι ένας παίκτης ξεχωριστός μέσα στο γήπεδο δεν είναι όπως τα υπόλοιπα παιδιά που μπορείς να τους δώσεις μία μπάλα να παίξουν και έτσι να βελτιώσουν κάποια στοιχεία του παιχνιδιού τους.

Πρέπει να δουλέψεις εξειδικευμένα στη θέση αυτή. Έτσι πιστεύω ότι ένα παιδί θα χαρεί πολύ περισσότερο αν είναι τερματοφύλακας στην Ακαδημία μας παρά εάν βρίσκεται σε κάποια ομάδα που δεν διαθέτει προπονητή τερματοφυλάκων. Και αυτό γιατί θα του δοθεί λιγότερη σημασία από τον προπονητή.

Ερχόμενος εδώ έχει μία ώρα δική του που ασχολούμαστε αποκλειστικά μαζί του πάνω στην ενδυνάμωση, στη φυσική κατάσταση ενώ υπάρχει και το διασκεδαστικό κομμάτι όπου στο τέλος της προπόνησης οι τερματοφύλακες ανταγωνίζονται.

image

Υπάρχει κενό στην personal προπόνηση τερματοφυλάκων

- Μέχρι ποια ηλικία μπορεί ένας τερματοφύλακας να λάβει εξειδικευμένη εκπαίδευση;

Κατσούλης: Ο τερματοφύλακας μπορεί να βελτιώνεται ακόμα και στα 40 χρόνια του. Είναι κάτι που δεν σταματάει ποτέ. Είναι μία θέση που όσο περισσότερη εμπειρία αποκτάς τόσο καλύτερος γίνεσαι. Όσο περισσότερη προπόνηση κάνεις, τόσο καλύτερες τοποθετήσεις θα έχεις, άρα γίνεσαι καλύτερος μέσα στον αγώνα. Συνεπώς δεν υπάρχει κάποιο όριο στο κομμάτι της βελτίωσης, βελτιώνονται τα πάντα μέχρι πολύ μεγάλη ηλικία.

Τώρα, όσον αφορά το θέμα της εξειδίκευσης, έχουμε παρατηρήσει ότι λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης στη χώρα πολλές ακαδημίες δεν μπορούν να έχουν προπονητή τερματοφυλάκων. Αποτέλεσμα είναι τα παιδιά που παίζουν σε αυτή τη θέση να περιμένουν το τέλος της προπόνησης και το διπλό για να φορέσουν γάντια και να εξασκηθούν.

Αυτό δεν φέρνει την παραμικρή βελτίωση στη θέση του τερματοφύλακα καθώς μπορεί να περάσει ακόμα και μία ολόκληρη σεζόν, ένα παιδί να παίζει μόνο αγώνες και να μην έχει κάνει καμία εξειδικευμένη προπόνηση για τη θέση του.

Κατσουλης

- Μιλάς και εμπειρικά; Σα να το έχεις βιώσει;

Φυσικά το έχω βιώσει και ειδικά επειδή μεγάλωσα στην επαρχία ήταν ακόμα πιο δύσκολο να βρεθεί Ακαδημία με προπονητή τερματοφυλάκων. Και ακόμα υπάρχει αυτή η κατάσταση σε πάρα πολλές ακαδημίες. Έχουμε διαπιστώσει ότι ακόμα υπάρχει ένα κενό στην personal προπόνηση τερματοφυλάκων.

image

Το Survivor που άνοιξε πόρτες

- Η παρουσία σου στο Survivor και η δημοσιότητα που πήρες από αυτό, διευκόλυναν τις κινήσεις σου όσον αφορά τη βοήθεια που λάβατε για την ίδρυση της N.G.A.;

Το γεγονός ότι ασχολούμαι πολύ ενεργά και με τα social media και όλο αυτό που γνώρισε ο κόσμος τους μήνες που ήμουν στο survivor, έχει δημιουργήσει μια οικειότητα. Ο κόσμος νιώθει ότι με ξέρει, ίσως για αυτό το λόγο να μου είναι πολύ πιο εύκολο να κάνω μία συζήτηση να ξεκινήσω μία καινούργια συνεργασία. Καταλαβαίνουν κατευθείαν ποιος είμαι.

- Δεν δείχνει όμως γενικά μια αδιαφορία για τις ακαδημίες, το γεγονός ότι χρειάζεται να πεις ότι είσαι «ο Σάκης του Survivor»; Όταν μιλάμε για αθλητισμό και μικρά παιδιά, δεν θα έπρεπε οι πόρτες να είναι ούτως ή άλλως ανοιχτές;

Δεν θα έλεγα ότι υπάρχει αδιαφορία. Θα έλεγα καλύτερα ότι υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης γύρω από το τι μπορεί να γίνει σε μία ακαδημία όταν η προπόνηση γίνεται σε επαγγελματικά πρότυπα. Για παράδειγμα εγώ έχω εμπιστευτεί το Διονύση Χιώτη γιατί ξέρω ότι η προπόνηση θα είναι πάντα οργανωμένη, δεν γίνεται άσκηση χωρίς να ξέρουμε τον λόγο για τον οποίο γίνεται αυτή η άσκηση, υπάρχει ροή και επίσης υπάρχει εξειδίκευση πάνω στις αδυναμίες που έχει ο καθένας. Άρα τον βελτιώνουμε κάτι το οποίο δεν γίνεται σε άλλες ακαδημίες.

