Αφιέρωμα στην Basket League: Θα παίξουν επιτέλους τα ελληνόπουλα;

Αφιέρωμα στην Basket League: Θα παίξουν επιτέλους τα ελληνόπουλα;

Gazzetta team

Το πρώτο τζάμπολ στο ελληνικό πρωτάθλημα μπορεί άργησε χαρακτηριστικά (αναβλήθηκε δύο φορές), η ουσία όμως, είναι ότι παρά τα όποια προβλήματα και την επέλαση του κορονοϊού, έφτασε πλέον η ώρα για μπάσκετ. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όλα είναι ρόδινα ή ότι η πανδημία δεν επηρεάζει την πρεμιέρα (ήδη αναβλήθηκε ο αγώνα Λαυρίου-Προμηθέα), η ουσία όμως είναι ότι έστω και μετ' εμποδίων το πρωτάθλημα είναι έτοιμο να αρχίσει.

Τα μπάτζετ όλων των ομάδων χαμήλωσαν, αρκετοί επενδυτές αποχώρησαν και κατά συνέπεια μειώθηκαν και οι επενδύσεις σε ποιοτικούς ξένους παίκτες συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.

Από αυτή, λοιπόν, την άποψη, η φετινή αγωνιστική περίοδος δίνει στις ομάδες μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δείξουν εμπιστοσύνη και να δώσουν ευκαιρίες στα νέα παιδιά, στους ταλαντούχους Έλληνες του πρωταθλήματος, που ήδη δείχνουν έτοιμοι να αρπάξουν την ευκαιρία από τα μαλλιά.

Ο Λούντζης ήδη το κάνει στον Προμηθέα με τα όσα έδειξε και στις αναμετρήσεις του Super Cup, ενώ στον δρόμο του θέλουν να βαδίσουν οι Ρογκαβόπουλος, Καλαϊτζάκης, Αγραβάνης, Καράμπελας, Αρσενόπουλος, Χουγκάζ, Παπαδάκης αλλά και όσοι άλλοι αποδείξουν ότι μπορούν να ανταποκριθούν.

Η Ελλάδα, άλλωστε, ήταν πάντα μια χώρα με παράδοση στο μπάσκετ. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα, όπου κάποιος νέος παίκτης στάθηκε εξαιρετικά ακόμα και σε επίπεδο Εθνικής Ανδρών. Ο Νάσος Γαλακτερός ήταν βασικος στα 20 του χρόνια το 1990 στο Παγκόσμιο της Αργεντινής.

Το 1992 ο Ευθύμης Ρεντζιάς φόρεσε για πρώτη φορά την φανέλα της Εθνικής Ανδρών στα 16,5 του χρόνια, ενώ το 1995 βρέθηκε στο rotation της Εθνικης στο Εurobasket, κάνοντας σπουδαίο ματς με αντίπαλο τον Ντίβατς. Έναν χρόνο μετά Ρεντζιάς και Παπανικολάου βρέθηκαν στη 12αδα της Εθνικής, ενώ νωρίτερα είχαν αναδειχθεί πρωταθλητές κόσμου με την Εφήβων στην Αθήνα).

Το 2014, το φαινόμενο που ακούει στο όνομα Γιάννης Αντετοκούνμπο έπαιξε στο Παγκόσμιο στα 19 του χρόνια και έναν χρόνο αργότερα ήταν βασικός αναντικατάστατος στην πεντάδα των Μιλγουόκι Μπακς (ΝΒΑ).

Δεν αρκεί λοιπόν, για τις ομάδες να έχουν απλά στο πίσω μέρος του μυαλού τους τις ακαδημίες και την ευκαιρία να ετοιμάσουν παίκτες για να επανδρώσουν τα ανδρικά τμήματα τους. Είναι πλέον η ώρα να τολμήσουν και να βάλουν αυτά τα ταλέντα να παίξουν! Στα 18 τους, στα 19 τους και στα 20 τους!

Γιατί μόνο έτσι θα γίνουν παίκτες στα 23 τους! Ας γίνει φέτος η αρχή (ο Ολυμπιακός κινείται από πέρυσι σ' αυτή την κατεύθυνση με την καθ' όλα νεανική β' ομάδα του που αγωνίζεται στην Α2 Κατηγορία) και σε λίγα χρόνια θα είμαστε σε θέση να μιλάμε για βελτίωση του ελληνικού μπάσκετ.

Τι θα δούμε στα παρκέ της Α1 Κατηγορίας

Φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος είναι ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ, με την ΑΕΚ να προσπαθεί να κλείσει τη διαφορά που τους χωρίζει, να θέλει να τον αμφισβητήσει και να επιστρέψει στην κορυφή μετά το 2002. Σταθερές δυνάμεις αναμένεται να είναι και φέτος ο Προμηθέας και το Περιστέρι που κοντραρίστηκαν και στον τελικό του Super Cup, με τους Πατρινούς να φτάνουν στο τρόπαιο.

Το σύστημα διεξαγωγής θα είναι το ίδιο, με τις πρώτες οκτώ ομάδες να παίρνουν το εισιτήριο για τα playoffs και την τελευταία στην βαθμολογία να υποβιβάζεται. Επίσης για πρώτη φορά μετά το 2001 όλες οι ομάδες βρίσκονται κάτω από την ίδια τηλεοπτική στέγη, στην Δημόσια Τηλεόραση (ΕΡΤ).

Το πρόγραμμα

1η αγωνιστική

Σάββατο 24/10

Ιωνικός - AEK 17:15 EΡΤ
Περιστέρι - Κολοσσός Ρόδου 17:15 ΕΡΤ
Χαρίλαος Τρικούπης - Άρης 17:15 ΕΡΤ
Ηρακλής - ΠΑΟΚ 19:30 ΕΡΤ SPORTS LIVE
Λαύριο - Προμηθέας (Αναβολή λόγω των κρουσμάτων κορονοϊού των γηπεδούχων)

Κυριακή 25/10

Παναθηναϊκός - Λάρισα 19:30 EΡΤ SPORTS LIVE

Ακολουθεί το αφιέρωμα της συντακτικής ομάδας μπάσκετ του gazzetta.gr, που υπογράφουν οι Αντώνης Καλκαβούρας, Γιώργος Κούβαρης, Κωνσταντίνος Μελάγιες, Βασίλης Βλαχόπουλος, Γιάννης Σταυρουλάκης, Αντωνία Σπανού, Κάτια Πετροπούλου και Νίκος Καρφής, με όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το νέο πρωτάθλημα, με την ευχή να ανεβεί κι άλλο το επίπεδο της Basket League του χρόνου, με την επιστροφή του Ολυμπιακού.

