Δοκιμές με φάρμακα αντισωμάτων υπόσχονται άμεση προστασία από τον κορονοϊό

Gazzetta team
Δοκιμές με φάρμακα αντισωμάτων υπόσχονται άμεση προστασία από τον κορονοϊό
Οι επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ξεκινήσει δοκιμές καινοτόμων θεραπειών φαρμάκων αντισωμάτων που ελπίζουν ότι θα μπορούσαν να παρέχουν άμεση προστασία έναντι του κορονοϊού.

Τα νοσοκομεία που υπάγονται στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου δήλωσαν ότι ένα αντισώμα με μακροχρόνια δράση, γνωστό ως AZD7442, που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca, μπορεί να προσφέρει άμεση και μακράς διάρκειας προστασία σε άτομα που έχουν εκτεθεί πρόσφατα σε SARS-CoV-2 και να αποτρέψει την εξέλιξη του κορονοϊού.

Η μελέτη, με επικεφαλής την ιολόγο Κάθριν Χούλιχαν, έχει βρει συνολικά 10 εθελοντές για να δοκιμάσουν το φάρμακο.

«Γνωρίζουμε ότι αυτός ο συνδυασμός αντισωμάτων μπορεί να εξουδετερώσει τον ιό, οπότε ελπίζουμε να διαπιστώσουμε ότι η χορήγηση αυτής της θεραπείας μέσω ένεσης μπορεί να οδηγήσει σε άμεση προστασία από την ανάπτυξη του Covid-19 σε άτομα που έχουν εκτεθεί, δηλαδή όταν θα ήταν πολύ αργά για να προσφέρουμε εμβόλιο», δήλωσε η Χούλιχαν.

Η δεύτερη μελέτη εξετάζει τη χρήση του AZD7442 σε άτομα που μπορεί να μην ανταποκρίνονται στον εμβολιασμό, για παράδειγμα όταν κάποιος έχει επιβαρημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή διατρέχει αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από Covid-19 λόγω παραγόντων όπως η ηλικία και οι υπάρχουσες συνθήκες.

«Θα προσλάβουμε άτομα που είναι μεγαλύτερα ή σε μακροχρόνια περίθαλψη και έχουν ασθένειες όπως ο καρκίνος και ο HIV, που μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του ανοσοποιητικού τους συστήματος να ανταποκριθεί σε ένα εμβόλιο.

Θέλουμε να καθησυχάσουμε οποιονδήποτε, για τον οποίο ένα εμβόλιο μπορεί να μην λειτουργήσει, ότι μπορούμε να προσφέρουμε μια εναλλακτική λύση που είναι εξίσου προστατευτική», δήλωσε ο Νίκι Λόγκλεϊ, σύμβουλος μολυσματικών ασθενειών που ηγείται της μελέτης.

Πώς λειτουργούν τα αντισώματα

Τα αντισώματα είναι πρωτεϊνικά μόρια που παράγει το σώμα για να βοηθήσει στην καταπολέμηση λοιμώξεων. Τα μονοκλωνικά αντισώματα παράγονται τεχνητά σε εργαστήριο και σχεδιάζονται ως πιθανές ιατρικές θεραπείες. Έχουν σχεδιαστεί για να εγχέονται απευθείας στο σώμα, σε αντίθεση με τα εμβόλια που «εκπαιδεύουν» το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει αντισώματα.

«Αυτές οι δύο κλινικές δοκιμές είναι μια σημαντική προσθήκη στη δοκιμή νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων, καθώς οι θεραπείες αντισωμάτων μπορεί να προσφέρουν μια εναλλακτική λύση στις ομάδες ασθενών που δεν μπορούν να επωφεληθούν από ένα εμβόλιο, όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς», δήλωσε ο καθηγητής Στίβεν Πόουις, ιατρικός διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας (NHS) της Αγγλίας.