Γενηδουνιάς στο Gazzetta: «Ζούσα αρκετά χρόνια με την σκέψη ενός Ολυμπιακού μεταλλίου»

Αντώνης Πατσούρας
Γενηδουνιάς στο Gazzetta: «Ζούσα αρκετά χρόνια με την σκέψη ενός Ολυμπιακού μεταλλίου»

bet365

Ο διεθνής πολίστας Ντίνος Γενηδουνιάς μίλησε από το Τόκιο στο Gazzetta για τις ομορφότερες 15 ημέρες της ζωής του όπου έφτασε ν' ανέβει στο βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Μια βόλτα στο Τόκιο ήταν στα σχέδια των παιδιών της εθνικής ομάδας πόλο ανδρών της Ελλάδος που κατέκτησαν μια ημέρα πριν το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξήχθησαν στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας.

Μετά από 20 ημέρες στο Ολυμπιακό χωριό οι θριαμβευτές είδαν επιτέλους το Τόκιο και την Τετάρτη θα "πατήσουν" Αθήνα.

σσσ

Από το Τόκιο λίγες ώρες πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο της επιστροφής μίλησε στο Gazzetta ο Ντίνος Γενηδουνιάς.

Ο πρώτος σκόρερ της Ελλάδος στους Ολυμπιακούς Αγώνες και από τους βασικούς συντελεστές της επιτυχίας αναφέρθηκε στην πορεία ως το βάθρο, στους Έλληνες που δοκιμάζονται, στον Γιάννη Φουντούλη, στις παλιές γενιές πολιστών αλλά και στην κίνηση του Βαγγέλη Μαρινάκη να πριμοδοτήσει με 200.000 την ομάδα.

«Δεν πίστευα ότι θα φτάσουμε τελικό»

Η εθνική ομάδα έφτασε στο Τόκιο τρεις ημέρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο Ντίνος Γενηδουνιάς, ένας από τους 13 παίκτες του Θόδωρου Βλάχου, είχε κάποιες σκέψεις στο μυαλό του τότε: «Όταν ήρθαμε στο Τόκιο δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα φτάναμε έως τον τελικό.

σσσσ

Ήταν άλλες ομάδες τα φαβορί. Εμείς ξέραμε ότι έχουμε κάποιες δυνατότητες και το είχαμε δείξει και στο προ ολυμπιακό και στο World League. Βέβαια ξέραμε ότι από τη δική μας απόδοση θα κρίνονταν και το που θα φτάσουμε».

«Η νίκη με την Ουγγαρία μας έδωσε φτερά»

Θελήσαμε να επιστρέψουμε μαζί του με το νου σ' όλα τα παιχνίδια και να μας τα σχολιάσει. Κάθε παιχνίδι είχε την σημασία του. «Η νίκη με την Ουγγαρία μας έδωσε φτερά.

Η ισοπαλία με την Ιταλία μας έδειξε πως μπορούμε να έχουμε διάρκεια στο παιχνίδι μας και πως δεν ήταν έκπληξη η νίκη με την Ουγγαρία.

Ήταν καλό που φέραμε ισοπαλία. Εάν είχαμε εξασφαλίσει την πρωτιά από το 2ο παιχνίδι θα χαλαρώναμε. Είναι μια συνήθεια των Ελλήνων. Με τις ΗΠΑ δείξαμε ότι είμαστε σοβαροί και έτοιμοι για κάθε πρόκληση», μας τονίζει ο Ντίνος.

σ

«Η απογείωση και ο άθλος»

Η Ελλάδα θα καταλάβει την 1η θέση στον όμιλο και θα παίξει με το Μαυροβούνιο στον προημιτελικό. Θα το κερδίσει με 10-4. «Στον προημιτελικό απογειωθήκαμε.

Παίξαμε τρομερή άμυνα. Είναι μια πολύ καλή ομάδα και την κρατήσαμε στα 4 γκολ.

Να θυμίσω ότι το 2021 είχαμε χάσει 3 φορές από το Μαυροβούνιο αλλά πήραμε το πιο σημαντικό παιχνίδι», σημειώνει και συνεχίζει μιλώντας για την Ουγγαρία:

«Μόνο εύκολο δεν είναι να πρέπει να κερδίσεις την Ουγγαρία μέσα σε λίγες ημέρες ξανά σε ένα τουρνουά. Ήταν άθλος να κρατήσουμε μια ομάδα με τέτοιους σουτέρ στα 6 γκολ».