Επιμέλεια: Νίκος Καρφής

Cover Photo Credits: Άννα Μαρία Καλογεράκη

image

Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ

Στόχος: Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έχει έναν και μοναδικό στόχο κάθε χρόνο όσον αφορά το εγχώριο πρωτάθλημα. Την κατάκτηση του τίτλου. Είναι ο πολυνίκης του θεσμού και φέτος θέλει να προσθέσει το 39ο πρωτάθλημα της ιστορίας του, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που η περσινή σεζόν διακόπηκε λόγω της πανδημίας.

Το πάρε-δώσε: Άλλαξε εντελώς προφίλ ο Παναθηναϊκός καθώς προχώρησε σε 10 προσθαφαιρέσεις. Αποτέλεσαν παρελθόν οι Καλάθης, Παππάς, Τόμας, Φριντέτ, Ράις, Τζόνσον, Ουάιλι, Αθηναίου, Παπαδάκης, Ράουτινς και φόρεσαν τα πράσινα οι Μποχωρίδης, Όγκουστ, Φόστερ, Νέντοβιτς, Ουάιτ, Σάικς, Σάικς, Σαντ-Ρος, Καλαϊτζάκης και Δίπλαρος.

Θα είναι απογοήτευση αν: Από τη στιγμή που η κατάκτηση του πρωταθλήματος αποτελεί τον «must win» τίτλο της χρονιάς (και κάθε χρονιάς), οτιδήποτε διαφορετικό θα αποτελέσει πλήρη απογοήτευση και αποτυχία για την ομάδα του Γιώργου Βόβορα.

Θα είναι έκπληξη αν: Μπορεί να μην έχει το ίδιο μπάτζετ με τα προηγούμενα χρόνια, μπορεί να μην ξεχειλίζει από ποιότητα, αλλά σε περίπτωση που ο Παναθηναϊκός δεν διατηρήσει τα σκήπτρα εντός των συνόρων με την κατάκτηση του τίτλου θα αποτελέσει τεράστια έκπληξη.

Το ελληνικό μπάσκετ θα γίνει πλουσιότερο αν: Το μεγάλο στοίχημα της φετινής σεζόν ακούει στο όνομα... Γιώργος Καλαϊτζάκης. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αναμένεται να έχει ενεργό ρόλο στο φετινό πρωτάθλημα με τη φανέλα του Παναθηναϊκού αφού οι «πράσινοι» θέλουν να επενδύσουν πάνω στο ταλέντο του ενόψει της συνέχειας.

Προπονητική επίδραση: Ο Γιώργος Βόβορας πραγματοποιεί το προπονητικό του ντεμπούτο ως head coach του Παναθηναϊκού, παίρνοντας και εκείνος από τη πλευρά του την ευκαιρία που του άξιζε και του αναλογούσε ύστερα από επτά χρόνια στην δεύτερη θέση του πάγκου.

Τι πιστεύει ο Αντώνης Καλκαβούρας: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι το φαβορί για την κατάκτηση του 4ου συνεχόμενου τίτλου στην Basket League και φυσικά για την πρωτιά στην κανονική περίοδο. Το αν θα καταφέρει θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την πορεία του στην Euroleague και από τις πιθανότητες που θα έχει για να κυνηγήσει τον στόχο των playoffs. Κατά τα άλλα, έχει σαφώς το πιο ποιοτικό ρόστερ και ο δεδομένα ισχυρότερος ανταγωνισμός που θα συναντήσει στην διαδρομή του πρωταθλήματος, ενδεχομένως να τον κάνει πιο ισχυρό και κυρίαρχο απ' ότι φαίνεται πριν αρχίσουν οι αγώνες. Περιμένω break-out season από Καλαϊτζάκη!

image

AEK

Στόχος|: Είναι ξεκάθαρο πως πλέον στόχος της ΑΕΚ δεν είναι κάτι άλλο, εκτός από την κορυφή. Πλέον, δεν υπάρχει «συμβιβασμός» με την τρίτη ή την τέταρτη θέση, όχι ειδικά μετά από όσα έχει πετύχει η ομάδα τα τελευταία χρόνια σε όλες τις διοργανώσεις. Έχοντας ένα ρόστερ γεμάτο από εμπειρία (Ζήσης, Λάνγκφορντ, Ματσιούλις, Μαυροειδής, Σλότερ) και φρεσκάδα (Γκίκας, Γιάνκοβιτς, Χρυσικόπουλος, Ριγκαβόπουλος, Μωραΐτης), στόχος είναι η γραμμή του τερματισμού, δηλαδή οι τελικοί του πρωταθλήματος κι από εκεί και πέρα, ό,τι ήθελε προκύψει. Βέβαια, γνωρίζουν πως για να φτάσουν εκεί, πρέπει να είναι ταπεινοί, σοβαροί και να ακολουθούν το πλάνο τους - όσο κλισέ κι αν ακούγεται.

Το πάρε - δώσε :Η ΑΕΚ κράτησε στο ρόστερ της 9 παίκτες από την περσινή ομάδα (ο Μωραΐτης ήταν δανεικός στον Κολοσσό Ρόδου) και ο Ηλίας Παπαθεοδώρου με τους συνεργάτες του έβαλαν απλά κάποιες... πινελιές. Κακλαμανάκης, Γιαννόπουλος, Ρέι, Τσάλμερς, Αγραβάνης, Γκραντ αποχώρησαν - ο Τολιόπουλος είναι δανεικός στον Ιωνικό - και αποκτήθηκαν οι Μορέιρα, Λοτζέσκι, Γόντικας και Κατσίβελης. Όσον αφορά τους νεοαποκτηθέντες Έλληνες, έχουν αποδείξει τι έχουν κάνει και έχουν όρεξη να μάθουν και να προσφέρουν. Την ποιότητα του Αμερικανοβέλγου την γνωρίζουν όλοι από την θητεία του σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, ενώ όσον αφορά τον Ανγκολέζο, έχει μεγάλες προοπτικές, μπορεί να είναι επικίνδυνος στη ρακέτα, αλλά θα πρέπει σε κάθε αγώνα να βγάζει το... beast από μέσα του. Ο Ταϊρίς Ράις ήρθε μόνο γι το Final 8 και αποχώρησε, με την ομάδα να ψάχνει τον αντικαταστάτη του (το ίδιο έγινε και με τον Ντάριον Άτκινς).

