«Η Εθνική είναι υπεράνω Αναστασιάδη-Τζαβέλλα!»

«Η Εθνική είναι υπεράνω Αναστασιάδη-Τζαβέλλα!»

Gazzetta team

Η χρονιά που έφυγε πριν από λίγες ώρες έκρυβε αρκετές απογοητεύσεις για την Εθνική ομάδα. Η περίοδος Σκίμπε που ξεκίνησε με ελπίδα και πορεία μέχρι τα μπαράζ του Μουντιάλ, όπου αποκλείστηκε από την μετέπειτα φιναλίστ Κροατία, ολοκληρώθηκε με τις άσχημες εμφανίσεις και την αδυναμία επίτευξης των στόχων στο Nations League. Ο Σκίμπε αποχώρησε οριστικά στις 25 Οκτωβρίου, όμως η συζήτηση γύρω από το όνομά του ξεκίνησε πολύ νωρίτερα. Μια κουβέντα που τελικά φώλιασε και στα αποδυτήρια, επηρέασε τους διεθνείς και την ομάδα γενικότερα.

Ο Γιώργος Τζαβέλλας βρισκόταν στις κλήσεις του Γερμανού τεχνικού και ήταν μέσα στις «παλιοσειρές» που είχαν στηρίξει την ανανέωση του συμβολαίου του Σκίμπε. Μετά το τέλος της συνεργασίας του με την Εθνική, άλλωστε, τον ευχαρίστησε για το ότι ξανάκανε την ομάδα παρέα. Με τον αντικαταστάτη του όμως στη «γαλανόλευκη», ο 31χρονος αμυντικός είχε... παρελθόν. Οι δυο τους είχαν έρθει σε σύγκρουση την περίοδο που βρίσκονταν στον ΠΑΟΚ και για πολύ κόσμο ήταν αναμενόμενο: Ο Τζαβέλλας δεν ήταν στις κλήσεις του Άγγελου Αναστασιάδη για τα πρώτα ματς της Εθνικής. Και μάλλον δεν θα είναι ούτε για τα επόμενα.

Τι έχει να πει για όλα αυτά όμως ο έμπειρος αμυντικός, που φέτος μετρά ήδη 16 συμμετοχές με την Αλάνιασπορ; Ο πατέρας, πλέον, «Τζάβε» επέστρεψε Ελλάδα για τις διακοπές των Χριστουγέννων και το gazzetta.gr τον γύρισε στα παλιά του λημέρια στον Βύρωνα, συζητώντας μαζί του για όλα. Για τον επόμενο σταθμό της καριέρας του που πιθανότατα δεν θα είναι στην Αλάνιασπορ, για τον γιο του, για το μέλλον, για τη διαιτησία. Και φυσικά για την Εθνική, τον ΠΑΟΚ και το ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα.

image

«Αισθανόμουν κάπως περίεργα»

Έχεις κάνει κάποια καλά παιχνίδια τελευταία στην Τουρκία, το έχεις πάρει λίγο πάνω σου. Πώς είναι εκεί τα πράγματα;

«Είναι μια χρονιά που προσπαθούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο από τις προηγούμενες. Το σημαντικό είναι ότι αγωνίζομαι. Είναι δύσκολα στο εξωτερικό να παίζεις συνεχώς και τόσα χρόνια. Για εμένα νομίζω αυτό είναι το σημαντικότερο, να καταφέρνω σε όποια ομάδα βρίσκομαι να αγωνίζομαι, να προσπαθώ και να είμαι ενεργός».

Πώς είναι τώρα τα δεδομένα με το νέο μέλος της οικογένειας; Είναι πιο δύσκολο να είσαι συγκεντρωμένος στις υποχρεώσεις;

«Παντρεύονται αυτά τα δύο πράγματα. Όσο το νέο μέλος δεν ήταν στην Τουρκία, ήμουν κάπως περίεργα. Λίγο νευρικός, ξέρεις, χωρίς την οικογένειά μου. Έχω συνηθίσει να ζω με την οικογένειά μου και δεν ήταν εύκολα να είμαι μόνος. Από την άλλη, όταν είμαι εκεί, μπορώ να κάνω τα πάντα μέσα στην ημέρα για τον μπέμπη. Από δουλειές, από ψώνια, από το να τον προσέχω, τα πάντα. Όμως το βράδυ είναι κάτι αδιαπραγμάτευτο για μένα. Εδικά τώρα στην αρχή έχω το δικό μου δωμάτιο, για να κοιμάμαι, να ξεκουράζομαι. Γιατί εκτός από τον μπέμπη πρέπει να κάνω σωστά τη δουλειά μου, για να μπορεί να είναι η οικογένειά μου καλά».