- Πως προσδιορίζεις την επιτυχία της ακαδημίας σε δύο χρόνια από σήμερα;

Έχουμε ξεκινήσει εδώ και μερικές βδομάδες. Στόχος ήταν να ασχοληθούμε πολύ με παιδάκια και να δημιουργήσουμε τερματοφύλακες. Αλλά μιλάμε για τερματοφύλακες προσωπικότητας, όχι απλώς για κάποιους που θα παίζουν στη συγκεκριμένη θέση. Έχουμε και παιδιά που ανήκουν σε κάποιες ακαδημίες και έρχονται σε μας για να βελτιωθούν αλλά και κάποια άλλα που ξεκίνησαν τώρα εξάσκηση στη θέση του τερματοφύλακα και δεν ανήκουν σε κάποια ομάδα. Συνεπώς, επιτυχία για μας σε δύο χρόνια από τώρα θα ήταν να έρχονται ομάδες οι οποίες έχουν προπονητή τερματοφυλάκων και να μας ζητούν έξτρα προπόνηση για κάποιον από τους τερματοφύλακες τους, γιατί θα θεωρήσουν ότι με εμάς μπορεί να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο.

- Το όνομα πώς προέκυψε;

Nuevo σημαίνει καινούργιο. Μαζί με το Διονύση καθίσαμε και το σκεφτήκαμε μαζί με το λογότυπο του τερματοφύλακα. Αντιπροσωπεύει φυσικά το νέο, καινούργιες ακαδημίες, καινούργια συνεργασία νομίζω ότι ταιριάζει απόλυτα σε όλα.

- Θα τα προλάβετε όλα, τόσο φορτωμένο που είναι το πρόγραμμά σας;

Η αλήθεια είναι ότι και οι δύο ασχολούμαστε με πάρα πολλά πράγματα ειδικά ο Διονύσης λόγω της ΑΕΚ Β΄ (σ.σ. είναι προπονητής τερματοφυλάκων) έχει πάρα πολλές υποχρεώσεις, αλλά νομίζω ότι όταν υπάρχει θέληση μπορεί να βρεθεί χρόνος για να γίνει σωστή και εξειδικευμένη προπόνηση.

- Ποια είναι τα σημεία υπεροχής της Nuevo ως ακαδημία;

Θα ήθελα να επαναλάβω και εγώ αυτό που είπε νωρίτερα ο Διονύσης για τα γήπεδα και τον καινούργιο τάπητα που έχουμε εδώ. Υπάρχουν πάρα πολλά γήπεδα που τα παιδιά πέφτουν κυριολεκτικά στο τσιμέντο και όσοι διαβάζουν αυτή τη συνέντευξη θα καταλάβουν τι εννοώ. Ήταν κάτι το οποίο το κοιτάξαμε από την πρώτη στιγμή, να βρούμε πολύ σωστές εγκαταστάσεις και αγωνιστικό χώρο και το καταφέραμε. Από εκεί και πέρα βοήθησε πολύ ο Βασίλης Λίγκας από τη Liga Sport με τον εξοπλισμό που είναι απαραίτητος για τη θέση του τερματοφύλακα. Είναι μία θέση που πρέπει να παίρνει ερεθίσματα από διαφορετικές καταστάσεις. Διαθέτουμε τα πάντα, ενώ ο Διονύσης έχει την εμπειρία και την προπονητική και την αγωνιστική για να δείξει τα παιδιά αυτά που πρέπει. Εγώ λειτουργώ πιο πολύ συνοδευτικά στο κομμάτι της διασκέδασης και της ψυχολογίας, να μιλήσω με κάποιο παιδί που με εμπιστεύεται επειδή με γνωρίζει από την παρουσία μου στην τηλεόραση. Ήταν το όνειρό μου να ασχοληθώ με παιδάκια το είχα πει και μέσα στο παιχνίδι. Ήθελα να ασχοληθώ με την προπονητική, το είχα κάνει και στο παρελθόν όταν ήμουν στον Ολυμπιακό Βόλου. Στα 26 μου παράλληλα με την παρουσία μου στο πρωτάθλημα Γ΄ εθνικής, είχα αναλάβει και τις ακαδημίες. Οπότε όταν βρήκα το Διονύση, δεν μου ήταν καθόλου δύσκολο να ξεκινήσουμε κάτι μαζί.

- Τα παιδιά σε αντιμετωπίζουν ως «το Σάκη από το Survivor»

Μου κάνουν συνεχώς ερωτήσεις για το παιχνίδι, υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός και μου αρέσει που με κοιτάνε στα μάτια και θέλουν να τους πω κάτι. Μου δείχνουν εμπιστοσύνη χωρίς στην ουσία να με ξέρουν, αλλά έχει διαμορφωθεί αυτή η σχέση για την οποία σας μίλησα και πριν λόγω της παρουσίας μου στο Survivor. Βέβαια υπάρχει ένα μέτρο που δεν πρέπει να ξεπερνάμε. Συνδυάζουμε τη διασκέδαση με την προπόνηση. Για παράδειγμα όταν κάνουν διατάσεις, μπορούμε να πούμε ο,τιδήποτε, όταν όμως περνάμε στην προπόνηση εκεί τα πράγματα σοβαρεύουν. Το καταλαβαίνουν και οι ίδιοι.