Κορονοϊός: Το βίντεο που εξηγεί σε 8 λεπτά όλα όσα πρέπει να ξέρεις! (vid)

Gazzetta team
Κορονοϊός: Το βίντεο που εξηγεί σε 8 λεπτά όλα όσα πρέπει να ξέρεις! (vid)
Το «τι είναι ο κορονοϊός και τι πρέπει να κάνουμε;» είναι το τελευταίο viral του διαδικτύου, με περίπου 12 εκατομμύρια προβολές σε 2 ημέρες, κι εξηγεί με πολύ απλό τρόπο, όλα όσα πρέπει να ξέρουμε και να κάνουμε για την αντιμετώπιση του ιού.

Μέσα σε μόλις 8 λεπτά και 34 δευτερόλεπτα παρουσιάζονται απλοϊκά στο κοινό τα πάντα για τον κορονοϊό από:

- Την αρχή της εξάπλωσής του
- Το τι συμβαίνει πραγματικά, όταν μολύνει τον άνθρωπο
- Το τι πρέπει - και οφείλουμε - να κάνουμε όλοι μας
- Το τι είναι ο κορονοϊός, που «ζει» και πως προσβάλλεται ο άνθρωπος
- Το ταξίδι του ιού στο ανθρώπινο σώμα, η εγκατάστασή του στους πνεύμονες και οι άμυνες του οργανισμού
- Η σύγκρισή του με την γρίπη

Από το 04:52 αρχίζει το πιο σημαντικό κομμάτι του βίντεο, το οποίο μπορεί να σώσει ζωές (σε συνδυασμό με την καραντίνα και το πλύσιμο χεριών).

- Τα δύο ενδεχόμενα για την πανδημία του κορονοϊού, το αργό και το γρήγορο, που όπως επισημαίνεται «ποιο από τα δύο θα δούμε εξαρτάται από το πως αντιδρούμε τις πρώτες ημέρες της έξαρσης».

Επίσης, σημειώνεται: «Μια πανδημία επιβραδύνεται, αν αντιδράσουμε σωστά, ειδικά στην πρώιμη φάση, ώστε κάθε ασθενής να λαμβάνει θεραπεία και να μην υπάρξει σημείο κρίσης σε κατακλυσμένα νοσοκομεία.

Επειδή δεν έχουμε ακόμα εμβόλιο για τον κορονοϊό, πρέπει να προσαρμόσουμε την συμπεριφορά μας, για να δράσει σαν ένα "κοινωνικό εμβόλιο"».

Τέλος, για το καλό πλύσιμο χεριών, αναφέρεται: «Το καλύτερο που έχει να κάνεις, είναι να πλένεις τα χέρια σου. Το σαπούνι είναι στην πραγματικότητα ένα ισχυρό εργαλείο. Ο κορονοϊός περιβάλλεται από ένα στρώμα λίπους. Το σαπούνι διαλύει αυτό το λίπος και αφήνει τον ιό σε κατάσταση που δεν μπορεί να σε μολύνει. Κάνει επίσης τα χέρια σου ολισθηρά και με τις μηχανικές κινήσεις του πλυσίματος, οι ιοί καταστρέφονται.

Για να το κάνεις σωστά, πλύνε τα χέρια σου σαν να έκοψες μόλις καυτές πιπεριές και πρέπει να φορέσεις φακούς επαφής».

Όσο για την κοινωνική αποστασιοποίηση; «Δεν είναι ωραία εμπειρία, αλλά είναι καλό να το κάνεις. Μείνε σπίτι, για να προστατέψεις αυτούς που χρειάζεται να είναι έξω, για να λειτουργεί η κοινωνία. Από γιατρούς μέχρι ταμίες και αστυνομικούς. Εξαρτάσαι από όλους αυτούς και όλοι αυτοί εξαρτώνται από σένα, για να μην αρρωστήσουν.

Οι καραντίνες δεν είναι ωραίες εμπειρίες και δεν είναι δημοφιλείς, αλλά δίνουν κρίσιμο χρόνο σε όλους, ειδικά στους ερευνητές, για φάρμακα κι εμβόλια».

Το βίντεο που δεν πρέπει να χάσει κανείς, γιατί όλα είναι στο... χέρι μας!