Οι τροφές που μπορείτε να φάτε άφοβα και μετά την ημερομηνία λήξης

Gazzetta team
Οι τροφές που μπορείτε να φάτε άφοβα και μετά την ημερομηνία λήξης
H επικρατούσα άποψη ότι τα τρόφιμα που δεν καταναλώθηκαν μέχρι την υποχρεωτική σε όλα αναγραφόμενη ημερομηνίας λήξης τους, δεν είναι πάντα σωστή, καθώς υπάρχουν κάποια από αυτά που μπορούν να καταναλωθούν άφοβα και μετά από αυτήν.

Ναι, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα τα οποία δεν χρειάζεται να τα πετάξετε ακόμα και αν (θεωρητικά) έχουν λήξει.

Πολλές φορές παρασυρόμαστε από την προτεινόμενη ημερομηνία κατανάλωσης που αναγράφεται στις συσκευασίες και καταλήγουμε να πετάμε τρόφιμα που δεν έχουν χαλάσει και είναι απολύτως ασφαλή προς κατανάλωση. Ειδικά αυτή την εποχή, που οι επισκέψεις μας στα σούπερ μάρκετ έχουν μειωθεί αισθητά εξαιτίας της πανδημίας, καλό είναι να μην κάνουμε σπατάλη τροφίμων.

Οι ειδικοί συνιστούν να χρησιμοποιούμε την κοινή λογική αλλά και τη... μύτη μας προκειμένου να διαπιστώσουμε εάν τα τρόφιμα που έχουμε στο ντουλάπι ή στο ψυγείο μας πρέπει να πεταχτούν ή όχι. Δείτε μερικά τρόφιμα που είναι ασφαλή να καταναλωθούν και μετά την ημερομηνία λήξης τους.

Ψωμί

Η ημερομηνία λήξης του ψωμιού αφορά τη διατήρησή του εκτός ψυγείου. Εάν δεν παρατηρείτε σημάδια μούχλας, μπορείτε να το καταναλώσετε άφοβα. Αν παρ’ όλα αυτά θέλετε να επιμηκύνετε τη διάρκεια ζωής του, βάλτε το στο ψυγείο, όπου μπορεί να διατηρηθεί έως και δύο εβδομάδες μετά τη λήξη του ή, ακόμη καλύτερα, στην κατάψυξη.

Σκληρά τυριά

Σκληρά τυριά όπως η παρμεζάνα μπορούν να καταναλωθούν ακόμα και αν έχουν αρχίσει να σχηματίζουν μούχλα. Απλά φροντίστε να αφαιρέσετε τα σημεία με μούχλα πριν πασπαλίσετε με τριμμένο τυρί τα ζυμαρικά σας. Σε γενικές γραμμές, τα σκληρά τυριά μπορούν να καταναλωθούν μέχρι και ένα μήνα μετά την ημερομηνία λήξης τους.

Δημητριακά

Όπως και πολλές άλλες τροφές, αν τα δημητριακά φυλάσσονται σε δροσερό και ξηρό μέρος, μπορεί να είναι μια χαρά για πολλούς μήνες μετά την ημερομηνία λήξης τους.

Ζυμαρικά

Αν τα αποθηκεύσετε σωστά δεν έχετε κανένα φόβο να τα καταναλώσετε και αρκετό καιρό μετά τη λήξη τους- αρκεί να μην μυρίζουν περίεργα (ιδιαίτερα όσα έχουν μέσα αυγό).

Γιαούρτι

Εάν το βάλατε στο ψυγείο αμέσως μόλις το αγοράσατε και δεν το έχετε ανοίξει, μπορείτε να φάτε το γιαούρτι σας ακόμη και μία έως δύο εβδομάδες μετά την ημερομηνία λήξης του.

Τρόφιμα σε κονσέρβες

Η διάρκεια ζωής στα κονσερβοποιημένα τρόφιμα είναι συνήθως τρία χρόνια, όμως μπορείτε να τα καταναλώσετε μέχρι και 3-4 χρόνια μετά, αρκεί να τα φυλάσσετε σε δροσερό και ξηρό μέρος. Αν δείτε σημάδια διαρροής ή σκουριάς, τότε πετάξτε τα.

Φυστικοβούτυρο

Αν δεν έχει ανοιχτεί, το φυστικοβούτυρο μπορεί να είναι καλό για πολύ καιρό μετά την ημερομηνία που αναγράφεται στην συσκευασία του. Μόλις το ανοίξετε, καταναλώστε το μέσα σε λίγους μήνες για καλύτερη ποιότητα.

Πηγή: Reader.gr