Θα είναι απογοήτευση αν: Η ΑΕΚ έχει δημιουργηθεί για να πρωταγωνιστήσει παντού και για να μεγαλώσει την συλλογή στην τροπαιοθήκη της. Αν δεν φτάσει στους τελικούς, τότε είναι αυτονόητο πως θα μιλάμε για απογοήτευση. Τα τελευταία χρόνια προσπαθεί πολύ και είναι πάντα εκεί κοντά, αλλά πάντα κάτι λείπει. Φέτος, αν όλα πάνε καλά και δεν πληγεί από τραυματισμούς - ή άλλους παράγοντες που δεν μπορεί να ελέγξει - τότε έχει όλα τα φόντα να φτάσει εκεί κι ακόμα... παραπέρα!

Θα είναι έκπληξη αν: Η ΑΕΚ σηκώσει το τρόπαιο! Για την ακρίβεια, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τόσο πολύ ως «έκπληξη», αν συνυπολογίσει κανείς όλα όσα προαναφέρθηκαν. Ύστερα, όμως, από 18 χρόνια που πήρε το τελευταίο της πρωτάθλημα, και μετά από όλα όσα έχει πετυχεί τα τελευταία δύο - τρία χρόνια, θα είναι αναμφίβολα μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των τελευταίων ετών για τον «κιτρινόμαυρο» σύλλογο!

Το ελληνικό μπάσκετ θα γίνει πλουσιότερο αν: Ρογκαβόπουλος και Μωραΐτης είναι τα δύο «παιδιά» της ΑΕΚ, τα οποία έχουν βρεθεί πολλές φορές στις συζητήσεις που αφορούν το «next big thing» του ελληνικού μπάσκετ. Ήδη, έχουν δοθεί κάποιες ευκαιρίες και στους δύο - περισσότερες στον έναν, λιγότερες στον άλλον - και μένει να δούμε τι θα κάνουν και φέτος. Αυτό που έχουν - και πρέπει - να κάνουν, είναι να κλείσουν τα αυτιά τους σε όλα και να είναι πάντα έτοιμοι, όταν τους το ζητήσει ο προπονητής τους. Σίγουρα, αν αξιοποιήσουν σωστά κάποια πράγματα, το μέλλον τους ανήκει.

Προπονητική επίδραση: Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου δεν θέλει πολλές συστάσεις. Έχει αποδείξει μέσα στα χρόνια πως η (σκληρή) δουλειά κι η εργατικότητα είναι η καλύτερη απάντηση σε όλους. Οι ομάδες του μπορεί να παρουσιάζουν σκαμπανεβάσματα που δεν αρέσουν στις αρχές της σεζόν, έχει αποδείξει, όμως, πως στη συνέχεια φορτσάρουν κι είναι έτοιμες την κρίσιμη στιγμή. Στα χέρια του έχει ένα υλικό α' ποιότητας, το οποίο αν το διαχειριστεί σωστά - κι έδειξε ότι μπορεί να το κάνει στο BCL - τότε μετά τον πρώτο τελικό Κυπέλλου που έζησε με τον ΠΑΟΚ και τον πρώτο του ευρωπαϊκό με την ΑΕΚ, θα πρέπει να ετοιμαστεί και για τους πρώτους του τελικούς στο πρωτάθλημα. Άπαντες του έχουν εμπιστοσύνη κι εκείνος έχει πίστη στο έργο του.

Τι πιστεύει ο Αντώνης Καλκαβούρας: Μπαίνει στην αφετηρία του πρωταθλήματος με ένα μεγάλο ερωτηματικό (γήπεδο) και με δύο ήττες που της στοίχισαν ισάριθμους τίτλους: έναν που «πόνεσε» (BCL) κι έναν που είναι πιο πολύ για μας τους δημοσιογράφους και τις εντυπώσεις (Super Cup). Έχει όμως ποιοτικό και βαθύ ρόστερ κι έναν προπονητή που σέβομαι πολύ και τον θεωρώ ως τον πλέον ανερχόμενο Έλληνα της νεότερης γενιάς. Απ' αυτή την άποψη, δίνω περισσότερες πιθανότητες στο να βρει τον δρόμο της και να κυνηγήσει ακόμη και το πρωτάθλημα, από το να «καεί» από το σχετικά υπέργηρο ρόστερ της. Περιμένω νούμερα και μεγάλα ματς από Ρογκαβόπουλο.
image

Προμηθέας

Στόχος: Η σεζόν 2020-21 άρχισε με τον καλύτερο τρόπο για τον Προμηθέα Πατρών που κατέκτησε το νεοσύστατο Super Cup. Ήταν ο πρώτος τίτλος στην ιστορία των Αχαιών που καλούνται να διατηρήσουν ψηλά τον πήχη, συνδυάζοντας τις υποχρεώσεις τους εντός συνόρων με τις αυξημένες υποχρεώσεις τους στο EuroCup.

Το πάρε - δώσε: Η ομάδα του Μάκη Γιατρά ενισχύθηκε στην περιφέρεια με τις προσθήκες των `Ίαν Μίλερ, Χάρη Γιαννόπουλου, Μιχάλη Λούντζη ενώ σε ό,τι αφορά τις διορθωτικές κινήσεις, αποκτήθηκαν εσχάτως οι Νίκολα Ραντίσεβιτς - Βαγγέλη Μάντζαρης. Ο Ντελρόι Τζέιμς θα βοηθήσει με την εμπειρία του στο «ζωγραφιστό».

Θα είναι απογοήτευση αν: Οι Πατρινοί μετρούν συνεχή limit ups τα τελευταία χρόνια, συμμετέχοντας σε τρεις τελικούς (Κύπελλο, Πρωτάθλημα, Super Cup). Το χειρότερο σενάριο είναι να βρει τον Προμηθέα εκτός τετράδας.

Θα είναι έκπληξη αν: Το καλύτερο σενάριο για τον Προμηθέα Πατρών είναι να προκριθεί στους τελικούς της Basket League, διεκδικώντας παράλληλα το Κύπελλο και τη διάκριση στο EuroCup.

Το ελληνικό μπάσκετ θα γίνει πλουσιότερο αν: Ο Προμηθέας απέκτησε τον Γιώργο Τανούλη για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ο 18χρονος σέντερ έκανε θραύση στην τελική φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Εφήβων και η συμφωνία με τους Πατρινούς επιβεβαιώνει την τάση και τη φιλοσοφία τους να επενδύουν σε ταλαντούχους αθλητές (Μαντζούκας, Μπαζίνας κλπ).

Προπονητική επίδραση: Ο Μάκης Γιατράς έχει συνδέσει την παρουσία του στην άκρη του πάγκου του Προμηθέα με την αγωνιστική εκτόξευση των Πατρινών τα τελευταία χρόνια. Το 2019 αναδείχτηκε Κόουτς της Σεζόν στην Basket League και η πορεία των Αχαιών έχει την υπογραφή του.

Τι πιστεύει ο Αντώνης Καλκαβούρας: Οι ιδιαιτερότητες της σεζόν που διανύουμε και η σχεδόν πλήρης ανανέωση του ρόστερ, δεν επιτρέπουν την δυνατότητα εξαγωγής ασφαλών συμπερασμάτων σχετικά με το “ταβάνι” της εφετινής ομάδας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο σύλλογος της Πάτρας θα βελτιώνεται συνεχώς, προϊόντος του χρόνου, μέχρι να αποκτήσει «χημεία» σαν σύνολο και οι παίκτες του να αφομοιώσουν τους ρόλους τους. Έχει πάντως, όλα τα φόντα ώστε να κοιτάξει στα μάτια τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ(τη νίκησε στο Super Cup) και να τους κάνει να νιώθουν συνεχώς καυτή την ανάσα του στην βαθμολογία. Περιμένω να είναι βασικός ο Λούντζης και να παίζει σε σταθερή βάση ο Μαντζούκας!

image

Περιστέρι

Στόχος: Το ζητούμενο για το Περιστέρι είναι να παραμείνει στο πιο υψηλό επίπεδο στην Basket League, έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρωτάθλημα της σεζόν 2020-21 ενώ παράλληλα θα διεκδικήσει τη διάκριση στο Basketball Champions League.

Το πάρε - δώσε: Οι προσθήκες των Μαυροκεφαλίδη - Αθηναίου ενίσχυσαν με εμπειρία τον ελληνικό κορμό της ομάδας των δυτικών προαστίων ενώ οι θέσεις των ξένων καλύφθηκαν με τους Αμπντούλ Γκάντι, Μάρβιν Τζόουνς, Τζόναθαν Άρλετζ, Τεράν Πέτεγουεϊ και Τρε ΜακΛιν, πλαισιώνοντας τον «παλιό» Στίβεν Γκρέι.

Θα είναι απογοήτευση αν: Το Περιστέρι έφτασε στο σημείο να διεκδικήσει τον πρώτο τίτλο της ιστορίας του όμως ηττήθηκε στον τελικό του Super Cup από τον Προμηθέα. Πλέον το χειρότερο σενάριο θέλει τους «κυανοκίτρινους» να μένουν εκτός τετράδας στην κατάταξη.

Θα είναι έκπληξη αν: Το καλύτερο σενάριο αναφορικά στο Περιστέρι και την παρουσία του στην Basket League είναι η συμμετοχή στους Τελικούς του πρωταθλήματος.

Το ελληνικό μπάσκετ θα γίνει πλουσιότερο αν: Τα τελευταία χρόνια ο Ζώης Καράμπελας έχει σημαντικό ρόλο στο rotation ενώ στην πρώτη ομάδα του Περιστερίου θα ενταχθούν από το εφηβικό οι Τζουλιάνο Τόλα, Γιάννης Ευσταθιάδης και Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου. Οι «κυανοκίτρινοι» επενδύουν στο ταλέντο κι αυτό θα πράξουν και φέτος.

Προπονητική επίδραση: Το Περιστέρι του Νίκου Παπανικολόπουλου συνδυάζει την εξυπνάδα και την ταχύτητα με τα αθλητικά προσόντα που κυριαρχούν πλέον, όπως και με το παιχνίδι ένας εναντίον ενός.

Τι πιστεύει ο Αντώνης Καλκαβούρας: Με σοβαρή οργάνωση, καλές επιλογές ξένων και νοικοκυρεμένη οικονομική πολιτική, η ομάδα των δυτικών προαστίων δείχνει ως μία άκρως υπολογίσιμη δύναμη στο εφετινό πρωτάθλημα. Η καθαρή νίκη της επί του Παναθηναϊκού στο Super Cup, δείχνει ότι στην καλή της βραδιά, είναι ικανή να κερδίσει τον οποιοδήποτε αντίπαλο. Η σταθερότητα της πορείας της θα εξαρτηθεί από το πόσο λιγότερο θα επηρεαστεί από τα ταξίδια για το BCL και τα παρεπόμενα αυτών (κορονοϊός). Δύσκολα θα μείνει εκτός 4άδας!

image

Κολοσσός

Στόχος: Ο Κολοσσός ξεκινά την σεζόν με σκοπό να μπει στα playoffs. Η παρουσία μόλις 12 ομάδων στο πρωτάθλημα κάνει κάπως πιο εύκολο το έργο του. Η ομάδα της Ρόδου θέλει να παίξει καλό μπάσκετ, αλλά να πάρει και τις απαραίτητες νίκες για να μπει στην πρώτη «οκτάδα».

Το πάρε-δώσε: Ο Κολοσσός άλλαξε και τους έξι ξένους σε σχέση με την περασμένη σεζόν. Ειδικά οι Άρτις, Καντέρ και Τούμπα είναι παίκτες με σημαντική εμπειρία οι οποίοι θα βοηθήσουν αρκετά.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό στοιχείο ήρθαν οι Ξανθόπουλος, Λιάπης, Ζάρας και Αρσενόπουλος. Σημαντική η αποχώρηση του Τσαλμπούρη.

Θα είναι απογοήτευση αν: Δεν μπει στα playoffs. Με μόλις 12 ομάδες θα μιλάμε για τρομερή αποτυχία του Κολοσσού αφού το μπάτζετ της ομάδας ξεπέρασε κάθε προσδοκία σε σχέση πάντα με τις εποχές που ζούμε.

