4 μηχανήματα που μας άλλαξαν τη ζωή

Gazzetta team
4 μηχανήματα που μας άλλαξαν τη ζωή
Από τα smartphones μέχρι το ρομποτικό χλοοκοπτικό Husqvarna Automower®, έχουμε όλη τη λίστα.

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί σε επιστήμες και τεχνολογία τον τελευταίο αιώνα είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη με την αντίστοιχη πρόοδο που έχει συντελεστεί την τελευταία χιλιετία. Όσο κι αν αυτό φαίνεται παράξενο κι όσο κι αν δεν γίνεται απευθείας αντιληπτό, αν συγκρίνουμε για παράδειγμα την καθημερινότητα μιας ελληνικής οικογένειας που ζούσε στην επαρχία τον 13ο αιώνα με αυτή μιας αντίστοιχης οικογένειας των αρχών του περασμένου αιώνα θα συνειδητοποιήσουμε πως οι διαφορές (αν υπάρχουν) είναι ελάχιστες.

Και στις δύο περιπτώσεις δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα, η τροφοδοσία νερού γινόταν μέσω κάποιας πηγής ή πηγαδιού, η γη καλλιεργούνταν με πρωτόγονα εργαλεία, ενώ δεν υπήρχε καμία συσκευή για διασκέδαση και ψυχαγωγία.

Παρ΄όλα αυτά, κάπου στα μέσα του 20ου αιώνα έγινε ένα απότομο «μπραφ» και όχι μόνο εξελίχθηκε η τεχνολογία, αλλά άρχισε να διεισδύει στα περισσότερα σπίτια ανεξάρτητα από το οικονομικό τους υπόβαθρο. Σιγά σιγά όλο τα σπίτια αποκτούν ηλεκτρικό ρεύμα και σταδιακά η μία οικιακή συσκευή που διευκολύνει την καθημερινότητα μας διαδέχεται την άλλη. Έτσι, φτάνουμε στο σήμερα όπου έχουμε τόσα μηχανήματα στη διάθεση μας με αποτέλεσμα να κάνουμε τις δουλειές μας με πολύ μικρότερο κόπο σε σχέση με το παρελθόν, την ώρα που η εμπλοκή μας σε αυτές όλο και μειώνεται. Μηχανήματα τα οποία αυξάνουν την ποιότητα της ζωής μας και τον ελεύθερο μας χρόνο, σε βαθμό που πριν μερικούς αιώνες δεν θα μπορούσαμε καν να διανοηθούμε.

Πέρα από τα προφανή όπως το ψυγείο, την ηλεκτρική κουζίνα ή το αυτοκίνητο, δημιουργήσαμε μια μίνι λίστα με τα μηχανήματα, όπως το ρομποτικό χλοοκοπτικό Husqvarna Automower®, που μπήκαν στη ζωή μας τις τελευταίες τρεις τέσσερις δεκαετίες και άλλαξαν την καθημερινότητά μας.

1. Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής

Η ζωή μας πλέον είναι τόσο άμεσα συνδεδεμένη με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή που ακόμα και όσοι από εμάς μεγαλώσαμε χωρίς να έχουμε έναν στη διάθεσή μας, δεν μπορούμε να φανταστούμε πώς θα ήταν η καθημερινότητά μας αν εντελώς ξαφνικά pc και laptop εξαφανίζονταν από τον παγκόσμιο χάρτη.

Ο υπολογιστής είναι το πρώτο μηχάνημα που ανοίγουμε μόλις ξυπνήσουμε και το τελευταίο που κλείνουμε λίγο πριν κοιμηθούμε. Έχουμε υπολογιστή στο σπίτι και στη δουλειά, ενώ σε κάθε σπίτι συνήθως υπάρχει τόσο pc όσο και laptop ή tablet. Μας χρησιμεύει τόσο για δουλειά όσο και για ψυχαγωγία ή διασκέδαση.

Μπορεί να μας έχει κάνει πιο μαλθακούς, αλλά οι δυνατότητες που μας δίνει όσον αφορά την επικοινωνία, την αναζήτηση πληροφοριών και την ολοκλήρωση αδύνατων για τα ανθρώπινα δεδομένα υπολογισμών καθιστούν τον υπολογιστή μία από τις μεγαλύτερες υγιείς μας «εξαρτήσεις».

2. Το ρομποτικό χλοοκοπτικό Husqvarna Automower®

Η περιποίηση του κήπου και δη του γρασιδιού ήταν ανέκαθεν μια διαδικασία που χρειαζόταν χρόνο, μεράκι και έμφαση στη λεπτομέρεια. Όπως, όμως, οι περισσότερες αγροτικές εργασίες ή οι εργασίες που αφορούσαν τον κήπο έτσι και αυτή γινόταν μέχρι πολύ πρόσφατα με συμβατικά εργαλεία και μηχανήματα.

Η αλλαγή ήρθε στα τέλη της προηγούμενης χιλιετίας όταν έκαναν την εμφάνισή τους στην αγορά τα ρομποτικά χλοοκοπτικά και συγκεκριμένα το ρομποτικό χλοοκοπτικό Husqvarna Automower®, το οποίο χάρη στην εμπειρία και την τεχνογνωσία των ανθρώπων της Husqvarna έχει εξελιχθεί και ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα που υπάρχουν στην αγορά.

