Sony: Τα προϊόντα της που θα θυμόμαστε για πάντα

Sony: Τα προϊόντα της που θα θυμόμαστε για πάντα
Το πρώτο μας walkman, το PlayStation που τρελαθήκαμε και το diskman που λιώναμε τα πρώτα CD. Η Sony έχει γενέθλια και το gazzetta.gr θυμάται τα πιο χαρακτηριστικά της προϊόντα.

Το 1946, δύο υπάλληλοι ξεκίνησαν την ίδρυση μιας εταιρείας ηλεκτρονικών που έμελλε να γιγαντωθεί και πλέον να αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς «παίκτες» στην αγορά της τεχνολογίας. Ο Masaru Ibuka ξεκίνησε εκείνη τη χρονιά με ένα κατάστημα ηλεκτρονικό στο Tokyo και στις 7 Μαΐου συνεργάστηκε με τον Akio Morita για να ιδρύσουν μια εταιρεία τεχνολογίας που ονομάστηκε Tokyo Tsushin Kogyo.

Τα πρώτα βήματα έφεραν την εταιρεία με 8 υπαλλήλους και το πρώτο της προϊόν ήταν μια συσκευή εγγραφής ταινίας με την ονομασία Type-G. Το 1958 και μετά από σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης η εταιρεία μετονομάστηκε σε Sony και σήμερα είναι μία από τις πλέον ισχυρές εταιρείες στο χώρο της τεχνολογίας.

Πάμε να δούμε μερικά από τα σημαντικότερα στάδια και προϊόντα της.

1971 – Βιντεοκασέτα / Betamax

1971 – Βιντεοκασέτα / Betamax

1979 – Walkman

1979 – Walkman

1982 – CD

1982 – CD

1984 – Discman

1984 – Discman

1989 – Columbia Pictures / Sony Pictures Entertainment

1989 – Columbia Pictures / Sony Pictures Entertainment

1992 – MiniDisc

1992 – MiniDisc

1994 – PlayStation

1994 – PlayStation

1996 – Cyber-shot

1996 – Cyber-shot

1997 – DVD

1997 – DVD

1998 – Memory Stick

1998 – Memory Stick

2000 – Sony Ericsson και κινητά

2000 – Sony Ericsson και κινητά

2005 – BRAVIA

2005 – BRAVIA

2006 – Blu-ray

2006 – Blu-ray

H Sony παρουσίασε το 1971 το U-matic, την πρώτη μορφή βιντεοκασέτας το 1971, αλλά λόγω του υψηλού του κόστους δεν σημείωσε σημαντική επιτυχία. Το 1975 παρουσίασε το Betamax format, το αντίπαλον δέος του VHS. Και σε αυτόν τον πόλεμο η Sony δεν βγήκε νικήτρια, αφού η πρόταση της JVC αγαπήθηκε περισσότερο από το κοινό.

Η απόλαυση της μουσικής εν κινήσει έγινε μόδα μετά την παρουσίαση του Walkman. Το πρώτο φορητό μουσικό player κυκλοφόρησε το 1979 και έπαιζε κασέτες. Η τεράστια επιτυχία του έκανε τον όρο “walkman” συνώνυμο κάθε φορητού media player για πολλά χρόνια. Το 2010 σταμάτησε η παραγωγή της σειράς, έχοντας πετύχει πάνω από 200 εκ. πωλήσεις.

Η πρώτη απόπειρα ψηφιακής μεταφοράς του ήχου ήρθε μετά από συνεργασία της Sony και τη Philips. Το CD (Compact Disc) έγινε τεράστια επιτυχία και στην πορεία δημιουργήθηκαν πολλές και διαφορετικές εκδοχές του που μπορούσαν να φιλοξενήσουν και διαφορετικό περιεχόμενο (πχ. φωτογραφίες, video, interactive υλικό). Τα πρώτα CDs μπορούσαν να φιλοξενήσουν έως και 74 λεπτά μουσικής ή 650MB δεδομένων. Μέχρι και τα τέλη του 2007, είχαν πουληθεί πάνω από 200 δισεκατομμύρια CDs.

Με την επιτυχία του CD δεδομένη, η Sony έδωσε στην κυκλοφορία και τα πρώτα φορητά CD Players που ακολουθούσαν τη λογική του Walkman. Το πρώτο μοντέλο είχε κωδική ονομασία Sony D-50 και κυκλοφόρησε το 1984, είχε το πάχος 4 οπτικών δίσκων και βοήθησε περαιτέρω τις πωλήσεις μουσικών CDs.

Το 1989, η Sony μπαίνει στην αγορά της τηλεόρασης και του κινηματογράφου εξαγοράζοντας την Columbia Pictures έναντι 3.4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα πρώτα χρόνια ήταν ιδιαίτερα δύσκολα, ωστόσο στην πορεία η εταιρεία έδειξε ότι μπορεί να τα καταφέρει και σε αυτόν τον τομέα.

