Σέρχιο Αγουέρο: Ο τελευταίος χορός του «killer»

Σέρχιο Αγουέρο: Ο τελευταίος χορός του «killer»

Gazzetta team

Στις σημειώσεις της περιγραφής του για το ματς της χρονιάς το 2012 μεταξύ Μάντσεστερ Σίτι και ΚΠΡ, ο διακεκριμένος Μάρτιν Τάιλερ είχε συμπεριλάβει με τα πιο μικρά γράμματα, σε πυκνές αράδες, κάθε γνωστή και άγνωστη λεπτομέρεια αναφορικά με τον αγώνα, τους ποδοσφαιριστές, τον διαιτητή, ολόκληρη τη σεζόν που έφτανε στο τέλος της. Όσο διαβασμένος κι αν ήταν, όμως, όση προετοιμασία κι αν είχε κάνει δείγμα του ανώτατου επαγγελματισμού, το φινάλε τον έστειλε… αδιάβαστο. Εκείνο το φινάλε, δεν (θα) μπορούσε να το περιμένει, όπως και οι περισσότεροι φίλοι του αγγλικού ποδοσφαίρου, που παρακολουθούσαν το «Etihad» να σείεται live, στο κάλεσμα του Εγκέλαδου, Σέρχιο Αγουέρο.

«Αγουέροοοοο… Ορκίζομαι ότι δεν θα ξαναδείτε ποτέ κάτι σαν κι αυτό»

Ένα «ένα-δύο», η αρχή του παντός. Μία προσποίηση στο λεγόμενο «crunch-time», στο πιο κρίσιμο σημείο του ματς, της χρονιάς, της αιωνιότητας για τους Σίτιζενς. Και ένα σουτ-αφορμή για το πιο μυθικό επιφώνημα στη σύγχρονη ποδοσφαιρική ιστορία, το απόλυτο σήμα-κατατεθέν του Βρετανού σπίκερ.

Εννέα χρόνια αργότερα από την αλησμόνητη νίκη με 3-2 και το πιο έντονο season finale της Premier League, ο πρωτοεμφανιζόμενος στο Νησί, τότε, Κουν λαμβάνει πια τις τιμές που του πρέπουν στο «αντίο» του. Ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Σίτι, ο άνθρωπος που έδωσε υπόσταση στην ολική αναγέννησή της επί ιδιοκτησίας Εμιράτων και Σεΐχηδων, ο βραχύσωμος «δαίμονας» που φόρτωνε τις αντίπαλες εστίες ανά 108 αγωνιστικά λεπτά για μια δεκαετία, ετοιμάζεται να αποχωρήσει από το Μάντσεστερ. Πριν, όμως, συμβεί αυτό, υπάρχει ένας τελευταίος αγώνας. Σχεδόν 2.300 χιλιόμετρα μακριά, στο Οπόρτο και το «Ντραγκάο», απόσταση που παρεμπιπτόντως θα κοπεί στο μισό (1.125) από το καλοκαίρι, όταν όπως όλα δείχνουν θα είναι κάτοικος Βαρκελώνης, μαζί (;) με τον κουμπάρο του Λιονέλ Μέσι για λογαριασμό της Μπάρτσα.

Ο τελικός του UEFA Champions League, με στόχο τη μοναδική κούπα που λείπει από την ευρωπαϊκή του βιτρίνα (έχει πάρει Europa League και Σούπερ Καπ), από το λαμπερό παλμαρέ που «έχτισε» στους Πολίτες.

image

Ο κύκλος που κλείνει οριστικά

Μετά την αποχώρηση του Νταβίντ Σίλβα, ο Αγουέρο ήταν ο εναπομείνας «φάρος» από την εποποιία του 2012 και το πρώτο πρωτάθλημα έπειτα από 44 χρόνια. Το τελευταίο σημάδι από την ομάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι, από τη χρονιά που όλα άλλαξαν στο status της Σίτι, στο τότε παρόν και το μέλλον της.

Δεν είναι υπερβολή να υποθέσει κανείς ότι αν το σκορ κόντρα στην ΚΠΡ είχε μείνει στο 2-2, σήμερα δεν θα βρισκόταν ένα βήμα πριν από την πρώτη κούπα με τα μεγάλα αυτιά. Πολύ πιθανόν να μην είχε στην τεχνική της ηγεσία τον Πεπ Γκουαρδιόλα, η εξέλιξή της προς την κορυφή του αγγλικού ποδοσφαίρου να είχε καθυστερήσει και η πίεση του «under-achiever» να τη βάραινε και στην Αγγλία, πέρα από την Ευρώπη. Αν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό του Champions League μετά από εννέα χρόνια στον «αφρό», μετά από πέντε πρωταθλήματα και τρία την τελευταία τετραετία, πόσο πιο δύσκολος άραγε θα ήταν ο δρόμος μέχρι την κορυφή χωρίς τον τίτλο του 2012; Χωρίς την παρακαταθήκη του Σέρχιο Αγουέρο;

Ο Αργεντινός μεταγράφηκε το καλοκαίρι του 2011 από την Ατλέτικο Μαδρίτης κι εκτός των άλλων, ήταν από την πρώτη στιγμή η «αιχμή του δόρατος» στα ευρωπαϊκά ταξίδια των Σίτιζενς. Σε σύνολο 63 αναμετρήσεων στα «αστέρια», πέτυχε 36 τέρματα, τα δύο στη διάρκεια της φετινής πορείας προς το «Ντραγκάο». Ως σύνολο, όμως, η Σίτι δεν είχε πείσει για την ετοιμότητά της να διεκδικήσει το τρόπαιο και ούτε ο ίδιος με τα γκολ του μπορούσε να την σπρώξει πέρα από τους ημιτελικούς.

Ίσως απλά να μην ήταν γραφτό. Και ίσως να είναι τώρα, που ο 33χρονος Κουν θα γίνει ο τελευταίος που κλείνει την πόρτα από τη σεζόν 2011/12. Μίκα-Ρίτσαρντς, Ζαμπαλέτα,Τουρέ, Κομπανί, Σίλβα δεν πρόλαβαν. Ο Αγουέρο, όμως, μπορεί να είναι εκείνος που θα σηκώσει την κούπα για όλους τους, στο ακροτελεύτιο παιχνίδι του με τα Γαλάζια, στο τυπικό τέλος μιας ολόκληρης, ολόχρυσης εποχής για το κλαμπ.

image

Ο ήρωας του Etihad

Τα ρεκόρ του φτάνουν και περισσεύουν για να πουν την ιστορία του, τον μύθο που αφήνει πίσω του. Κορυφαίος ξένος σκόρερ στην Premier League, 4ος συνολικά, πέντε σερί σεζόν με 20+ γκολ στο πρωτάθλημα, περισσότερα χατ-τρικ (12). Και η λίστα διευρύνθηκε με μία από τις σπουδαιότερες διακρίσεις του, μέσα στα 30 τελευταία λεπτά που έπαιξε μπάλα στο Νησί.

Πριν από τη φιέστα κόντρα στην Έβερτον, ο Αγουέρο φρόντισε το ματς να μείνει αξέχαστο στους φίλους της Σίτι που επέστρεψαν στο «Etihad». Τους χάρισε μια μοναδική παράσταση, μια ικανή περίληψη της δεκαετίας εντός της οποίας συνήθισαν να τον θαυμάζουν βδομάδα παρά βδομάδα από τις κερκίδες. Δύο γκολ μέσα σε 5’, έχοντας μπει ως αλλαγή, έτσι ακριβώς όπως ξεκίνησε το ταξίδι του στον σύλλογο τον Αύγουστο του 2011, τότε με αντίπαλο τη Σουόνσι.

Μια υπέροχη ενέργεια που περιλάμβανε κατέβασμα, προσποίηση-άδειασμα στον αμυντικό και μαγικό πλασέ με το εξωτερικό. Και μια κεφαλιά στους «αιθέρες», συστημένη στη γωνία του Πίκφορντ. Δύο εντελώς αντιθετικά γκολ, που συνοψίζουν τη γκάμα του Αργεντινού «killer», την ευχέρειά του να μεταμορφώνεται από τον μικροσκοπικό παιχταρά με τον φοβερό διασκελισμό και το χαμηλό κέντρο βάρους, σε έναν «γίγαντα» απέναντι σε κάθε αμυντικό, ανεξαρτήτως διαμετρήματος.

Το κοντέρ σταμάτησε στα 184 γκολ σε επίπεδο Premier League (260 σε όλες τις διοργανώσεις). Τρία λιγότερα από το Νο3 της all-time κατάταξης, Άντι Κόουλ, αλλά αριθμός πέρα για πέρα ιστορικός. Αφού ισοφάρισε με το 183ο, άφησε οριστικά πίσω τον Γουέιν Ρούνεϊ κι έγινε ο παίκτης που σκοράρει τα περισσότερα γκολ με τη φανέλα ενός συλλόγου στην PL. Ρεκόρ που θα σπάσει πολύ δύσκολα και καθόλου σύντομα.

Ακολούθησε η στέψη, το σήκωμα της κούπας στον ουρανό του «Etihad», για έναν τίτλο που κατακτήθηκε άνετα, αποτέλεσμα μιας σαρωτικής πορείας από τα τέλη Δεκεμβρίου. Το κυριακάτικο απόγευμα, όμως, ήταν αποκλειστικά αφιερωμένο από όλους, προς τον αληθινό ήρωα αυτού του γηπέδου. Ο Σέρχιο Αγουέρο αποθεώθηκε, συγκίνησε, έκανε ακόμα και τους πιο συγκροτημένους τύπους όπως ο Πεπ Γκουαρδιόλα να λυγίσουν, την ώρα που έπρεπε να διαχειριστεί on-camera τα συναισθήματα του αποχωρισμού.

«Είναι τόσο καλός άνθρωπος, με βοήθησε πολύ. Δεν μπορούμε να τον αντικαταστήσουμε. Είναι ένας από τους παίκτες που έκαναν τη Σίτι αυτό που είναι σήμερα, έδειξε την ποιότητά του μέσα σε 20 λεπτά.»

image

Θέλημα Πεπ…

Οι δυο τους είχαν κατά καιρούς τις διαφορές τους. Ακόμη και ο χειρισμός διοίκησης-coach στο θέμα της μη ανανέωσής του, τον ενόχλησε. Προοδευτικά ο Αγουέρο έχασε τον ρόλο του αναντικατάστατου που είχε στη Σίτι πριν από την έλευση του Καταλανού, όμως, πάντα εκείνος επέστρεφε και θύμιζε τόσο στον προπονητή του, όσο και σε όλους μας ότι είναι σταθερή αξία. Το πιο ισχυρό στήριγμα στη γραμμή κρούσης μιας ομάδας που ξόδεψε σχεδόν 400 εκατ. ευρώ μετά την άφιξή του για εξτρέμ και επιθετικούς.

Οι τραυματισμοί ήταν η μοναδική παραφωνία και σηματοδότησαν την αρχή του τέλους στη θητεία του στη Μάντσεστερ Σίτι. Ο ψυχολογικός παράγοντας μιας σεζόν στη δίνη του κορονοϊού, στη διάρκεια της οποίας έχασε τον παππού των παιδιών του, τον ίδιο τον «Θεό» της μπάλας, τον Ντιέγκο Μαραντόνα, έπαιξε επίσης ρόλο στην πτώση που παρουσίασε στο 2020/21.

Αυτό, όμως, δεν αλλοιώνει τον χαρακτήρα που αποκτά η υπόθεση «Champions League» για τον ίδιο και την κληρονομιά του. Στο τελευταίο ματς της καριέρας του στη Σίτι, θα ζήσει την πιο όμορφη «πρώτη φορά». Με την ελπίδα ότι θα τη συνδυάσει και με μία ακόμη σπουδαιότερη, αυτή της κατάκτησης του τροπαίου.

Το αν θα αγωνιστεί παραμένει αμφίβολο. Ο Γκουαρδιόλα τον τίμησε με την ευκαιρία να «λάμψει» για τελευταία φορά μπροστά στους φιλάθλους των Πολιτών κι εκείνος τον δικαίωσε και με το παραπάνω. Ωστόσο, έχει καταστήσει ξεκάθαρο ότι ο τελικός του Champions League είναι διαφορετική υπόθεση. Σε αυτή δεν χωρά το «τιμής ένεκεν» και αν πρόκειται να τον χρησιμοποιήσει θα το κάνει γιατί όντως πιστεύει ότι ο Αργεντινός μπορεί να προσφέρει και να αλλάξει ενδεχομένως τον ρου της αναμέτρησης, ερχόμενος από τον πάγκο.

Είτε παίξει, είτε όχι, είτε σκοράρει, είτε όχι, αν η βραδιά στο «Ντραγκάο» καταλήξει θετικά, θα φορέσει το μετάλλιο στο στήθος του και θα σηκώσει με τη σειρά του το βαρύτιμο τρόπαιο. Και υπάρχει πιο ιδανικός επίλογος στην καριέρα του απόλυτου θρύλου της Μάντσεστερ Σίτι;

image

«93:20»

«Ο πρώτος μου τίτλος με τη Μάντσεστερ Σίτι ήταν ο πιο σημαντικός, και για μένα και για τον σύλλογο».

Σε αυτόν τον χρόνο το ρολόι στο «Etihad» παγώνει, οι εξέδρες φλέγονται. Η φωνή του Μάρτιν Τάιλερ σε παύση, ο Αγουέρο στριφογυρίζει τη φανέλα του στον αέρα. Ναι, αυτή είναι η κορυφαία στιγμή του Σέρχιο Αγουέρο, με ή χωρίς τον τίτλο του Champions League στην τροπαιοθήκη του. Το δήλωσε ο ίδιος, μετά το φινάλε του ματς με την Έβερτον, όπου το BBC τον ανέδειξε MVP με βαθμολογία 9,320 στα 10!. Λίγη ώρα αφού ο Τάιλερ είχε επαναλάβει στα μικρόφωνα το «Αγουεροοοο», μέσα σε κλίμα αποθέωσης από τους παίκτες της Σίτι, λίγες μέρες αφού του είχε χαρίσει καδραρισμένες τις περίφημες σημειώσεις του από το μυθικό ματς.

Στο άκουσμα του ονόματός του, το μυαλό όλων θα συνεχίσει να περιστρέφεται γύρω από την στιγμή του γκολ κόντρα στην ΚΠΡ. Για το farewell του Κουν Αγουέρο, όμως, το Champions League θα αποτελέσει τον ορισμό της λύτρωσης, της απόλυτης ολοκλήρωσης, σε μια τροχιά επιτυχιών που ξεκίνησε από το δικό του δεξί πόδι. Με ή χωρίς την ουσιαστική του συνεισφορά απέναντι στην Τσέλσι, στον τελικό της 29ης Μαΐου.

image

«Φόροι, θάνατος και γκολ από τον Σέρχιο Αγουέρο»

«Και να προσπαθήσεις να κάνεις τα πάντα για να τον σταματήσεις, στο τέλος είναι φόροι, θάνατος και γκολ από τον Σέρχιο Αγουέρο» - Νέντουμ Ονουόχα, πρώην συμπαίκτης του στη Σίτι.

«Πώς μπορεί να είναι τόσο καλός;» - Γκαέλ Κλισί

«Είναι σαν ένα λιοντάρι, σκοτώνει τον αντίπαλό του» - Πεπ Γκουαρδιόλα

«Ο Σέρχιο θα λείψει από την Premier League, αν τελικά αποχωρήσει. Ένα πράγμα μπορώ να πω με σιγουριά για τον καιρό του στην Αγγλία: ‘’Ορκίζομαι ότι η Μάντσεστερ Σίτι δεν θα ξαναδει ποτέ κάποιον σαν αυτόν’’» - Μάρτιν Τάιλερ