Υπάρχουν αυτές οι μικρές λεπτομέρειες που ο κόσμος μπορεί να μην τις αντιλαμβάνεται κάποιες φορές. Δηλαδή να βλέπει για έναν μήνα έναν παίκτη να μην πηγαίνει καλά και να μην ξέρει ότι μπορεί να του λείπει το παιδί του, ή μπορεί να μην κοιμάται τα βράδια...

«Εγώ αυτό το συγκεκριμένο το ένιωσα λίγο πριν γεννηθεί το παιδί μου, εκεί στα ματς της Εθνικής που είχαμε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Ένιωθα κάπως περίεργα, εκτός κλίματος ποδοσφαίρου. Γενικά νομίζω αυτό κοστίζει. Όταν αφήσεις τον εαυτό σου λίγο εκτός από συγκέντρωση κατευθείαν σε αυτό το επίπεδο κοστίζει».

image

«Είχαν δρομολογηθεί καταστάσεις στην Εθνική»

Αλήθεια, τι έγινε σε αυτά τα ματς της Εθνικής;

«Έγινε το αναμενόμενο. Θεωρώ ότι η δεύτερη θητεία Σκίμπε ξεκίνησε ανάποδα, όχι όπως η προηγούμενη. Νομίζω είχαν δρομολογηθεί κάποιες καταστάσεις, χωρίς να γνωρίζω το γιατί και το πώς. Δεν είναι δική μου δουλειά αυτή. Οπότε έβγαινε και στα πρόσωπά μας ότι κάτι δεν πάει καλά στην ομάδα».

Είχαν δρομολογηθεί εννοείς όσον αφορά τον προπονητή ή τους παίκτες;

«Όχι τους παίκτες, είχε ξεκινήσει μια κουβέντα χωρίς να υπάρχει λόγος γύρω από τον προπονητή. Οπότε όταν είσαι 31 χρονών που είμαι εγώ αυτή τη στιγμή, έχεις ζήσει την Ελλάδα και την ξέρεις, βλέπεις αυτό που έρχεται. Αυτό βέβαια έκανε κακό στην Εθνική, γιατί καταφέραμε να μείνουμε εκτός αυτής της διοργάνωσης που θα μπορούσε στο μέλλον να μας φέρει το εισιτήριο».

Ήσασταν με τον Σκίμπε σε μια κατάσταση όπου είχατε ξαναγίνει ομάδα, το λέγατε κι εσείς για το καλό κλίμα. Αυτό πότε έσπασε όλο αυτό και γιατί;

«Κοίταξε, είναι εύκολο στη θέση που είμαι εγώ τώρα, που δεν με είχε καλέσει ο προπονητής, να βγαίνω να λέω ότι κάναμε το ένα και το άλλο. Σου είπα το πιο απλό, ότι υπήρχε πολλή κουβέντα γύρω από τον προπονητή χωρίς λόγο, η οποία έφτανε και σε εμάς. Είχε επηρεαστεί ξεκάθαρα όλη η ομάδα και νομίζω ήταν κι ο προπονητής επηρεασμένος. Δεν ήταν τόσο ήρεμος όσο πριν, στις επιλογές του, ακόμα και στη δουλειά που έκανε. Απλά θεωρώ ότι ήταν χωρίς λόγο όλο αυτό. Το τι κάνουν οι ομάδες μεταξύ τους, ποιος στηρίζει ποιον και ποια ομάδα κάνει τι, εμένα δεν με ενδιαφέρει. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η Εθνική να μείνει αυτόνομη, όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια. Οι παίκτες που έρχονταν το έκαναν για να δώσουν τα πάντα. Δίνεις τα πάντα όταν υπάρχει υγεία. Έτσι κάνω κι εγώ στην καριέρα μου, όταν προσπαθώ να παλέψω για κάτι που έχει ήδη δρομολογηθεί δεν μπορεί να μου βγει ο καλός μου εαυτός. Νομίζω συμβαίνει και γενικά αυτό. Από εκεί και πέρα, για αυτά τα περί οικογένειας και τις βλακείες που ακούω: Μπορώ να σου πω ότι τα τελευταία δύο χρόνια είχαμε τα καλύτερα αποδυτήρια από το 2009 που είμαι εγώ. Παιδιά αγαπημένα, ήμασταν σχεδόν μια παρέα. Αυτά λοιπόν, ότι πρέπει η Εθνική να γίνει ξανά μια οικογένεια και κάτι τέτοια άστοχα που ακούω, είναι βλακείες. Μπορούν να το επιβεβαιώσουν όλα τα παιδιά. Όταν δεν ήμασταν καλά παλιότερα ήμουν ο πρώτος που είχα πει ότι έχουμε προβλήματα και πρέπει να τα λύσουμε για το καλό της Εθνικής. Τώρα αυτό δεν υπήρχε».

