20+1 games που μας φάγαν τα λεφτά στα ουφαδικα (vids)

20+1 games που μας φάγαν τα λεφτά στα ουφαδικα (vids)
Bubble bobble, Mortal Kombat, Street Fighter, Double Dragon και άλλα πολλά. Ο Παύλος Παπαπαύλου μας γυρνάει στην εποχή που βάζαμε κλωστές στα κέρματα.

Το gaming στα arcades ήταν μια ξεχωριστή εποχή. Μια πιο ρομαντική εποχή που έφερε κάποιους από εμάς κοντά στην ψηφιακή διασκέδαση. Από ένα καφενείο σε ένα χωριό που κάναμε διακοπές, έως το πλοίο της γραμμής που τα διατηρούσε για χρόνια σε μια άκρη του σαλονιού.

Τα περισσότερα από αυτά τα παιχνίδια έγραψαν ιστορία και έμειναν στο χώρο για καιρό και άλλα ξεχάστηκαν. Ωστόσο, δεν μπορεί κανείς να μην παραδεχτεί ότι είναι ένα σημαντικό μέρος στην ιστορία του gaming.

Το Gazzetta καταγράφει μια λίστα (με αλφαβητική σειρά) με τα παιχνίδια που κόστισαν αρκετά χρήματα από το χαρτζιλίκι μας.

1942 (1984)

1942 (1984)

After Burner (1987)

After Burner (1987)

Bubble Bobble (1986)

Bubble Bobble (1986)

Crazy Taxi (1999)

Crazy Taxi (1999)

Daytona USA (1993)

Daytona USA (1993)

Donkey Kong (1981)

Donkey Kong (1981)

Double Dragon (1987)

Double Dragon (1987)

Golden Axe (1989)

Golden Axe (1989)

House of the Dead 2 (1998)

House of the Dead 2 (1998)

Jurassic Park: The Lost World (1997)

Jurassic Park: The Lost World (1997)

Metal Slug (1996)

Metal Slug (1996)

Mortal Kombat (1992)

Mortal Kombat (1992)

Ms. Pac-Man (1981)

Ms. Pac-Man (1981)

Out Run (1986)

Out Run (1986)

SEGA Rally Championship (1994)

SEGA Rally Championship (1994)

Street Fighter 2 (1991)

Street Fighter 2 (1991)

Sunset Riders (1991)

Sunset Riders (1991)

Teenage Mutant Ninja Turtles (1989)

Teenage Mutant Ninja Turtles (1989)

Tehkan World Cup (1985)

Tehkan World Cup (1985)

Time Crisis II (1997)

Time Crisis II (1997)

Virtua Cop 2 (1995)

Virtua Cop 2 (1995)

Ένα κλασικό shooter σε οριζόντια διάταξη, όπου ο παίκτης κινούσε ένα στρατιωτικό αεροπλάνο προς τις 4 κατευθύνσεις, προσπαθώντας να καταστρέψει κτίρια και αντίπαλα αεροσκάφη, ενώ στην πορεία αναβάθμιζε και τα οπλικά του συστήματα με power-ups που εμφανίζονταν δεξιά κι αριστερά.

Ένα από τα πρώτα παιχνίδια που θέλησαν να αγγίξουν στα arcades το θέμα της εξομοίωσης πτήσεων. Η καμπίνα είχε σχεδιαστεί μάλιστα από τη SEGA με ειδικό μοχλό που να θυμίζει αυτόν που έχει ένας κανονικός πιλότος στα χέρια του και ο παίκτης καλούταν να εξοντώσει εχθρούς με διάφορους τύπους βλημάτων.

Δύο δεινόσαυροι προσπαθούν να εξοντώσουν όλα τα εξωγήινα πλάσματα που τους πλησιάζουν χρησιμοποιώντας φούσκες που βγάζουν από το στόμα. Ένα μυθικό παιχνίδι που προσέφερε δυνατότητα και για ταυτόχρονη συμμετοχή 2 παικτών.

