Κορονοϊός: Ψυχολόγος δίνει 5 συμβουλές για να μάθουμε πώς να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας

Gazzetta team
Κορονοϊός: Ψυχολόγος δίνει 5 συμβουλές για να μάθουμε πώς να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας
Αγγίζουμε 23 φορές τη μέρα το πρόσωπό μας. Να πώς θα σταματήσουμε να το κάνουμε αυτό!

Μία από τις πιο βασικές οδηγίες προφύλαξης από τον κορονοϊό είναι το να μη βάζουμε τα χέρια μας στο πρόσωπό μας. Ειδικά σε μάτια, μύτη και στόμα.

Κάτι, ωστόσο, όπως θα έχετε διαπιστώσει, δύσκολο.

Καθημερινά αγγίζουμε το πρόσωπό μας 23 φορές κατά μέσο όρο. Τις περισσότερες από αυτές δεν το καταλαβαίνουμε καν. Είναι πάρα πολλές. Και αυτή την κρίσιμη περίοδο, που πρέπει να προφυλάξουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας, είναι ζωτικής σημασίας να κόψουμε αυτό το συνήθειο. Αλλά πώς;

Ένας ψυχολόγος από το πανεπιστήμιο Ράις, στο Χιούστον του Τέξας, ο Jim Pomerantz, λέει ότι, τελικά, υπάρχουν τρόποι.

Μαζί με την ομάδα του, λοιπόν, έφτιαξαν μια λίστα με τις εξής πέντε συμβουλές, για να σταματήσουμε, ή έστω να μειώσουμε, αυτό το συνήθειο.

«Έχει γίνει σαφές ότι οι ιοί μεταδίδονται μέσω της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Μέχρι τώρα ήταν μια χειραψία ή το ελλιπές πλύσιμο των χεριών που προηγούνταν του αγγίγματος του προσώπου, με αποτέλεσμα να προκαλούνται λοιμώξεις και τα σχετικά συμπτώματα, που κάνουν την εμφάνισή τους σε διάστημα 2-14 ημερών. Είναι, λοιπόν, δεδομένο πως καλύτερα να αποτρέψουμε μια λοίμωξη παρά να προσπαθήσουμε να την αντιμετωπίσουμε μετά. Αυτό ακριβώς είναι και ο σκοπός της εργασίας μας», λέει ο Pomerantz.

Και συμπληρώνει: «Αντί να συμβουλεύεστε γείτονες και συγγενείς, που, ίσως, σας λένε να παίρνετε συμπληρώματα διατροφής ή να τρώτε κοτόσουπα όταν κολλάτε γρίπη, εμείς αναζητήσαμε επιστημονικά βήματα, που όλοι μπορούμε να κάνουμε πολύ απλά, και έχουν αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα. Μπορούμε να ξεκινήσουμε σήμερα κιόλας για να μειώσουμε τη συχνότητα αυτής της συμπεριφοράς».

Ποιες είναι, λοιπόν, οι συστάσεις του Pomerantz και των συνεργατών του:

  • Αυξήστε την επαγρύπνηση. Ζητήστε από ένα μέλος της οικογένειάς σας ή τον συγκάτοικό σας να σας λέει πότε αγγίζετε το πρόσωπό σας. Μπορείτε να βάλετε κολόνια ή ένα βραχιόλι, για να σας υπενθυμίζει να μην το κάνετε ή κρατάτε ένα στυλό και χαρτί κοντά σας, για να καταγράφετε πόσες φορές αγγίζετε το πρόσωπό σας καθημερινά.
  • Βοηθήστε τους άλλους. Σκεφτείτε τους ανθρώπους που προσπαθείτε να προστατέψετε και υπενθυμίστε τους ευγενικά να μην το κάνουν όταν τους εντοπίζετε.
  • Κάντε άλλα πράγματα με τα χέρια σας. Βάλτε τα χέρια σας στις τσέπες, κρατήστε μια μπάλα, μερικές κάρτες ή κάντε τα χέρια σας γροθιές για ένα λεπτό πριν τα φέρετε κοντά στο πρόσωπό σας.
  • Αλλάξτε στάση. Κρατήστε τους αγκώνες σας μακριά από το τραπέζι, καθίστε σε καρέκλες χωρίς μπράτσα ή στη μέση του καναπέ ή καθίστε πάνω στα χέρια σας αν δυσκολεύεστε να μην ακουμπήσετε το πρόσωπό σας.
  • Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης. Συγκεντρωθείτε σε μακριές, αργές, βαθιές ανάσες και στη χαλάρωση των μυών που αισθάνεστε ένταση, καθίστε σε ένα ήσυχο σημείο του σπιτιού και επικεντρωθείτε σε εκείνη τη στιγμή, ξεχνώντας παρελθόν και μέλλον.