Καντέ, ένα παιδί που σε όλο το δρόμο χαμογελούσε

Καντέ, ένα παιδί που σε όλο το δρόμο χαμογελούσε

Gazzetta team

Γράφει ο Κωνσταντίνος Ζάλιαρης

Απόλαυσε την διαδρομή του. Από τα πιο χαμηλά, στα πιο λαμπερά.

Από τις χαμηλές κατηγορίες της Γαλλίας, ο βραχύσωμος χαφ δεν ήταν απλά ένα παιδί μάλαμα, αλλά και ένας εκπληκτικός μέσος. Ταχύτατος. Με σωστό διάβασμα του παιχνιδιού. «Σκούπα». Ό,τι έβλεπε και περνούσε κοντά του, ήταν εκεί για να το σταματήσει και να στείλει την μπάλα μπροστά.

Ο δυο φορές Πρωταθλητής Αγγλίας και μάλιστα με διαφορετικές ομάδες σε διαδοχικές σεζόν, έτοιμος για την μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του. Και ποιος να του τό 'λεγε ότι τα πράγματα θα εξελίσσονταν έτσι...

image

Στα 23 του ακόμα... έψαχνε το πιο σωστό μονοπάτι

Πριν από εφτά χρόνια βρισκόταν επί γαλλικού εδάφους και πιο συγκεκριμένα αγωνιζόταν στην δεύτερη κατηγορία του ποδοσφαίρου της χώρας. Στα 23 του.

Μέχρι τα 21 του ακόμα... μεταξύ ερασιτεχνικού κι επαγγελματικού τοπίου! Σε ηλικία που μονάχα στην Ελλάδα ενδεχομένως να θεωρείται ένας ποδοσφαιριστής ακόμα ταλέντο, νεαρός ή ανερχόμενος.

Στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο τα 23 είναι μια κανονική ηλικία στην οποία ένας παίκτης έχει αποδείξει τι μπορεί να κάνει και συνεχώς βαδίζει προς το υψηλότερο επίπεδο.

Φυσικά υπάρχει και το ενδεχόμενο να μην καταφέρει ποτέ να κάνει το κάτι παραπάνω γιατί από τη στιγμή που βρίσκεται ακόμα σε επίπεδο δεύτερης κατηγορίας, ίσως να μην κατάφερε ποτέ να δείξει όσα έπρεπε.

Και μάλιστα, ο Καντέ δεν είχε καταφέρει να παίξει στο απόλυτα επαγγελματικό «μέτωπο» μέχρι και τα 21 του! Ο Γάλλος χαφ ήταν στην Καέν όπου είχε μετακινηθεί από την Μπουλόν σ' εκείνο το σημείο της σταδιοδρομίας του...

image

Μεταγραφή... κοψοχρονιά και ένα υπέροχο ποδοσφαιρικό παραμύθι

Στο βιβλίο της ιστορίας της Λέστερ, μπορεί ν' αποτελέσει ένα ξεχωριστό κεφάλαιο ως «η πιο έξυπνη και πιο μικρή επένδυση που οδήγησε στην μεγαλύτερη στιγμή που έζησε ποτέ ο σύλλογος».

Και δίχως ν' αδικούμε τους υπόλοιπους μεγάλους πρωταγωνιστές εκείνης της μαγικής χρονιάς του 2016 για τον σύλλογο, ο Καντέ είναι από μόνος του ένα μεγάλο κομμάτι αυτού του κεφαλαίου στα χρονικά των «αλεπούδων»...

Πίσω στο 2016, κανείς και τίποτα δεν μπορούσε να σταματήσει την τρομερή ομάδα του Κλαούντιο Ρανιέρι στην πορεία προς τον τίτλο της Premier League.

Μια ομάδα παρέα, με παίκτες από τους οποίους κανείς δεν θα περίμενε να κάνουν τόσα πολλά και τόσα καλά μέσα στο γήπεδο οδηγώντας το κλαμπ στη μεγαλύτερη στιγμή της ύπαρξής του. Στο πρωτάθλημα.

Ο Καντέ εξαργύρωσε άμεσα την επιτυχία και μάλιστα το 2017 στέφθηκε ξανά Πρωταθλητής Αγγλίας, back-to-back με διαφορετικές ομάδες αφού ήταν πλέον παίκτης της Τσέλσι.

image

Έκανε μια «βασίλισσα» άνω - κάτω

Ο Καντέ έκανε τους Καζεμίρο, Μόντριτς και Κροος να μην μπορούν να τα βάλουν μαζί του. Έτρεχε πάντα πρώτος στη μπάλα, άνοιγε το βήμα του, έβαζε μπρος την εκρηκτικότητά του στο σπριντ και τους άφηνε όλους να τον κυνηγούν.

Ήταν πραγματικά αδύνατο για την πανίσχυρη μεσαία γραμμή της Ρεάλ Μαδρίτης να τον σταματήσει. Στον πρώτο ημιτελικό του φετινού Champions League στο «Αλφρέδο ντι Στέφανο» παρέδωσε μαθήματα, στον επαναληπτικό είχε συμμετοχή και στα δύο γκολ από τους Βέρνερ και Μάουντ, ενώ έχασε κι εκείνος τεράστια ευκαιρία για να χριστεί σκόρερ.

Ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος στο χώρο του κέντρου. Οι αστέρες της Ρεάλ δεν μπορούσαν να τον σταματήσουν. Δεν είχαν τρόπο. Θόλωσαν. Με τόσες παρουσίες στο υψηλότερο ποδοσφαιρικό στερέωμα, έβλεπαν απέναντί τους έναν παίκτη που έκανε ό,τι ήθελε, επιτάχυνε όποτε και όπως ήθελε και δεν τους άφηνε σε ησυχία.

Αυτός ο παίκτης, μετά από τέτοιο ματς, πάλι έσκυψε το κεφάλι και αποχώρησε από το γήπεδο με ένα απλό καθημερινό αυτοκίνητο γνωρίζοντας την αποθέωση από τον κόσμο.

Αυτός είναι ο Ενγκολό Καντέ. Στην πιο λαμπερή σκηνή, μπροστά στο πιο λαμπερό τρόπαιο, ξέρει ότι τα μάτια του θα γυαλίζουν από «δίψα» για επιτυχία κι όχι από έπαρση...