To 1992 η Sony κάνει το επόμενο βήμα στα αποθηκευτικά μέσα μουσικής, παρουσιάζοντας το MiniDisc format. Μικροί οπτικοί δίσκοι σε πλαστικές θήκες μπορούσαν να αποθηκεύσουν σε ψηφιακή μορφή έως και 80 λεπτά μουσικής. Τα MiniDiscs έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλή στην Ιαπωνία και την Ευρώπη και μέχρι τον Μάρτιο του 2011 είχαν πουληθεί 22 εκατομμύρια σχετικά players.

Ένα από τα πλέον εμπορικά προϊόντα της Sony είναι το PlayStation. Η Nintendo σκέπτεται να προσφέρει μια λύση οπτικού δίσκου για την κονσόλα της SNES και προσεγγίζει τη Sony για να δημιουργήσει ένα σχετικό add-on με την ονομασία “Play Station”. Μετά από διαφωνία των δύο πλευρών σχετικά με τα δικαιώματα (που ουσιαστικά έγινε και δημόσια γνωστό με άκομψο τρόπο), η Sony δεν εγκαταλείπει το project και βγάζει το add-on ως αυτόνομη κονσόλα με το όνομα PlayStation. Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, το PlayStation προκαλεί πανικό στην αγορά και το 2000 έρχεται το PS2, πουλώντας πάνω από 150 εκατομμύρια συστήματα. Το PS3 συμπίπτει με την προώθηση του Blu-ray format το 2006 και γίνεται τεράστια επιτυχία. Η Sony δοκιμάζει το 2004 την τύχη της και στα φορητά με το PSP (PlayStation Portable) και αργότερα (2011) με το PS Vita. To 2013 έρχεται η ώρα του PS4, το 2014 ανακοινώνεται το PlayStation VR, ενώ το 2020 κυκλοφορεί το PS5.

To 1996 η Sony παρουσιάζει την πρότασή της και στη σειρά ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών με τη σειρά Cyber-shot. Συνεργασίες όπως με την Carl Zeiss κάνουν τις προτάσεις της Sony από τις πλέον πετυχημένες και πετυχαίνουν αρκετά σημαντικές πωλήσεις.

Το επόμενο βήμα από το CD ήρθε το 1997 με το DVD (Digital Versatile Disc). Πρόκειται για ένα οπτικό μέσο που αναπτυσσόταν από το 1995 και είχε τη δυνατότητα να αποθηκεύει αρκετά μεγαλύτερο όγκο δεδομένων. Σύντομα, το DVD έγινε το βασικό εργαλείο για την εμπορική διάθεση ταινιών και τον τομέα των αποθηκευτικών μέσων.

To 1998 παρουσιάζεται για πρώτη φορά το Memory Stick, ένας μικρός φορητός ψηφιακός δίσκος αποθήκευσης δεδομένων που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε μια πληθώρα συσκευών.

Το 2000 η Sony μπαίνει στην αγορά των κινητών και το 2001 (λόγω των χαμηλών επιδόσεών της μέχρι τότε), συνεργάζεται με την Ericsson για να ιδρύσουν την Sony Ericsson Mobile Communications. Η κοινοπραξία φέρνει τα πρώτα κέρδη το 2003, αλλά από το 2007 και μετά ακολουθεί πτωτική πορεία. Το 2012 η Sony εξαγοράζει το ποσοστό της Ericsson και μετονομάζει τον τομέα σε Sony Mobile, όπου και παλεύει μέχρι σήμερα, εστιάζοντας πλέον σε ναυαρχίδες και με κύριο όπλο τη φωτογραφική μηχανή.

H Sony ξεκινάει στον τομέα των τηλεοράσεων από το 1968 με τη σειρά Trinitron, την οποία και σταματάει το 2005. Μπαίνοντας στην εποχή των LCD, η ιαπωνική εταιρεία αποφασίζει να ασχοληθεί ξανά στα σοβαρά με την αγορά των τηλεοράσεων και παρουσιάζει τη σειρά συσκευών BRAVIA. Το 2015, η πρώτη μεγάλη αλλαγή έρχεται στις τηλεοράσεις BRAVIA με την υιοθέτηση του Android και την πληθώρα multimedia επιλογών, ενώ το 2017 έρχεται η πρώτη τηλεόραση BRAVIA τεχνολογίας OLED.

Η μάχη για τα οπτικά μέσα που θα ακολουθούσαν μετά το DVD ήταν μεγάλη. Για πρώτη φορά η αγορά χωρίζεται σε δύο στρατόπεδα με τη Sony να προωθεί το Blu-ray και την Toshiba το HD-DVD. Η επικράτηση του Blu-ray έρχεται σχετικά σύντομα και σε αυτό συμβάλει και η τεράστια επιτυχία των PS3 και PS4. Το όνομα Blu-ray προέρχεται από το μπλε χρώμα της ακτίνας που εκπέμπεται από το σύστημα που διαβάζει τους σχετικούς δίσκους.