Θα είναι έκπληξη αν: Ο Κολοσσός μπει στην πρώτη «εξάδα». Ουσιαστικά πρέπει να προσπεράσει 2 ομάδες αφού λογικά Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Προμηθέας και Περιστέρι είναι πιο μπροστά από αυτούς.

Το ελληνικό μπάσκετ θα γίνει πλουσιότερο αν: ο Νίκος Αρσενόπουλος εκμεταλλευτεί τον χρόνο συμμετοχής που θα πάρει. Ο νεαρός γκαρντ θα δει τον coach να τον εμπιστεύεται και μακάρι να του το ανταποδώσει.

Προπονητική επίδραση : Ο Ηλίας Καντζούρης θα βοηθήσει αρκετά την ομάδα αφού έχει πολλά χρόνια στο... κουρμπέτι έχοντας θητεύσει δίπλα στον Αντρέα Τρινκιέρι. Πέρυσι με τον Ηρακλή ως head coach τα κατάφερε αρκετά καλά σε μία σεζόν με παρόμοιες απαιτήσεις.

Τι πιστεύει ο Αντώνης Καλκαβούρας: Αν δεν είναι φέτος η ευχάριστη έκπληξη της χρονιάς, δεν θα είναι ποτέ! Με πολύ έμπειρο προπονητή και προσεκτικές-ποιοτικές μετεγγραφές που κόστισαν την υποδιπλάσια τιμή απ' όσο θα κόστιζαν πέρυσι, ο σύλλογος της Ρόδου έχει φτιάξει ένα πολύ βαθύ - για τα δεδομένα νσηιωτικής ομάδας - ρόστερ που φτάνει και περισσεύει για να κάνει την ολική επαναφορά. Κλειδί για την είσοδό της στην οκτάδα, η παραμονή του πολλά υποσχόμενου, Ντομινίκ Άρτις στο «νησί των ιπποτών» μέχρι το τέλος της σεζόν... Περιμένω από τον Αρσενόπουλο να πείσει ότι ανήκει στην Α1!

image

Λαύριο

Στόχος: Η ομάδα του Λαυρίου θέλει την φετινή σεζόν να σωθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Λογικά αυτό δεν θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο μιας κι η λογική αναφέρει πως μόλις μία ομάδα θα υποβιβαστεί. Από εκεί και πέρα ίσως ψάξει κάτι καλύτερο αν προκύψει.

Το πάρε δώσε: Το Λαύριο κράτησε τον κορμό των Ελλήνων παικτών αφού ανανέωσε με τους Μουράτο, Γερομιχαλό, Μαστρογιαννόπουλο. Λεγκία και Ερμείδη ενώ διατήρησε και τον Ντέβις. Στις θέσεις των ξένων παικτών προτίμησε φθηνές λύσεις με ρούκι στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Θα είναι απογοήτευση αν: Υποβιβαστεί ή αν έστω δεν έχει ξεμπερδέψει με την παραμονή στις δύο τελευταίες αγωνιστικές του πρωταθλήματος. Θα μιλάμε για ξεκάθαρη αποτυχία.

Θα είναι έκπληξη αν: Το Λαύριο καταφέρει και μπει στα playoffs. Δεν είναι εύκολο αφού η ομάδα έχει στο ρόστερ της αρκετούς νέους παίκτες και οι ξένοι του είναι... στοιχήματα.

Το ελληνικό μπάσκετ θα γίνει πλουσιότερο αν: ο Δημήτρης Ερμείδης παίξει καλά και βοηθήσει ουσιαστικά την ομάδα του. Στα 20 του χρόνια ο Σερέλης τον εμπιστεύεται και σίγουρα θα του δώσει ευκαιρίες. Το θέμα είναι να τις αρπάξει.

Προπονητική επίδραση: Ο Χρήστος Σερέλης είναι προπονητής στο Λαύριο μία ολόκληρη ζωή και ξέρει απ' έξω κι ανακατωτά τα κατατόπια. Ο 46άχρονος προπονητής έχει τεράστια επίδραση στην ομάδα του και ειδικά στο να ανακαλύπτει φθηνούς και καλούς Αμερικανούς.

Τι πιστεύει ο Αντώνης Καλκαβούρας: Ο Χρήστος Σερέλης είναι η “μετοχή” με την μεγαλύτερη αξία στην ομάδα του νοτιότερου προαστίου της Αττικής και η ικανότητά του να διαλέγει φθηνούς κι άσημους ξένους που αποδεικνύονται... λαυράκια, αποτελεί το μεγαλύτερό της πλεονέκτημα. Με μικρότερο προϋπολογισμό από πέρυσι, ο στόχος της όσο το δυνατόν πιο γρήγορης σωτηρίας, δείχνει πολύ ρεαλιστικός. Ευκαιρία για τον 20χρονο point-guard Δημήτρη Ερμείδη να πάρει χρόνο συμμετοχής.

image

Λάρισα

Στόχος: Φυσικά ο μεγάλος στόχος της Λάρισας δεν είναι άλλο από την αποφυγή της τελευταίας θέσης που οδηγεί στην Α2 κατηγορία. Αν καταφέρει να εξασφαλίσει από νωρίς την παραμονή, σίγουρα θα «κοιτάξει» και προς τα... πάνω, με την κρυφή ελπίδα της εισόδου στα playoffs.

Το πάρε-δώσε: H Λάρισα άλλαξε κατά τα 12/14 το ρόστερ της ομάδας! Οι μοναδικοί που παρέμειναν από πέρυσι είναι οι Μπράντον Ρας και Τάσος Σπυρόπουλος. Από εκεί και πέρα αποχώρησαν οι Γκάρετ, Τόμας, Χίκι, Χείλαρης, Μαραγκός, Τσιλούλης, Χάρις, Βαβάτσικος, Λόλας, Φλόιντ, Παπαντωνίου, Τσιρογιάννης και τη θέση τους πήραν οι Μπράουν, Γκούντγουϊν, Ουέμπ, Κώττας, Σμιθ, Καμάρας, Τσιούλκας, Μόσιαλος, Καμπερίδης, Μούρτος και Παπαδάκης.

Θα είναι απογοήτευση αν: Από τη στιγμή που υποβιβάζεται μόνο μια ομάδα στην Α2 κατηγορία και με δεδομένο το αξιοπρεπέστατο ρόστερ που έχουν οι Θεσσαλοί, το να βρεθούν στην τελευταία θέση της regular season με τη λήξη της σεζόν, θα αποτελέσει μεγάλη απογοήτευση.