Δεν υπήρχε πια πλέον λόγος κάποιος να κοπιάζει για το κούρεμα του γρασιδιού του, αφού ένα μηχάνημα θα μπορούσε όχι μόνο να κάνει τη δουλειά για αυτόν, ενώ εκείνος θα κοιμόταν ή θα έκανε κάτι άλλο, αλλά το μηχάνημα αυτό θα κούρευε το γρασίδι με πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο από οποιονδήποτε άνθρωπο.

Το ρομποτικό χλοοκοπτικό Husqvarna Automower® ακολουθεί ένα τυχαίο μοτίβο πορείας, καταφέρνοντας να εντοπίζει κάθε γωνιά του κήπου. Μια βασική αρχή λειτουργίας του είναι πως κόβει σε πολύ πολύ μικρά κομματάκια το γρασίδι -σχεδόν το ξυρίζει- και το αφήνει πίσω στο έδαφος. Τα κομματάκια αυτά λειτουργούν ως φυσικό λίπασμα με αποτέλεσμα το γρασίδι να γίνεται πιο πλούσιο και πιο υγιές. Επιπλέον, απαλλάσσει τον ιδιοκτήτη κήπου από την εργασία συλλογής και απόρριψης του κομμένου γρασιδιού, που είναι μια πολύ «βαρετή» και κουραστική διαδικασία.

Το ρομποτικό χλοοκοπτικό Husqvarna Automower® μπορεί εύκολα να ανταποκριθεί σε υγρές και βροχερές συνθήκες, καθώς και σε δύσκολα εδάφη, ενώ οι πλαγιές και τα φυσικά εμπόδια δεν αποτελούν πρόβλημα. Κινείται ανάμεσα σε δέντρα και παρτέρια, ενώ μπορεί να πραγματοποιήσει άψογα τη δουλειά του ακόμα και σε εδάφη με κλίση. Συγκεκριμένα το τελευταίο μοντέλο του είναι 4x4 και κουρεύει σε εδάφη με κλίση έως 75%!

Κλείνοντας το Automower® είναι φιλικό προς το περιβάλλον και τόσο ήσυχο που μπορεί να λειτουργήσει τη νύχτα χωρίς να ενοχλεί κανέναν. Με λίγα λόγια πρόκειται για ένα μηχάνημα που αλλάζει σίγουρα τη ζωή όσων διαθέτουν κήπο.

3. Τα smartphones

Προαναφέραμε πως ο υπολογιστής είναι το πρώτο μηχάνημα που ανοίγουμε μόλις ξυπνήσουμε και το τελευταίο που κλείνουμε πριν κοιμηθούμε. Η συγκεκριμένη πρόταση είναι απολύτως αληθινή, αφού το smartphone δεν το κλείνουμε ποτέ.

Από τα μέσα των ‘90s που αρχικά ως «κινητό» και στη συνέχεια ως «smartphone» μπήκε στις τσέπες όλων μας έχει εξελιχθεί σε έναν μίνι φορητό υπολογιστή στον οποίο μπορούμε να κάνουμε σχεδόν τα πάντα τόσο σε επαγγελματικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ψυχαγωγίας.

Ποιος περίμενε πως εκείνη η συσκευή που αρχικά έμοιαζε με γουόκι τόκι, έστελνε sms κι έπιανε σήμα σε πολύ συγκεκριμένα σημεία του σπιτιού, θα μετατρεπόταν σήμερα σε μια συσκευή τόσο σύγχρονη που αυτό το κείμενο θα μπορούσε πλέον να γραφτεί και να δημοσιευτεί μέσω αυτής;

H ερώτηση είναι ρητορική. Το δεδομένο είναι πως τα smartphones μάς έχουν αλλάξει τη ζωή και αναμένουμε την περαιτέρω εξέλιξή τους για να δούμε πόσο ακόμα θα μας επηρεάσουν.

4. Τα video games

Οι παιχνιδομηχανές ίσως αποτελούν το πιο απροσδόκητο μπούλετ της παρούσας λίστας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως τα τρία προαναφερθέντα μηχανήματα διευκολύνουν την καθημερινότητά μας σε πρακτικά ζητήματα. Μας βοηθούν σε δουλειές που ήδη κάναμε. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο με τις κονσόλες για gaming.

Δεν ισχύει το ίδιο γιατί αφορούν καθαρά την ψυχαγωγία μας. Η ζωή μας θα μπορούσε να συνεχιστεί απρόσκοπτα χωρίς ποτέ να δημιουργηθεί ο Super Mario ή ο Sonic, χωρίς ποτέ να κάνουμε simulation προπονητικής ή να σκοτώνουμε ζόμπι σε κάποιο Shoot ‘Em Up.

Παρ΄όλα αυτά και τον Super Mario γνωρίσαμε και όσα περιγράφει η προηγούμενη παράγραφος κάνουμε. Το θέμα, όμως, είναι πως δεν σταματήσαμε εκεί. Δημιουργούνται καθημερινά νέες κονσόλες και νέοι τίτλοι παιχνιδιών που δεν αποτελούν πλέον απλό μέσο για την ψυχαγωγία μας.

Είναι δεκάδες πια τα videogames από τα οποία άνθρωποι ανά τον κόσμο βιοπορίζονται. Ίσως το βιοπορίζονται είναι understatement, αφού υπάρχουν δεκάδες gamers στον κόσμο που κερδίζουν λεφτά αντίστοιχα με ποδοσφαιριστές που παίζουν σε μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες, ενώ είναι εκατομμύρια τα παιδιά εκεί έξω που θέλουν να τους μοιάσουν. Η επιρροή του gaming στη ζωή μας είναι ήδη τεράστια και όλα δείχνουν πως θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια.