135 χρόνια από το πρώτο ποτήρι Coca-Cola: Ήταν για τον πονοκέφαλο και είχε κόκα (pics & vid)

Gazzetta team
Η ιστορία της Coca Cola: Μύθοι και αλήθειες γύρω από το διάσημο… σιρόπι για τον πονοκέφαλο!

Όλοι την ξέρουμε, όλοι την έχουμε γευτεί, όλοι την έχουμε απολαύσει… Ξεχωρίζουμε από μακριά το άρωμά της, τον ήχο όπως την βάζουμε στο ποτήρι, το σήμα της και το κόκκινο χρώμα της. Όλα αυτά βέβαια για να επιτευχθούν και να μπουν στο υποσυνείδητό μας ήθελαν χρόνια δουλειάς στο μάρκετινγκ, διαφημιστικής καμπάνιας και συνεχούς αναζήτησης της αγοράς. Πάνω απ’ όλα βέβαια ήταν και η γεύση… Αυτή που μαγνήτισε εκείνους τους πρώτους πελάτες στο φαρμακείο «Τζέικομπς» το μακρινό 1886. Ήταν μια μέρα σαν τη σημερινή, 8η Μαΐου…

Ο «μύθος» που ακούγαμε

Η ιστορία της Coca Cola (ελάτε που δεν καταλάβατε που αναφερόμασταν) μας ιντρίγκαρε από τα παιδικά μας χρόνια ακόμα. Συζητούσαμε για τον φαρμακοποιό που είχε δημιουργήσει το φάρμακο για την πέψη και το πούλησε στη συνέχεια σχεδόν τσάμπα γιατί δεν είχε καταλάβει τι ακριβώς κρατούσε στα χέρια του. Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Μόνο το δεύτερο μισό αληθεύει…

Περιείχε αρχικά κοκαΐνη

Ο φαρμακοποιός λοιπόν Τζον Πέμπερτον στην Ατλάντα, που γενικότερα πειραματιζόταν στα πάντα, έψαχνε ένα φάρμακο για να δρα εύκολα στον πονοκέφαλο. Το έφτιαξε και το πήγε στο φαρμακείο «Τζέικομπς», όπου στη συνέχεια πρόσθεσαν ανθρακούχο νερό και το έδωσαν στους πελάτες να το δοκιμάσουν. Λεπτομέρεια σημαντική που επιβεβαιώνει έναν ακόμη «μύθο». Στην αρχική μορφή του και ως το 1905 περιείχε και ποσότητα κοκαΐνης.

«Νονός» ο λογιστής

Το φαρμακείο του Τζέικομπς άρχισε να πουλά το… σιρόπι προς πέντε σεντς το ποτήρι και έδινε 9 την ημέρα. Ο λογιστής του «πατέρα» του σιροπιού Τζον Πέμπερτον, ο Φρανκ Ρόμπινσον, έδωσε στο το όνομα Coca-Cola σκεπτόμενος ότι τα δύο C θα φαίνονταν ωραία στις διαφημίσεις και ότι με τη γραμματοσειρά Spencerian θα «γράφει» καλά.

Η πώληση για… 2.300 δολάρια

Ο Πέμπερτον, όπως προείπαμε, δεν είχε μέσα του τη λόξα του επιχειρηματία, αλλά του επιστήμονα. Ήθελε να πειραματίζεται και να ανακαλύπτει συνεχώς πράγματα. Τρία χρόνια αργότερα λοιπόν πούλησε την εταιρία του σ' έναν επιχειρηματία της Ατλάντα, τον Άστι Γκριγκς Κάντλερ, έναντι περίπου 2.300 δολαρίων.

Από τα κουπόνια στα εργοστάσια

Το πρώτο… μάρκετινγκ ήταν δωρεάν κουπόνια για να δοκιμάσει ο κόσμος την Coca Cola ενώ εξόπλιζε τα φαρμακεία που τη διέθεταν, με ρολόγια, υδρίες, ημερολόγια και φαρμακευτικές ζυγαριές που έφεραν το σήμα της. Αποδείχθηκε άκρως αποτελεσματική αυτή η πρακτική. Ως το 1895, ο Κάντλερ είχε κατασκευάσει εργοστάσια παραγωγής στο Σικάγο, το Ντάλας και το Λος Άντζελες.

Πότε ήρθε στην Ελλάδα

Το πρώτο μπουκάλι της Coca Cola πωλήθηκε στις 12 Μαρτίου του 1894, ενώ πέντε χρόνια αργότερα, το 1899, δύο δικηγόροι, ο Μπέντζαμιν Φ. Τόμας και ο Τζόζεφ Β. Γουάιτζεντ, εξασφάλισαν το αποκλειστικό δικαίωμα εμφιάλωσης και πώλησης του αναψυκτικού, έναντι… ενός δολαρίου.

Η Coca Cola ήρθε στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 1964 με το Γενικό Χημείο του Κράτους να δίνει το «οκ», αλλά χρειάστηκαν πέντε χρόνια μέχρι να μπει στα ράφια των καταστημάτων, στις 10 Αυγούστου του 1969.

Το 1919 η εταιρεία «The Coca‑Cola Company» εξαγοράζεται για 25 εκατομμύρια δολάρια, από μία ομάδα επενδυτών, με επικεφαλής τον Έρνετστ Γούντντραφτ, υπό την καθοδήγηση του οποίου το προϊόν έγινε από τα σπουδαιότερα παγκοσμίως.

Σημαντικοί σταθμοί στην ιστορία της Coca Cola

* Το 1917 ξεκινά μία στενή συνεργασία ανάμεσα στον Ερυθρό Σταυρό και την Coca‑Cola, καθώς η εταιρεία και οι εμφιαλωτές της ξεκινούν αιμοδοσίες, για τις ανάγκες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

* Το 1919 τα πρώτα εργοστάσια εμφιάλωσης κατασκευάζονται στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Παρίσι και το Μπορντό.

* Το 1925 το Διοικητικό Συμβούλιο εγκρίνει ψήφισμα για να τοποθετηθεί η μυστική φόρμουλα της Coca Cola σε τραπεζική θυρίδα στην Trust Company Bank, στην Ατλάντα.

* Το 1931 προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα διαφημιστικό πρόγραμμα που να συνδέει την Coca Cola με τα Χριστούγεννα, ο ζωγράφος Χάντον Σάντμπλομ εικονογραφεί για πρώτη φορά τον Άγιο Βασίλη (Santa Claus) να κάνει μία ανάπαυλα για να απολαύσει μία Coca Cola. Ο «μύθος» θέλει τον Άγιο Βασίλη να φορά λευκά και η Coca Cola να τον «ντύνει» στα κόκκινα για να συνδεθεί με το προϊόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