image

«Δεν υπάρχει θέμα κλήσης μου»

Στις πρώτες μέρες με τον Άγγελο Αναστασιάδη ήσουν εκτός. Υπήρχε επικοινωνία με κάποιον από την Εθνική;

«Νομίζω ότι δεν υπάρχει θέμα κλήσης μου με τον νέο προπονητή. Έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν και η συνεργασία μας δεν ήταν καλή. Με εμπιστευόταν όποτε έπαιζα στον ΠΑΟΚ, δεν είχα παράπονο σε αυτό. Απλά δεν τα βρίσκαμε για δικούς μας λόγους. Οπότε είναι λογικό να μην με προτιμά στην Εθνική, όπως κι εγώ δεν θα ήθελα να αγωνιστώ ξανά υπό τις οδηγίες του. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τον στηρίζω αυτή τη στιγμή, γιατί είναι ο προπονητής. Ξέρω ότι σε όλη του την καριέρα περίμενε την πρόκληση της Εθνικής. Είμαι σίγουρος ότι θα κάνει τα πάντα για να βοηθήσει τα παιδιά γιατί όπως σου είπα η Εθνική πρέπει να είναι υπεράνω προσώπων και υπεράνω Αναστασιάδη- Τζαβέλλα. Η ομάδα έχει πολύ καλούς κεντρικούς αμυντικούς. Δύο κορυφαίους στην Ευρώπη, συν τον Σιόβα που αγωνίζεται στην Ισπανία και κάνει πολύ καλά παιχνίδια τον τελευταίο καιρό, αλλά και τον Ρέτσο, που είναι ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής, έχει σταθεί άτυχος φέτος, αλλά έχει όλο το μέλλον μπροστά του».

Λες ότι πρέπει να είναι υπεράνω προσώπων, όμως σε ένα σύστημα που όπως είπες προεξοφλεί καταστάσεις, πώς μπορεί να εξελιχθεί;

«Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που κινδυνεύουμε να χάσουμε. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν υπάρχει ταλέντο ή ότι κάποιος δεν θέλει να δώσει το 100%. Άρα καθαρά είναι το θέμα στην οργάνωση και στο τι θέλουμε να κάνουμε με την Εθνική ομάδα. Εύχομαι μόνο όταν καταλήξουμε -και ελπίζω να είναι θετική η κατάληξη-, να μην είναι αργά».

image

«Ωραίο ποδόσφαιρο ο Ολυμπιακός, αλλά θα το πάρει ο ΠΑΟΚ»

Θεωρείς ότι ο ΠΑΟΚ θα πάρει εύκολα το πρωτάθλημα;

«Ο ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα που χτίζεται από πέρυσι. Έχει τον ίδιο κορμό, δείχνει ξεκάθαρα ότι ζητάει το πρωτάθλημα. Όλοι λένε ότι ο Ολυμπιακός φέτος παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο. Όταν βλέπεις ως απλός θεατής συμφωνώ σε αυτό. Όμως από την άλλη βλέπεις μια ομάδα, τον ΠΑΟΚ, η οποία είναι πολύ ώριμη μέσα στο γήπεδο και γι' αυτό νομίζω θα πάρει εύκολα ή δύσκολα το πρωτάθλημα φέτος. Είναι δύο διαφορετικές ομάδες. Ο Ολυμπιακός βγάζει υγεία, δείχνει ότι αν συνεχίσει έτσι θα επανέλθει του χρόνου και θα χτυπήσει στα ίσια τον ΠΑΟΚ ή την ΑΕΚ. Μου αρέσει το ποδόσφαιρο που παίζει ο Ολυμπιακός, όμως πιστεύω ο ΠΑΟΚ είναι έτοιμος να πάρει αυτό το πρωτάθλημα».

Πιστεύεις ότι οι δηλώσεις του Λουτσέσκου που συνεχίζει και λέει για το περσινό πρωτάθλημα, αδικούν λίγο την ίδια τους την προσπάθεια;