Ένας τρελός οδηγός ταξί που οδηγεί με τις μπάντες, δεν υπολογίζει τίποτα και μόνος του στόχος είναι να φτάσει τον πελάτη στον τελικό του προορισμό, περνώντας πάνω από οτιδήποτε μπορεί. Μέσα σε όλα, μοναδική μουσική από συγκροτήματα της εποχής, όπως οι Offspring, έκαναν το Crazy Taxi ένα από τα πλέον cult games της εποχής του.

Η SEGA είχε μεγάλη εμπειρία στο χώρο των αγωνιστικών games και ο θρυλικός αγώνας Daytona USA μεταφέρθηκε με γραφικά που κατάφεραν να προσφέρουν το κάτι παραπάνω το 1993. Θεωρείται ακόμη και σήμερα ένα από τα καλύτερα του είδους του.

Ποιος δεν έχει ασχοληθεί με το Donkey Kong και ένα από τα πρώτα παιχνίδια που γνωρίσαμε με τον Super Mario; Ο παίκτης προσπαθεί να ανέβει προς το πάνω μέρος της πίστας, αποφεύγοντας όλα τα βαρέλια που του πετάει ένας γορίλας. Στη διάθεση του πρωταγωνιστή υπάρχουν σκάλες, όπλα όπως το σφυρί και το άλμα. Θα τα καταφέρει να σώσει την πριγκίπισσα;

Ένα από τα πλέον θρυλικά side-scrolling brawler games όλων των εποχών. Τα αδέρφια Billy και Jimmy Lee προσπαθούν να τα βάλουν με τις συμμορίες των δρόμων για να φτάσουν και να σώσουν στο τέλος της περιπέτειάς τους. Ένα από τα πρώτα παιχνίδια που επέτρεπε στον παίκτη να χτυπήσει αντίπαλο με όπλο που έβρισκε στο έδαφος.

Παιχνίδι-μύθος. Σε ένα φανταστικό κόσμο, τρεις χαρακτήρες πρέπει να συνεργαστούν για να εξοντώσουν τους πάντες με τα όπλα τους, με τις σωστές κινήσεις, αλλά και τα μαγικά που είχαν στη διάθεσή τους.

Από τα πλέον χαρακτηριστικά games στα arcades, αφού προσέφερε στον παίκτη τη χρήση όπλου για στόχευση στην οθόνη. Στόχος; Μα η εξόντωση των ζόμπι που γέμισαν κάθε μέρος του χάρτη και πετάγονταν από παντού.

Άλλο ένα παιχνίδι που προσέφερε στόχευση με το όπλο και μάλιστα είχε και μια ειδικά διαμορφωμένη καμπίνα που θύμιζε τα τζιπ που βλέπαμε στις ταινίες Jurassic Park. Στόχος του παίκτη, εννοείται, η εξόντωση των δεινοσαύρων.

Η σειρά Metal Slug πέρασε από τα arcades, αν και έγινε γνωστή από τις home εκδόσεις της για τις κονσόλες της SNK. Ένας στρατιώτης συμμετέχει σε ένα δισδιάστατο side-scrolling game με στόχο να εξοντώσει οποιονδήποτε τολμά να σταθεί εμπόδιο στο δρόμο του.

Το πρώτο παιχνίδι μάχης με τόσο μεγάλες δόσεις αίματος και βίας, δεν θα γινόταν να μην γίνει διάσημο και στα arcades, όπου οι ουρές που σχηματίζονταν στις σχετικές καμπίνες ήταν τεράστια. Μια μεγάλη γκάμα ηρώων και πολλά χτυπήματα που οδηγούσαν συνήθως τον έναν από τους δύο χαρακτήρες σε τεμαχισμό.