σσσ

«Δεν είχαμε ένταση στον τελικό»

Στον τελικό με την Σερβία η Ελλάδα θα γνωρίσει την πρώτη της ήττα. Οι Σέρβοι επικρατούν με 13-10. «Δεν είχμε την ίδια ένταση στην άμυνα στον τελικό. Φυσικά και δεν υπήρχε κούραση.

Παίζαμε στον τελικό σε Ολυμπιακούς Αγώνες και θέλαμε να είμαστε πρώτοι. Δεν ήμασταν καλοί όσο έπρεπε στην άμυνα. Οι Σέρβοι είχαν πολλές λύσεις. Δεν είναι άδικα στην κορυφή για τόσα χρόνια αυτή η ομάδα», τονίζει ο Έλληνας διεθνής.

«Χρόνια το ονειρευόμουν»

Ο Ντίνος Γενηδουνιάς ξεκίνησε να παίζει πόλο στο Παλαιό Φάληρο, συνέχισε στο NCAA όπου και ήταν για αρκετά χρόνια πρωταθλητής και μάλιστα επισκέφτηκε με την ομάδα του Λευκό Οίκο για να αποσπάσει συγχαρητήρια από τον τότε Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα.

Όλα αυτά τα χρόνια όπως μας λέει είχε στο μυαλό του ένα πράγμα: «Απο όταν ξεκίνησα να παίζω πόλο στο Παλαιό Φάληρο πάντα ονειρευόμουν να συμμετάσχω στους Ολυμπιακούς και να πάρω ένα μετάλλιο.

Το είχα βάλει στόχο από παιδί. Ζούσα αρκετά χρόνια μ' αυτή τη σκέψη ενός Ολυμπιακού μεταλλίου αλλα δεν το έλεγα. Ήρθε η ώρα που το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Τα καταφέραμε».

σσ

«Για τις γενιές των Ελλήνων πολιστών»

Το μετάλλιο αυτό το κέρδισε η ομάδα του "Τόκιο 2021" αλλά ανήκει στις ομάδες που συμμετείχαν άλλες 15 φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά δεν τα κατάφεραν. «Ναι θεωρώ ότι αξίζαμε αυτό το μετάλλιο εμείς αλλά περισσότερο το άξιζε συνολικά η ελληνική υδατοσφαίριση.

Αυτό το μετάλλιο είναι αφιερωμένο σε πάρα πολλά παιδιά που το άξιζαν και δεν το κατάφεραν», μας λέει ο Ντίνος και προσπαθεί να εξηγήσει το θαύμα: «Είναι πολλοί παράγοντες.

Το σωστό timing. Οι δυο φουρνιές που ενώθηκαν στο Τόκιο. Δέσαμε. Η πληρότητα της ομάδας. Οι πολύ καλές εμφανίσεις του Ζερδεβά στο κατάλληλο τουρνουά. Ο τερματοφύλακας είναι κλειδί στο άθλημα μας. Όλα αυτά και άλλα μας οδήγησαν στο βάθρο».

«Μας ξέρει και τον ξέρουμε»

Ο Θόδωρος Βλάχος ήταν ο προπονητής που έβαλε τον Ντίνο Γενηδουνιά να παίξει πρώτη φορά στην Α1 στα 14 όταν ήταν και οι δυο στο Παλαιό Φάληρο και στο Τόκιο ήταν ο προπονητής που τον καθοδήγησε στο Ολυμπιακό μετάλλιο.

ππ

«Είναι πολλά χρόνια μαζί μας στην εθνική και στον Ολυμπιακό ο Θοδωρής. Μας ξέρει καλά και τον ξέρουμε. Είναι εύκολη η συνεργασία μετά από χρόνια.

Πολλοί νομίζουν ότι μετά από τόσα χρόνια τριβής οι σχέσεις μπορεί να χαλάσουν. Σίγουρα δοκιμάστηκαν. Πετύχαμε όμως όλοι μαζί.

Ο κορονοϊός και η δοκιμασία αυτής της χρονιάς που πέρασε μας έφερε όλους ακόμη πιο κοντά», τονίζει ο διεθνής άσος του Ολυμπιακού.

«Οι στιγμές μου στο Τόκιο»

Όσο ζει μας είπε ότι όταν ακούει την λέξη "Τόκιο" θα φέρνει στο μυαλό του το μετάλλιο. Μας ξεχώρισε όμως δυο στιγμές από την πορεία προς το βάθρο:

«Θα σου πω τα συναισθήματα που ένιωσα όταν τελείωσε ο ημιτελικός. Μοναδικά. Η άλλη στιμή είναι όταν πήρα στα χέρια μου το Ολυμπιακό μετάλλιο. Επιτέλους».