«Θα σου πω τι γίνεται με τον ΠΑΟΚ. Ο ΠΑΟΚ που βλέπω εγώ απ' έξω, γιατί τον έχω ζήσει και εσωτερικά, έχει προοδεύσει πάρα πολύ επί Σαββίδη. Απλά νομίζω ότι δεν θα πρέπει να μείνει στον Σαββίδη. Ο ΠΑΟΚ είναι ήδη μεγάλη ομάδα, αλλά έχει τη δυνατότητα να μεγαλώσει πολύ περισσότερο. Νομίζω ότι θα πρέπει να αλλάξει επίπεδο, γιατί αυτό που παίρνει θα το ονόμαζα “πρωτάθλημα Σαββίδη”. Δεν μπορώ να πω ότι αυτό μου αρέσει απόλυτα. Μου αρέσει ότι υπάρχει ένας μεγαλομέτοχος, ο οποίος κάνει τα πάντα για την ομάδα, έχει αλλάξει τη Θεσσαλονίκη και γενικά τη Βόρεια Ελλάδα, αγαπάει πολύ την ομάδα και τους ανθρώπους εκεί, όμως θα πρέπει κάποια στιγμή ο οργανισμός του ΠΑΟΚ να τον βοηθήσει. θα πρέπει να καταλάβει ότι πλέον είναι μεγαλύτερος, θα πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Ο κόσμος, οι συνεργάτες του. Και πάνω εκεί να χτίσει. Αν μείνει στο πρωτάθλημα που πιθανόν θα πάρει κι αν συνεχίσει να έχει τη νοοτροπία που είχε τα προηγούμενα χρόνια τότε θα χάσει μια τεράστια ευκαιρία που του έχει παρουσιαστεί με τον Σαββίδη».

Αυτό έχει να κάνει και με τους συνεργάτες του;

«Σου είπα και πριν, χωρίς να θέλω να πω συγκεκριμένα για κάποιον κάτι, ότι θα πρέπει να έχει ανθρώπους δίπλα του οι οποίοι θα θέλουν να βοηθήσουν εκείνον και την ομάδα και να μην τον βλέπουν μόνο ως χρήματα».

Περίμενες τον φετινό Παναθηναϊκό να είναι τόσο ανταγωνιστικός;

«Ο Παναθηναϊκός είναι μεγάλη ομάδα. Έχει έναν προπονητή που από την πρώτη στιγμή δεν έψαξε να βρει δικαιολογίες γύρω από προβλήματα και να πει ότι δεν έχει παίκτες ή υλικό για το επίπεδο του Παναθηναϊκού. Δούλεψε με αυτά τα παιδιά και τον ανταμείβουν, ανταμείβουν τον Παναθηναϊκό που είναι τεράστιος σύλλογος και όλους εμάς που παρακολουθούμε. Μου αρέσει πολύ αυτό που βλέπω, μου βγάζει υγεία».

Στην ΑΕΚ τι πήγε στραβά και είδαμε την πρωταθλήτρια να έχει καθίζηση, να βάζει στον πάγο τρεις σημαντικούς παίκτες από τη μία μέρα στην άλλη και γενικώς να χαλάει το κλίμα;

«Δεν θα πρέπει να μένουμε στο ότι υπάρχει μια κακή σεζόν για την ΑΕΚ, αλλά στο τι έκανε τα προηγούμενα χρόνια, από πού κατάφερε να βρεθεί στην κορυφή. Είναι φυσιολογικό μια χρονιά να μην πάει καλά. Υπήρχε το Champions League μετά από τόσα χρόνια, ήταν φυσιολογικό να κάνει μια κοιλιά. Όμως η ΑΕΚ θα βρει τον δρόμο της. Έρχεται το καινούργιο γήπεδο, θα μάθει από τα λάθη που έκανε και θα αρχίσει να πρωταγωνιστεί και πάλι. Είναι ωραίο που τα τελευταία χρόνια υπάρχει πιο δυνατός ΠΑΟΚ, που η ΑΕΚ πήρε πρωτάθλημα. Ο Ολυμπιακός είναι πάντα Ολυμπιακός. Ελπίζω να συνεχιστεί αυτό που βλέπουμε με τον Παναθηναϊκό και να διεκδικούν κάθε χρόνο και οι τέσσερις το Πρωτάθλημα. Ένας θα το παίρνει, οι άλλοι τρεις δεν σημαίνει ότι θα οδηγούνται σε κρίση. Θα πρέπει να δουλεύουν για να γίνονται καλύτεροι, όπως και στο εξωτερικό. Από εκεί και πέρα νομίζω ότι αυτό που έγινε με τα παιδιά διορθώνεται. Τον Σιμόες δεν τον ξέρω, μου αρέσει πολύ σαν παίκτης. Τα άλλα δύο παιδιά που τα γνωρίζω και από την Εθνική είναι δύο παίκτες που αγαπούν πάρα πολύ την ομάδα, έχουν δώσει τα πάντα γι αυτήν και η ομάδα τους έχει δώσει πολλά, έχουν καταφέρει να αγωνιστούν σε υψηλό επίπεδο, να παίξουν Champions League και Εθνική, να πάρουν πρωτάθλημα. Νομίζω πρέπει να ρίξουν όλοι λίγο νερό στο κρασί τους και να καταφέρουν να αγαπηθούν ξανά. Εγώ είμαι από αυτούς που έχουν και λίγο συναίσθημα στο ποδόσφαιρο και θα μου άρεσε πολύ να συμβεί αυτό».

