ΕΚΠΑ: Επιστημονική πλάνη η ανοσία της αγέλης

Gazzetta team
ΕΚΠΑ: Επιστημονική πλάνη η ανοσία της αγέλης
Επικίνδυνη «επιστημονική πλάνη» που στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης, χαρακτηρίζει τη θεωρία για την ανοσία της αγέλης σε σχέση με τον κορονοϊό, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η άφιξη του δεύτερου κύματος και η συνειδητοποίηση των μελλοντικών προκλήσεων οδήγησαν στη σκέψη για την «ανοσία της αγέλης», σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να αφεθεί ανεξέλεγκτη η διασπορά του ιού στον πληθυσμό χαμηλού κινδύνου ώστε να προστατευθούν οι ευπαθείς ομάδες.

Οι υπέρμαχοι αυτής της θεωρίας, ουσιαστικά υποστηρίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί η ανοσία στον πληθυσμό χαμηλού κινδύνου και στη συνέχεια και στις ευπαθείς ομάδες.

Σε πρόσταση, ωστόσο δημοσίευση στο περιοδικό The Lancet ανακοινώθηκε η σημασία των παρεμβάσεων απέναντι του COVID-19. Και το συμπέρασμα είναι ουσιαστικά ένα. Οποιαδήποτε στρατηγική πρόληψης της πανδημίας που βασίζεται στην ανάπτυξη ανοσίας από μόλυνση με COVID-19 είναι προβληματική!

Τα στοιχεία είναι σαφή: Ο έλεγχος της διασποράς του COVID-19 στην κοινότητα είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσουμε την κοινωνία και την οικονομία μας μέχρι να αναπτυχθεί ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο και θεραπεία μέσα στους επόμενους μήνες.

Άλλωστε, ο σκοπός των μέτρων είναι ο περιορισμός της μετάδοσης που θα επιτρέψει την ταχεία ανίχνευση εστιών μετάδοσης. Και η άμεση αντιμετώπιση μέσω διάγνωσης, ιχνηλάτησης, απομόνωσης και στήριξη του συστήματος. «Με αυτή την προσέγγιση η ζωή μας μπορεί να επιστρέψει σχεδόν στο φυσιολογικό χωρίς την ανάγκη γενικευμένων lockdown. Η προστασία της οικονομίας μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον έλεγχο του COVID-19» αναφέρει χαρακτηριστικά το ΕΚΠΑ.

Προσθέτουν δε, πως Ιαπωνία, Βιετνάμ και Νέα Ζηλανδία αποτελούν παραδείγματα επιτυχούς ελέγχου της πανδημίας, επιτρέποντας στις δραστηριότητες των κατοίκων να επιστρέψουν σχεδόν στο φυσιολογικό.