Πυγμαχία: Η Παγκόσμια ομοσπονδία απειλεί τη ΔΟΕ με νομικά μέτρα

Η Διεθνής Ομοσπονδία Πυγμαχίας (IBA) δήλωσε ότι «επιφυλάσσεται επί κάθε νομίμου δικαιώματός της» κατά της ΔΟΕ για την πρόσκλησή της σε αξιωματούχους της ομοσπονδίας να συμμετάσχουν στους προκριματικούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024 και στο ολυμπιακό τουρνουά πυγμαχίας.

Τα προκριματικά και το ολυμπιακό τουρνουά της πυγμαχίας διεξάγονται από την ίδια την ΔΟΕ, καθώς η παγκόσμια ομοσπονδία παραμένει αποκλεισμένη λόγω ατασθαλιών και διαιτητικών σκανδάλων (μεταξύ άλλων).

Αυτό δεν απασχόλησε την ομοσπονδία ούτε στο Τόκιο, όμως την απασχολεί το ότι η ΔΟΕ ζητά από αξιωματούχους της να συμμετέχουν στο προολυμπιακό τουρνουά.

Σε επιστολή της προς τον πρόεδρο της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, εκφράζει μεταξύ άλλων τις «βαθιές ανησυχίες σχετικά με τις βασικές αρχές διακυβέρνησης, αμεροληψίας και διαφάνειας της ΔΟΕ».
Η πυγμαχία έχει ήδη προειδοποιηθεί τρεις φορές με αποκλεισμό από το Ολυμπιακό πρόγραμμα και ήδη είναι εκτός από τους Ολυμπιακούς του 2028. Για να αλλάξει αυτό, θα πρέπει ο Ρώσος πρόεδρος της ΙΒΑ, Ούμαρ Κρέμλεφ, να αλλάξει τα πάντα ως προς το καθεστώς διακυβέρνησης.

Το πρόβλημα είναι ότι έχουν βρεθεί στη μέση διαιτητές και κριτές καθώς η ΙΒΑ δεν θέλει να τους επιτρέψει να συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.