image

«Έχω ακόμα 4-5 χρόνια ποδόσφαιρο»

Θα ήθελες ο γιος σου να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο;

«Πολύ δύσκολη ερώτηση. Μπορεί να είναι πιο δύσκολη από όταν με ρωτάνε για πράγματα που έχουν συμβεί σε εμένα και θα ήθελε να μάθει κόσμος στην Ελλάδα. Κακά τα ψέμματα, το ποδόσφαιρο στο επίπεδο που παίζουμε εμείς έχει πολύ καλά χρήματα. Θα προτιμούσα ο γιος μου να σπουδάσει κάτι, να γίνει γιατρός, δικηγόρος, τέλος πάντων ο κάθε πατέρας για το παιδί του μπορεί να σκέφτεται ό,τι θέλει. Φυσικά θα κάνει ό,τι εκείνος επιλέξει ,αλλά θα προτιμούσα να ακολουθήσει κάτι στο οποίο να σπουδάσει και να μην ασχοληθεί με αυτό το κομμάτι του ποδοσφαίρου της Ελλάδας. Αλλά δεν σου λέω από την άλλη ότι αν γίνει ένας πολύ καλός ποδοσφαιριστής και φτάσει να παίζει στην Εθνική δεν θα είμαι πολύ υπερήφανος και πολύ χαρούμενος. Απλά όταν σκέφτομαι τις κακές στιγμές που έχω περάσει, δεν ξέρω αν θα θέλω να το ζήσω αυτό και με το παιδί μου. Εγώ το έκανα για τα χρήματα και την αγάπη μου για το ποδόσφαιρο. Προέρχομαι από μια οικογένεια φτωχή, είχαμε να φάμε και τις βασικές ανάγκες, αλλά ήμασταν απλά νορμάλ. Επειδή έχω προσπαθήσει να έχω κάποια εφόδια για την οικογένειά μου θα προτιμούσα να σπουδάσει».

Σκέφτηκες να τα παρατήσεις; Έστω στα πολύ πολύ δύσκολα;

«Όχι, ποτέ. Αν το είχα κάνει αυτό, η κατηφόρα θα ήταν τεράστια. Είχα πολλές τέτοιες περιόδους που δεν ξέρω πόσοι θα συνέχιζαν. Εγώ δεν σταματάω ποτέ».

Έχεις καλές συμμετοχές, έχεις ένα παιδί πλέον, το συμβόλαιό σου λήγει το καλοκαίρι. Τι σκέφτεσαι για το μέλλον;

«Πρώτα ο Θεός, ελπίζω να καταφέρω να αγωνίζομαι σε υψηλό επίπεδο γιατί με τη ζωή που κάνω και το πώς νιώθω νομίζω ότι για 4-5 χρόνια ακόμα μπορώ να το κάνω. Δεν θα βάλω δεύτερη την καριέρα μου. Θα έχω πάντα μαζί την οικογένειά μου και θα προσπαθώ για το καλύτερο, όμως υπάρχουν κάποια χρόνια ακόμα που θέλω να απολαύσω το ποδόσφαιρο που αγαπώ. Επομένως αν βρεθεί μια καλή περίπτωση για μένα, όποια κι αν είναι αυτή, δεν θα την αφήσω».

Χωρίς να λες ότι δεν μπορεί να είναι από Έλλάδα...

«Δεν είναι η πρώτη επιλογή. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα αρχίζουν πάλι τα προβλήματα. Υπάρχουν μεγάλες ομάδες για τις οποίες μιλήσαμε και τις σέβομαι, αλλά έχω βρει την ηρεμία για μένα και την οικογένειά μου στο εξωτερικό και μπορώ να ζω καλά, παίζοντας όμορφο ποδόσφαιρο. Η Τουρκία είναι ένας τέτοιος προορισμός, που μπορείς να αφοσιώνεσαι. Έχει όμορφα γήπεδα, αλλά δεν ξέρω πραγματικά πού θα είμαι του χρόνου. Έχω ενημερώσει την ομάδα ότι δεν θέλω να γίνει κουβέντα για την ανανέωση συμβολαίου μου εκεί. Θα δούμε, ό,τι θέλει ο Θεός θα το φέρει το καλοκαίρι».

image

«Αυτό είναι ντροπή!»

