Πένυ Καραγκούνη: Πώς να κάνεις μπλοκ στην ανισότητα του αθλητισμού

Πένυ Καραγκούνη: Πώς να κάνεις μπλοκ στην ανισότητα του αθλητισμού

bet365

H πρωταθλήτρια του βόλεϊ και του μπιτς βόλεϊ μιλά στο Gazzetta και στη Μαριλένα Καλόπλαστου για τις διαφορές των φύλων στον χώρο του αθλητισμού, για τη μαγεία του βόλεϊ και για τις γυναικοκτονίες.

«Όταν ακούω τον όρο "έμφυλες διακρίσεις" αυτό που μου έρχεται κατευθείαν στο μυαλό είναι ότι οι περισσότεροι έχουν στο μυαλό τους ότι ο γυναικείος αθλητισμός δεν συγκρίνεται με τον ανδρικό», λέει η Πένυ Καραγκούνη.

Η έμπειρη αθλήτρια γεννήθηκε την πρώτη μέρα του Ιουλίου του 1993. Ήταν μόλις 6 ετών όταν βρέθηκε για πρώτη φορά σε σάλα να παίζει βόλεϊ στις ακαδημίες του Ηρακλή Κηφισιάς. Το 2008, στα 15 της χρόνια, προβιβάστηκε στη γυναικεία ομάδα και το 2013 έκανε το ντεμπούτο της σε τουρνουά beach volley.

Την σεζόν 2019/20 αγωνίστηκε με τη φανέλα της ΑΕΚ με την οποία κέρδισε την άνοδο στη Volley League και τον Σεπτέμβριο του 2021 ήρθε ένα κάπως πικραμένο «εις το επανιδείν» στην άμμο και η επιστροφή στο βόλεϊ σάλας με τη φανέλα αρχικά του Παναθηναϊκού και μετέπειτα των Αμαζόνων Νέας Ερυθραίας.

Η Ελληνίδα ακραία ούσα πάντα ειλικρινής, μιλά ανοιχτά για τις παθογένειες του γυναικείου αθλητισμού (και της κοινωνίας). Δηλώνει απογοητευμένη, όμως κρατά μια αισιόδοξη σκέψη για το τέλος.

Η γυναίκα στον πρωταθλητισμό ωστόσο ξεκινά κι έχει να αντιμετωπίσει μια παραπάνω δυσκολία: τον κύκλο της. Κατά τα άλλα οι κανόνες στα αθλήματα είναι οι ίδιοι. Η μόνη διαφορά στο βόλεϊ (στη σάλα και στην άμμο) είναι το ύψος του φιλέ. Η αντιμετώπιση όμως διαφέρει. Από την Ομοσπονδία, από τους παράγοντες, από τον κόσμο.

«Όλες οι γυναίκες αθλήτριες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν άσχημα σεξιστικά σχόλια. Οι φίλαθλοι είναι πάνω από το κεφάλι σου και βρίζουν εσένα και την οικογένειά σου με χυδαίες εκφράσεις. Ξέρεις ότι θα το δεχτείς. Ότι το περιμένω, ότι το αποδέχομαι είναι το πρόβλημα το μεγάλο»!

πενυ

Φωτογραφίες: Δώρα Δημητρίου

Περισσότερα για το #thema_isotitas

Οι απόψεις που εκφράζονται στο παρόν αποτελούν προσωπικές απόψεις του συντάκτη / της συντάκτριας και δεν απηχούν απαραίτητα τις απόψεις του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ ή του Διαχειριστή Επιχορήγησης του Προγράμματος Active citizens fund στην Ελλάδα (Ίδρυμα Μποδοσάκη σε συνεργασία με το SolidarityNow).

Το Έργο «Η Ισότητα των Φύλων στην Πρώτη Σελίδα» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και εταίρο τη Liquid Media.

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους €13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

ban