Θα είναι έκπληξη αν: Λίγο-πολύ θα είναι ένας συνδυασμός έκπληξης και απογοήτευσης εάν και εφόσον τερματίσει η Λάρισα στην τελευταία θέση. Για την ακρίβεια θα είναι έκπληξη ακόμη κι αν κινδυνεύει μέχρι και τις τελευταίες αγωνιστικές της κανονικής περιόδου.

Το ελληνικό μπάσκετ θα γίνει πλουσιότερο αν: Ο Κώστας Παπαδάκης αποτελεί έναν από τους καλύτερους νεαρούς σουτέρ του ελληνικού μπάσκετ. Το απέδειξε άλλωστε και στο περσινό All Star Game της Κρήτης. Φέτος θα αγωνιστεί με την μορφή δανεισμού από τον Παναθηναϊκό στη Λάρισα με στόχο την καθιέρωση και το «βήμα παραπάνω» ενόψει και της επιστροφής του στο «τριφύλλι».

Προπονητική επίδραση: Ο Λίνος Γαβριήλ είναι εκείνος που θα ηγηθεί της Λάρισας από τον πάγκο της ομάδας. Ο Ελληνοκύπριος προπονητής βρέθηκε για ένα διάστημα στον Πανιώνιο και φέτος επιχειρεί το δεύτερο προπονητικό του βήμα στην Basket League. Παράλληλα είναι και ο ομοσπονδιακός τεχνικός της εθνικής Κύπρου.

Τι πιστεύει ο Αντώνης Καλκαβούρας: Ο πρωταθλητής του ΝΒΑ, Μπράντον Ρας, που ήταν ο μοναδικός «επιζήσας» από το σχεδόν ολοκληρωτικό lifting που επιχείρησε η ομάδα του θεσσαλικού κάμπου και ο Τζέρι Σμιθ, είναι οι παίκτες που ξεχωρίζουν από το ρόστερ και προσδίδουν στο σύνολο του Λίνου Γαβριήλ, μία αξιοσημείωτη ποιότητα. Στους δύο προαναφερθέντες Αμερικανούς προσθέστε τα “χιλιόμετρα” των Μούρτου και Καμπερίδη και το ταλέντο των Κώττα και Παπαδάκη και η... σούμα θα βγάλει μία ομάδα που δεν θα κινδυνεύσει και θα παλέψει για την υπέρβαση των playoffs.

image

Ιωνικός

Στόχος: Έχει όλα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν μια νέα ομάδα και πρώτα απ' όλα έχει ενθουσιασμό για την πρόκληση της φετινής σεζόν. Η αθλητικότητα δεν λείπει από το σύνολο του Στέργιου Κουφού, αλλά λείπει το βάθος και αυτό είναι κάτι που θα φανεί μέσα στην σεζόν.

Το πάρε-δώσε : Η απόκτηση του Βασίλη Τολιόπουλου ήταν η πιο σημαντική από την ελληνική αγορά και μαζί με τον ταλαντούχο Χουγκάζ ο οποίος άφησε το πανεπιστήμιο είναι οι δύο που ξεχωρίζουν. Οι Πετρόπουλος (επέστρεψε), Μαραγκίδης, Γιατρούδης και ο νεαρός Γιώτης από τον Παναθηναϊκό θα προσπαθήσουν να βρουν ρόλο. Ο Σαγέντ Πρίτζετ έχει στοιχεία καλού σκόρερ όπως και ο γνωστός μας από τη θητεία του πέρυσι στον ΠΑΟΚ Άνταμ Σμιθ, ο οποίος φαίνεται πως θα βγει μπροστά. Ο Ζάισλοφτ έπαιζε στην Τενερίφη, ενώ ο Φιτζπάτρικ είναι μόνιμος στα μέρη μας. Ο σέντερ Λουλ δεν έχει δείξει πολλά πράγματα ακόμα και είναι και ένα βαρύ 5άρι που δύσκολα θα ξεχωρίσει.

Θα είναι απογοήτευση αν: Θα είναι απογοήτευση αν πέσει.

Θα είναι έκπληξη αν: Αν δεν κινδυνεύσει και κερδίσει γρήγορα την παραμονή.

Το ελληνικό μπάσκετ θα γίνει πλουσιότερο: Αν του βγουν οι νεαροί και να κάνει μια μεγάλη σεζόν ο Βασίλης Τολιόπουλος, που την ψάχνει αρκετά χρόνια τώρα.

Προπονητική επίδραση: Μιλάμε για μια ομάδα που είναι 100% ομάδα Κουφού. Παίζει παιχνίδι πολλών κατοχών, πολύ τρίποντο, με χαμηλά σχήματα.

Τι πιστεύει ο Αντώνης Καλκαβούρας: Το ότι ταλαιπωρήθηκε αρκετά για να εξασφαλίσει την συμμετοχή του στο πρωτάθλημα, δεν σημαίνει ότι θα πάρει μέρος για την χαρά του παιχνιδιού! Η φιλοσοφία του προπονητή οδηγεί στο συμπέρασμα ότι παίξει γρήγορο μπάσκετ και θα πάει σε ψηλά σκορ, ενώ ο σεβαστός χρόνος συμμετοχής που θα έχουν δύο ελληνόπουλα με ενδιαφέρον (Τολιόπουλος και Χουγκάζ), δίνουν ακόμη μεγαλύτερη αξία στο project. Στην καλύτερη περίπτωση θα είναι στην 8άδα και στην χειρότερη, θα σωθεί χωρίς δυσκολία!

image

Xαρίλαος Τρικούπης

Στόχος: Ο Χαρίλαος Τρικούπης είχε μια εξαιρετική πορεία στην Α2 και πλέον θα δοκιμάσει τις δυνάμεις του στην μεγάλη κατηγορία. Σίγουρα η Basket League είναι απαιτητική για μια άπειρη ομάδα, αλλά έχει την εμπειρία του προπονητή της, υπάρχει όρεξη για να έρθει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Το πάρε-δώσε: Η βασική απώλεια για τον Χαρίλαο Τρικούπη ήταν η αποχώρηση του MVP της περσινής ανόδου, Φώτη Βασιλόπουλου, ενώ αρκετοί αμερικανοί ήρθαν, με τον Άντονι Μάθις, τον TY Κόκφιλντ, τον Τζαζμάρ Φέργκιουσον και τον Κέβιν Λάνγκφορντ. Σημαντική βοήθεια αναμένεται να δώσει και ο Γιάννης Αγραβάνης που δόθηκε δανεικός από τον Προμηθέα Πάτρας.