οοο

«Έχουμε νέα ευκαιρία στο Παρίσι»

Η συζήτηση για την επόμενη ημέρα και το "Παρίσι 2024" και τον στόχο αυτής της ομάδας έχει ανοίξει ήδη. Είναι νωρίς ακόμη αλλά ο Ντίνος μας λέει: «Νομίζω η συνέχεια την επόμενη τριετία μόνο καλή μπορεί να είναι εάν δουλέψουμε σωστά.

Πολλές ομάδες όπως είναι η Σερβία, η Κροατία, η Ουγγαρία αλλάζουν τα ρόστερ τους και εμείς θα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε.

Θα έχουμε πιο έτοιμη ομάδα. Αυτό που θα σου πω ότι θέλω είναι να φτάσουμε στο Παρίσι ως ομάδα πιο έμπειρη και διψασμένη από ποτέ. Δεν λέει ότι τρώγοντας έρχεται η όρεξη; Αυτό θέλουμε και εμείς να επαναλάβουμε την επιτυχία του 2021».

«Πιστεύω υπάρχει πίεση για να μας προσέχει η Πολιτεία»

Πολλές οι επιτυχίες της ελληνικής υδατοσφαίρισης, η μεγαλύτερη ήρθε στο Τόκιο, αλλά οι εγκαστάσεις στην Ελλάδα είναι παλιές και ελάχιστες, οι συνθήκες δεν έχουν σχέση με άλλες προηγμένες αθλητικά χώρες αλλά...

«Οι επιτυχίες δεν σταματούν», μας λέει ο Ντίνος και συνεχίζει: «Πιστεύω πολλά χρόνια υπάρχει μέσα από τις επιτυχίες μας πίεση προς την Πολιτεία ν' αλλάξει κάποια πράγματα.

Το μετάλλιο αυτό ήταν όμως το κερασάκι στην τούρτα. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι με την κατάλληλη υποστήριξη θα έρθουν ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες σ' όλες τις ηλικίες».

σσσ

«Το αφιερώνω στην οικογένεια και στους Έλληνες»

Τον ρωτήσαμε το κλισέ που αφιερώνει το μετάλλιο και είπε: «Πρώτα απ' όλα στην οικογένεια μου. Όπως σου είπα και πριν στις προηγούμενες γενιές πολιστών και φυσικά σ' όλους τους Έλληνες και ειδικά σ' αυτούς που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές.

Μέσα σ' αυτές τις μαύρες ημέρες ελπίζω να τους προσφέραμε μια χαρά».

«Ο κ. Μαρινάκης είναι σπουδαίος άνθρωπος»

Μίλησε και για την κίνηση του κ. Μαρινάκη να πριμοδοτήσει με 200.000 ευρώ την ομάδα αλλά και για την κίνηση των παικτών να δώσουν τα μισά στους πυρόπληκτους:

«Νομίζω ότι η κίνηση του κ. Μαρινάκη δείχνει πάνω απ' όλα ότι είναι σπουδαίος άνθρωπος που ξέρει να στηρίζει στα δύσκολα.

Τον ευχαριστούμε για την στήριξη προς την ομάδα μας και νομίζω ότι και εμείς είχαμε την υποχρέωση να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας».

σ

«Ο Γιάννης είναι παιδί με ήθος»

Του ζητήσαμε να σχολιάσει και την συγνώμη του Γιάννη Φουντούλη στους Έλληνες:

«Ο Γιάννης το έχουμε ξαναπεί όλοι πέρα από μεγάλος αθλητής έιναι ένα παιδί με σπάνιο ήθος και με τρόπους και το δείχνει συνεχώς. Το είπε με απόλυτη ειλικρίνεια και μέσα από την καρδιά του.

Διαβάζαμε συνέχεια όλοι μας για την κατάσταση στην Ελλάδα. Βλέπαμε φωτογραφίες. Εμείς ζούσαμε το όνειρο μας και η Ελλάδα υπέφερε. Έτσι του βγήκε η συγνώμη».

Ο Ντίνος Γενηδουνιάς θέλησε να ευχαριστήσει τον γιατρό της ομάδας Γιώργο Μαρίνο και τους φυσιοθεραπευτές Αλέξανδρο Κολιάτο, Χρήστο Τσίγκανο, Σταυρούλα Νεοχωρίτη αλλά και τον Βαγγέλη Κωνσταντόπαιδο που θεωρεί μέλη της ομάδας και συντελεστές αυτής της επιτυχίας.

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Τελευταία Νέα