Ο θρυλικός χαρακτήρας Pac-Man κυκλοφόρησε και σε μια σειρά τίτλων με τη θηλυκή του εκδοχή. Στόχος, βέβαια, παρέμενε ο ίδιος, το άδειασμα της πίστας από τις τελείες και η αποφυγή των φαντασμάτων που κινούνταν ολοένα και πιο γρήγορα και το καθένα με το δικό του μοτίβο.

Από τα πλέον θρυλικά παιχνίδια με αυτοκίνητα. Ο παίκτης καλούταν να οδηγήσει μια κόκκινη Ferrari μέχρι το τέλος της πίστας, πριν τελειώσει ο προσφερόμενος χρόνος. Αν τα κατάφερνε, συνέχιζε στο επόμενο επίπεδο, μέσω ενός συστήματος διακλάδωσης. Τα πολλά οχήματα και φορτηγά, αλλά και οι συνεχείς στροφές προσέφεραν το σχετικό challenge.

Το απόλυτο arcade racing game που δημιούργησε σχολή και έδωσε στη σειρά την απαραίτητη ώθηση να συνεχιστεί και μετά το τέλος της εποχής των arcades, σε κονσόλες όπως το Dreamcast. Μοναδική αίσθηση οδήγησης και εντυπωσιακά -για την εποχή- γραφικά.

Θεωρείται από πολλούς το καλύτερο fighting game που κυκλοφόρησε ποτέ και ήταν το αντίπαλο δέος του Mortal Kombat. Δημιούργησε σχολή και έδωσε την απαραίτητη ώθηση στη σειρά να αποκτήσει τρομερή αναγνωρισιμότητα και να πρωταγωνιστεί μέχρι και σήμερα στην αγορά των videogames.

Η Άγρια Δύση έπαιξε σημαντικό ρόλο και στην κυκλοφορία πολλών games με σχετική θεματική, αλλά στα arcades το Sunset Riders ήταν αυτό που ξεχώρισε. Ο παίκτης μπορούσε να πυροβολήσει με τον cowboy του προς 8 κατευθύνσεις και η καμπίνα προσέφερε μάλιστα και δράση για δύο άτομα ταυτόχρονα.

Τα γνωστά σε όλους μας Χελωνονιντζάκια έκαναν αρκετές φορές το πέρασμά τους και από τα arcades και μέσα από τον τίτλο της Konami έγιναν γνωστά το 1989 και σε όσους σύχναζαν στα… ουφάδικα. Ακατάπαυστη δράση σε ένα side-scrolling game, με αντιπάλους τους κλασικούς συνεργάτες του Shredder. Cowabunga!

Αν ζητούσε κανείς να περιγράψουμε το πιο χαρακτηριστικό ποδοσφαιράκι που απολαύσαμε στα arcades, αυτό θα ήταν το Tehkan World Cup. Ένα απλοϊκό παιχνίδι σε κάθετη διάταξη, που απλά έπρεπε να φτάσετε στο αντίπαλο τέρμα. Το επίπεδο δυσκολίας ανέβαινε από αγώνα σε αγώνα και οι πιο ικανοί κατάφερναν να τερματίσουν με ένα μόλις κέρμα.

Άλλο ένα κλασικό game που έγινε γνωστό για το πιστόλι που έφερε στην καμπίνα και επέτρεπε τη στόχευση στην οθόνη με αυτό. Έως και δύο παίκτες έπρεπε να τα βγάλουν πέρα με τους τρομοκράτες που κρύβονταν σε κάθε γωνία της οθόνης.

Μια από τις πιο γνωστές σειρές της SEGA που έδινε στον παίκτη τον έλεγχο ενός αστυνομικού μιας επίλεκτης ομάδας, καλώντας τον να στοχεύσει και να εξοντώσει τους αντιπάλους που εμφανίζονταν στην οθόνη του. Και αυτό το arcade προσέφερε δράση με τη χρήση ενός πλαστικού πιστολιού.