Θα είναι απογοήτευση αν: Αν έχει υποβιβαστεί μαθηματικά από τον πρώτο γύρο.

Θα είναι έκπληξη αν: Αν μείνει στην κατηγορία.

Το ελληνικό μπάσκετ θα γίνει πλουσιότερο αν: Καταφέρουν οι νεαροί παίκτες της ομάδας να δείξουν πρόβλημα.

Προπονητική επίδραση Μετά από μια τρομερή σεζόν στην Α2, ο Ντίνος Καλαμπάκος συνεχίζει στην ομάδα που ανέβασε και η εμπειρία του παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο. Ξέρει καλά και την πρώτη κατηγορία και αναμένεται να είναι εκείνος που θα οδηγήσει την ομάδα του στα νέα αυτά μονοπάτια.

Τι πιστεύει ο Αντώνης Καλκαβούρας: Με budget που σε ορισμένες περιπτώσεις υστερεί ακόμη και σε σχέση με ομάδες της Α2 και χωρίς Έλληνες παίκτες με παραστάσεις από την Α1 Κατηγορία (πλην του Γιάννη Αγραβάνη), η ομάδα του Μεσολογγίου στήνεται στην αφετηρία του πρωταθλήματος για να αδράξει μία μεγάλη ευκαιρία. Η έλλειψη ποιότητας είναι εμφανής, οπότε ο στόχος της παραμονής θα αποτελέσει κάτι περισσότερο από... άθλο!

image

Άρης

Στόχος: Να έχει μια ήρεμη χρονιά σε όλα τα επίπεδα. Αγωνιστικά να παρουσιαστεί αξιοπρεπής καθώς προχώρησε σε κινήσεις ανάγκης και λιγότερο επιλογής, αλλά το μεγαλύτερο στοίχημα έχει οικονομικό χαρακτήρα με την ανάγκη ανάκτησης της φερεγγυότητάς του.

Το πάρε-δώσε: Ο Άρης άλλαξε ελάχιστα πράγματα στη φροντ λάιν του με τη διατήρηση των Ντραγκίτσεβιτς, Μιλόσεβιτς, αλλά η περιφερειακή γραμμή δεν έχει καμία σχέση με την περσινή με την απόκτηση των Τσάλμερς, Σούλερ, Λιτλ, Ντεκόζι, Σταμάτη. Γενικώς είναι μια ομάδα με μεγάλο μέσο όρο ηλικίας με την προσθήκη των Καλαϊτζίδη, Χαριτόπουλου.

Θα είναι απογοήτευση αν: Αν στο τέλος του χειμώνα βρεθεί και πάλι ο Άρης στο σημείο να μετράει νίκες νιώθοντας και εκ νέου τον κίνδυνο του υποβιβασμού. Σε αυτή την ψυχοφθόρα διαδικασία υποβάλλεται στην τελευταία τριετία, έχοντας το βλέμμα του προς τα κάτω και όχι προς τα πάνω.

Θα είναι έκπληξη αν: Αν πετύχει το αγωνιστικό σχέδιο και βρεθεί σε σημείο διεκδίκησης μιας θέσης στην 6αδα του Πρωταθλήματος. Τελευταία χρονιά που είχε ανταγωνιστική παρουσία ήταν την περίοδο 2016-17 όπου τερμάτισε στην 6η θέση. Εκ τότε, βιώνει μια ατελείωτη ταλαιπωρία

Το ελληνικό μπάσκετ θα γίνει πλουσιότερο αν: Αν ο Δημήτρης Φλιώνης ανταποκριθεί στον ρόλο του βασικού πλέι μέικερ στην 7η διαδοχική σεζόν στην πρώτη ομάδα κι έχει αγωνιστικό ρόλο ο Γιάννης Σιδηροηλίας. Υπάρχει επίσης και ο νεαρός Νετζήπογλου ο οποίος (ίσως) πάρει μερικά λεπτά συμμετοχής.

Προπονητική επίδραση: Είναι η πρώτη φορά που ο Σάββας Καμπερίδης έφτιαξε δική του ομάδα, υπό την έννοια ότι στα μέσα της περασμένης αγωνιστικής περιόδου ανέλαβε για επίσης πρώτη φορά χρέη πρώτου προπονητή. Φέτος το χτίσιμο της ομάδας έγινε βάσει της δικής του φιλοσοφίας.

Τι πιστεύει ο Αντώνης Καλκαβούρας: Έχοντας χάσει – μέχρι νεωτέρας και ελέω πανδημίας – τον «έκτο παίκτη του», που πάντα κάνει δύσκολη τη ζωή στον εκάστοτε φιλοξενούμενο και χωρίς έντονο το αθλητικό στοιχείο στο ρόστερ του, η πορεία του θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την διοικητική (και μισθολογική) σταθερότητα. Έχει παίκτες με εμπειρία (Τσάλμερς, Σούλερ, Ντραγκίσεβιτς και Μιλόσεβιτς) και πολύ εργατικό προπονητή, οπότε, σίγουρα θα πετύχει τις απαιτούμενες νίκες για να σωθεί. Σε κάθε περίπτωση δύσκολα θα διεκδικήσει κάτι περισσότερο από την είσοδο στην 8άδα.

image

ΠΑΟΚ

Στόχος: Να μη ζήσει σεζόν αντίστοιχη της περσινής όπου είδε κατάματα το φάσμα του υποβιβασμού. Θέλει να διεκδικήσει μια θέση στην 6αδα του Πρωταθλήματος, κυρίως όμως να είναι ανταγωνιστικός σε κάθε παιχνίδι.

Το πάρε-δώσε: Μόνο ο Βαγγέλης Μαργαρίτης έμεινε στην ομάδα σε σχέση με την περσινή. Επένδυσε σε παίκτες που γνωρίζουν το ελληνικό Πρωτάθλημα όπως οι Γκρίφιν, Λοβ, Τέρνερ απέκτησε δευτεροκλασάτους Έλληνες όπως οι Κακλαμανάκης, Παπαντωνίου, Τσαλμπούρης Καμπερίδης και ρίσκαρε με τους Μπιτς, Χέρντον. Γενικώς, σε αντίθεση με πέρυσι έχει ισορροπία σαν ομάδα.