Με ποιον προπονητή θα ήθελες να δουλέψεις ακόμα κι αν έπρεπε να θυσιάσεις χρήματα;

«Θα ήθελα να δουλέψω με Έλληνες προπονητής. Σίγουρα οι Έλληνες προπονητές που βλέπω είναι καλύτεροι από αυτούς που έχω συναντήσει τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία. Οι Τούρκοι βέβαια αμείβονται πάρα πολύ υψηλά και νομίζω είναι κρίμα να μην μπορούμε και εμείς εδώ να αναπτύξουμε δικούς μας προπονητές, οι οποίοι θα κάνουν μια διεθνή καριέρα. Δεν θα σου πω έναν, θα σου πω τρεις. Θα ήθελα να δουλέψω με τον Δώνη, μου βγάζει κάτι ωραίο όλα αυτά τα χρόνια, θα ήθελα με τον Δέλλα, με τον Νικοπολίδη. Με ανθρώπους που σέβομαι και που πιστεύω ότι θα μπορούσα να πάρω από αυτούς. Να με κάνουν να βγάλω τον καλό μου εαυτό και να δώσω όλα αυτά που έχω. Δεν έχουν να ζηλέψουν κάτι και θα πρέπει να ποντάρουμε πιο πολύ σε αυτούς».

Είπαμε για τους Έλληνες προπονητές. Για τους Έλληνες διαιτητές τι γνώμη έχεις; Πώς σου φαίνεται αυτό που γίνεται τελευταία με ξένους στα ντέρμπι, αλλά και το πρόσφατο περιστατικό με τον Τζήλο;

«Για μένα είναι ντροπή αυτό. Είναι ντροπή να προσπαθούμε να ελέγχουμε τη διαιτησία, να βάζουμε πίεση σε αυτούς τους ανθρώπους, που τις περισσότερες φορές δεν μπορούν να αντέξουν. Πίεση δίχως λόγο και αιτία. Εμείς τους έχουμε κάνει έτσι, τους έχουμε οδηγήσει στο να μην μπορούν να σφυρίξουν όπως θέλουν. Σίγουρα υπάρχουν και κακοί διαιτητές, όπως υπάρχουν και κακοί ποδοσφαιριστές, κακοί προπονητές. Όχι, δεν είναι η λύση οι ξένοι διαιτητές. Η λύση είναι να φτιάξουμε σωστή διαιτησία με υποδομή και πάνω από όλα να σεβόμαστε τον θεσμό της διαιτησίας και να μην ασχολούμαστε τόσο πολύ μαζί τους. Κάθε μέρα βλέπουμε ποιος ορίστηκε, ανακοινώσεις, περιστατικά βίας, όλα αυτά. Έτσι δεν γίνεται να φτιάξουμε ποδόσφαιρο. Είναι μια μεγάλη κουβέντα αυτή, όμως είναι ντροπή να φτάνουμε στο σημείο να στήνονται ενέδρες σε διαιτητές. Δεν είναι ποδόσφαιρο αυτό, είναι ντροπή. Στην Τουρκία μας είχαν όλες οι εφημερίδες πρωτοσέλιδα με το περιστατικό που συνέβη. Δεν έχω λόγια. Πάντως σίγουρα δεν είναι λύση οι ξένοι διαιτητές. Δηλαδή αν φέρουμε έναν Έλληνα να σφυρίξει Αλάνιασπορ-Μπεσίκτας, για παράδειγμα, σίγουρα θα τα πάει πολύ καλά, επειδή δεν θα έχει καθόλου πίεση».

Για το VAR ποια είναι η γνώμη σου; Ήσουν αρνητικός στις αρχές.

«Έχω αναθεωρήσει, έκανα λάθος το καλοκαίρι. Γιατί τελικά βοηθάει και τους ποδοσφαιριστές και τους διαιτητές. Θα δει κι ο κόσμος ότι αλλάζει το ποδόσφαιρο. Με 'χει βοηθήσει και εμένα προσωπικά, γιατί φέτος έχω πάρει μόνο δύο κίτρινες κάρτες».

Έχεις παίξει αντίπαλος με παίκτες που θαύμαζες μικρός;

«Έχω παίξει με πάρα πολλούς. Από την Ελλάδα ειδικά. Δεν ήμουν ποτέ ο πιτσιρικάς που ασχολιόμουν με παίκτες του εξωτερικού κτλπ. Πιο πολύ με Έλληνες ποδοσφαιριστές. Το σημαντικότερο για μένα είναι ότι κατάφερα να παίξω αντίπαλος και συμπαίκτης με πολλούς από τη γενιά του 2004. Αυτό ήταν ένα όνειρο ζωής. Το 2004 ήμουν στους δρόμους με τους φίλους μου και έφτασα να κληθώ στην Εθνική από τον Ότο Ρεχάγκελ. Κάποιους δεν τους πρόλαβα, δυστυχώς, αλλά όταν μιλάμε για αυτούς, αρκεί».

image

«Έχουμε ταλέντο!»

Βλέπουμε αρκετά παιδιά κολλημένα με κινητά και video games. Σε προβληματίζει το πώς μεγαλώνουν και το πώς βλέπουν το ποδόσφαιρο;

«Αυτό δεν είναι δικό μας πρόβλημα μόνο. Έχουν αλλάξει οι εποχές, είμαστε στην εποχή των social media και των video games. Όλοι έχουν επηρεαστεί. Εγώ θα μείνω στο ότι υπάρχει ταλέντο στην Ελλάδα. Βγαίνουν συνέχεια παιδιά και σίγουρα θα πρέπει να τα βοηθήσουμε πολύ περισσότερο και να αξιοποιήσουμε το ταλέντο».

Αν σου ζητούσε ένα παιδί με ταλέντο τι γνώμη σου τι θα τον συμβούλευες; Να φύγει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για εξωτερικό ή να κάτσει να παίξει λίγο εδώ και να φύγει μετά;

«Να φύγει όσο πιο γρήγορα μπορεί. Για να δουλέψει ήρεμα, με σεβασμό και αγάπη προς αυτό που κάνει. Θα έχει αυτά τα εφόδια στο εξωτερικό».

Αν μπορούσες να γυρίσεις το χρόνο πίσω, θα ξαναγινόσουν ποδοσφαιριστής;

«Ναι, θα ξανάπαιζα μπάλα. Γιατί είμαι άρρωστος με το ποδόσφαιρο. Δεν ήθελα να μάθω κάτι άλλο στη ζωή μου. Η επιλογή μου ήταν αυτή. Τζόγαρα και κέρδισα γιατί κατάφερα να κάνω το χόμπι μου επάγγελμα».

image

Κουλούρης και Ίβιτς

Φέτος στο πρωτάθλημα είναι πρώτος σκόρερ ο Ευθύμης Κουλούρης. Εσύ τον ξέρεις από μικρό. Περίμενες την εξέλιξη αυτή;

«Εγώ το περίμενα 100% και το έδειχνε από τότε. Η ομάδα πίστεψε σε αυτόν, του ανανέωσε το συμβόλαιο, τον έδωσε δανεικό να "ψηθεί" και νομίζω τώρα ο Ευθύμης έχει ωριμάσει. Ξέρει τι ζητάει από τον εαυτό του, ανεβάζει τον πήχη κάθε χρόνο κι αν συνεχίσει έτσι θα καταφέρει να γίνει ένας νέος Μήτρογλου».

Μας λείπουν γενικά παίκτες στη θέση του φορ...

Γενικά στον κόσμο δεν υπάρχουν πολλά καλά φορ. Εμείς είμαστε χαρούμενοι τα τελευταία χρόνια γιατί έχουμε τον Κώστα, ο οποίος έχει κάνει πάρα πολλά και πιστεύω ότι ο Κουλούρης θα μπορέσει τα επόμενα χρόνια να φτάσει επίπεδο του Κώστα».

Μιας και αναφερθήκαμε στους παλιούς γνωστούς, ο Ίβιτς είναι πρώτος με τη Μακάμπι στο Ισραήλ...

«Τον θεωρώ καλό προπονητή, παρά τα όσα συνέβησαν μεταξύ μας. Εγώ λέω πάντα αλήθεια στη ζωή μου. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια και ότι τον θεωρώ και έναν άνθρωπο που σε μια δύσκολη κατάσταση για εμένα, για εκείνον, για τον σύλλογο φέρθηκε καθαρά. Το ένα όμως δεν αναιρεί το άλλο».

Το τοπικό ποδόσφαιρο πώς το βλέπεις;

«Τι να πούμε για το τοπικό, εδώ δεν φτιάξαμε το επαγγελματικό. Να φτιάξουμε το τοπικό; Πώς; Με μηδέν έσοδα;»

Ναι αλλά είναι ερασιτεχνικό, οπότε έχει άλλο προσανατολισμό.

«Τι να πούμε όμως όταν δεν έχουμε γήπεδα, υποδομές, παίζουν τα παιδιά σε λάθος αγωνιστικούς χώρους; Το μοναδικό θετικό είναι ότι κάποιοι άνθρωποι ακόμα ασχολούνται με το τοπικό, προσπαθούν να αξιοποιήσουν το ταλέντο και το κάνουν ξεκάθαρα για το χόμπι τους».