Θα είναι απογοήτευση αν: Αν «ζωντανέψει» η περσινή εμπειρία και κινηθεί (στη διάρκεια της χρονιάς) επί της επικίνδυνης ζώνης. Δεν άφησε σχετικές εντυπώσεις στα φιλικά παιχνίδια, ίσα-ίσα έδειξε ότι φέτος θα κινηθεί σε εντελώς διαφορετικά επίπεδα σε σχέση με τα περσινά.

Θα είναι έκπληξη αν: Το καλύτερο σενάριο είναι να εδραιωθεί στην πρώτη εξάδα του Πρωταθλήματος καθώς απέχει σημαντικά από την τετράδα σε επίπεδο ποιότητας. Αυτό θα εξαρτηθεί από τη συνέπεια που θα έχει κυρίως στα εκτός έδρας παιχνίδια.

Το ελληνικό μπάσκετ θα γίνει πλουσιότερο αν: Κακλαμανάκης, Παπαντωνίου και Τσαλμπούρης θα δοκιμαστούν σε διαφορετικές συνθήκες σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν καθώς θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε ομάδα με πίεση. Αν ανταποκριθούν στις απαιτήσεις θα προστεθούν στη λίστα των επιλογών για την Εθνική ομάδα των προκριματικών φάσεων.

Προπονητική επίδραση: Ο φετινός ΠΑΟΚ έχει τη σφραγίδα του Κώστα Μέξα ο οποίος έβαλε το κεφάλι του στον… ντορβά πέρυσι καθώς ανέλαβε μια εξαιρετικά δύσκολη αποστολή και άξιζε μια ευκαιρία. Λατρεύει το high tempo και το παιχνίδι των πολλών κατοχών και με αυτή τη φιλοσοφία έχτισε την ομάδα του.

Τι πιστεύει ο Αντώνης Καλκαβούρας: Αν και το μέχρι στιγμής αγωνιστικό δείγμα είναι μικρό, οι πρώτες εντυπώσεις συγκλίνουν ότι θα διαδραματίσει έναν εντελώς διαφορετικό ρόλο σε σύγκριση με την περυσινή του πορεία. Έχει αθλητικότητα και μέγεθος, κατευθύνεται από μπαρουτοκαπνισμένους guards και λογικά δεν θα έχει πρόβλημα να μπει στα playoffs. Η απόφαση να μην αγωνιστεί σε ευρωπαϊκή διοργάνωση θα τον βοηθήσει και μοιάζει σίγουρο ότι δεν θα παίξει... κορώνα γράμματα την επιβίωσή της, όπως πέρυσι.

image

Ηρακλής

Στόχος: Η παρουσία του στην πρώτη εξάδα του Πρωταθλήματος. Στην περσινή μεταβατική σεζόν άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις, οπότε φέτος θα πρέπει να κάνει το βήμα παραπάνω και να εδραιωθεί στις καλύτερες ομάδες της Basketleague.

Το πάρε-δώσε: Ο Βαγγέλης Ζιάγκος ανέλαβε την τεχνική ηγεσία και άλλαξε πολλά. Χάνλαν και Καββαδάς είναι οι συνδετικοί κρίκοι με το πέρυσι. Μπόουλιν, Τσίλντρες, Μουρ, Σαγκς και Ντάνιελ προστέθηκαν το καλοκαίρι όπου ουσιαστικά άλλαξε η γραμμή των ξένων. Προστέθηκαν επίσης οι πολύπειροι Βεργίνης, Τσαϊρέλης, Σχίζας και γενικώς η ομάδα έχει περισσότερο βάθος.

Θα είναι απογοήτευση αν: Στην περίπτωση μη διατήρησης των κεκτημένων. Αν δηλαδή δεν βρεθεί στην εξάδα του Πρωταθλήματος. Υπό αυτό το πρίσμα χτίστηκε η φετινή ομάδα και με το δεδομένο των υποχρεώσεων στο FIBA Europe Cup (σ. σ. οι αγώνες αρχίζουν τον Ιανουάριο) αποφασίστηκε η δημιουργία ομάδας με μεγαλύτερο βάθος.

Θα είναι έκπληξη αν: Αν φτάσει στο σημείο να δικαιούται να οριοθετήσει ως στόχο την τετράδα του Πρωταθλήματος. Προς το παρόν τη χωρίζει διαφορά ποιότητας με την ομάδα που αποτελούν την πρώτη ταχύτητα του Πρωταθλήματος.

Το ελληνικό μπάσκετ θα γίνει πλουσιότερο αν: Στην περίπτωση που πάρουν λεπτά συμμετοχής οι νεαροί Φίλλιος, Γεωργαλάς αν και αυτό δείχνει εξαιρετικά δύσκολο βάσει του ρόστερ που έχει δημιουργηθεί. Οπότε το πιο ρεαλιστικό σενάριο για να βγει κερδισμένο το ελληνικό μπάσκετ είναι να ανεβάσει στροφές ο Βασίλης Καββαδάς.

Προπονητική επίδραση: Είναι η πρώτη φορά που ο Βαγγέλης Ζιάγκος εργάζεται σε ομάδα η οποία στοχεύει στην 6αδα του Πρωταθλήματος. Σε Πανιώνιο, Ρέθυμνο και Δόξα Λευκάδας ο στόχος ήταν η παραμονή στην κατηγορία. Ο Ηρακλής χτίστηκε βάσει της δικής του νοοτροπίας δηλαδή μιας αθλητικής ομάδας.

Τι πιστεύει ο Αντώνης Καλκαβούρας: Είναι ομάδα που δημιουργήθηκε με στόχο να μπει στους ομίλους του BCL, παρ' ότι αποχώρησαν αρκετοί από τους περυσινούς πρωταγωνιστές της (έμειναν οι Χάνλαν και Καββαδάς) και στήθηκε από την αρχή. Μπορεί να μην έδειξε τις αρετές της στον μοναδικό επίσημο αγώνα που έδωσε στα προκριματικά της Λευκωσίας, ωστόσο διαθέτει παίκτες με αθλητικά προσόντα και το απαραίτητο βάθος στο ρόστερ της, ώστε να μπει στους “8” και να συμμετάσχει στα playoffs.