Επειδή είχες και εμπλοκή με τη Δόξα Βύρωνα, θα έμπαινες ξανά σε αντίστοιχο εγχείρημα;

«Όχι, γιατί είμαι ένας άνθρωπος που όταν κάνω κάτι θέλω να το κάνω επαγγελματικά και 100% σωστά. Εφόσον είμαι εν ενεργεία αυτή τη στιγμή και επειδή δεν υπάρχουν κατάλληλοι άνθρωποι να το στηρίξουν, δεν θα μπορούσα. Τώρα μετά το ποδόσφαιρο, όταν θα έχω το χρόνο, πιστεύω να κάνω κάτι ωραίο πάνω σε αυτό που θα ασχοληθώ».

image

Peaky Blinders, Θεός και δημοσιογράφοι

Τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου;

«Έχω αρχίσει και βλέπω πολλές σειρές. Έχω κολλήσει, όταν δεν πάω Super Market γιατί τώρα τελευταία πάω πολύ, κάθομαι και βλέπω! Στο Peaky Binders, κρεμιόμουν από την τηλεόραση πάνω. Τώρα βλέπω το Homeland, καλό. Τα ΄χω δει όλα γενικά!».

Μουσική; Στα σταθερά σου ακούσματα;

«Σφακιανάκης και μεγάλο σχήμα φέτος με Πάολα, μεγάλη τραγουδίστρια και απλή, καθαρή γυναίκα».

Ποια είναι η σχέση σου με τον Θεό;

«Πάντα πίστευα στον Θεό. Πάνω από όλα πιστεύω ότι για να ζητάς τον Θεό πρέπει να είσαι καθαρός άνθρωπος. Να μην έχεις σκοπό να βλάψεις, να μην σκέφτεσαι αρνητικά για άλλους ανθρώπους. Κάνω κι εγώ λάθη όπως όλοι, αλλά προσπαθώ να τα αποφεύγω και να ζητάω συγγνώμη. Έχω τον φόβο του Θεού, υπό την έννοια ότι δεν τον ψάχνω μόνο για να ζητήσω κάτι, ξέρω ότι βλέπει και προσπαθώ να φέρομαι σωστά. Είναι ο δικός μου Θεός, έχω εικόνες και Αγίους όταν παίζω, ζητάω να προστατεύει την οικογένειά μου, αλλά είναι δικό μου κομμάτι, το κρατάω για μένα. Δεν είναι κακό να μιλάμε για την πίστη μας, είμαστε σε μια εποχή που προσπαθούν να μας την πάρουν κι αυτή. Είναι καλό για όλους όταν πιστεύουν να το λένε. Μέσα σε όρια βέβαια και όχι να πολυλογούν για τον Θεό».

Τι γνώμη έχεις για τους δημοσιογράφους;

«Γενικά όλο το σύστημα του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι δομημένο λάθος. Υπάρχουν και οι δημοσιογράφοι που κάνουν κακό, υπάρχουν και εκείνοι που αγαπούν τη δημοσιογραφία και προσπαθούν να κάνουν όμορφα πράγματα. Το ότι στην Ελλάδα γράφουμε τα πάντα δεν είναι θέμα μόνο των δημοσιογράφων. Αφορά γενικά το ποδόσφαιρό μας, το οποίο επιτρέπει να γράφεται ό,τι γράφεται, τις διάφορες ανακοινώσεις, τα όσα σχολιάζει ο ένας και ο άλλος. Δεν έχουμε σειρά και τους παίρνει όλους η μπάλα. Δεν είναι θέμα των δημοσιογράφων όσο θέλουν κάποιοι να ακούγονται. Και εγώ μικρός είχα μπει σε ένα τριπάκι με τους δημοσιογράφους, είδα όμως ότι όσο σεβόμουν τη δουλειά του άλλου και προστάτευα τον εαυτό μου, προστάτευαν κι αυτοί εμένα. Για παράδειγμα, βλέπουμε στην Ελλάδα ανθρώπους που λένε ότι τους κυνηγάνε οι δημοσιογράφοι, που παντρεύτηκαν γέννησαν κτλπ. Και εγώ παντρεύτηκα και έκανα παιδί, με πήραν πέντε ευγενικά τηλέφωνα, είπα δεν θέλω να πω κάτι άλλο, έγραψαν απλά ότι κάναμε ένα υγιέστατο αγοράκι και δεν με ενόχλησε ξανά κανείς. Οπότε θεωρώ ότι έχει να κάνει και με το πώς λειτουργούμε εμείς. Αν θέλουμε να είμαστε κάθε εβδομάδα στα πρωτοσέλιδα και μετά κατηγορούμε τους δημοσιογράφους αυτό γυρίζει και λίγο μπούμερανγκ, έχει κουραστεί ο κόσμος».

Αν θα ήθελες μια και μόνο ευχή για το ελληνικό ποδόσφαιρο, ποια θα ήταν αυτή;

«Νέο ελληνικό ποδόσφαιρο με καθαρές και γερές βάσεις. Ας το ερμηνεύσει ο καθένας όπως θέλει».