Βασίλης Τοκάκης: «Άνοιξη μυαλού» μέσα στο χειμώνα

Αντώνης Πατσούρας
Βασίλης Τοκάκης: «Άνοιξη μυαλού» μέσα στο χειμώνα
Κατάθεση ψυχής και πνεύματος από τον Βασίλη Τοκάκη ο οποίος έγραψε ένα βιβλίο "Άνοιξη μυαλού" για την μάχη ζωής με τον καρκίνο στον εγκέφαλο.

Ποιος είπε ότι η άνοιξη δεν «ευδοκιμεί» και μέσα στο χειμώνα; Η άνοιξη αρχίζει από την ώρα που ξυπνάς έως την ώρα που θα κοιμηθείς. Κάθε ημέρα, όλη μέρα. Είσαι τυχερός που ζεις μια μέρα ακόμη και μια μέρα. Απλά δεν το έχεις καταλάβει και δύσκολα θα το καταλάβεις.

Η άνοιξη έχει τον ήλιο της, τα λουλούδια της, τις συννεφιές της, το «μεγάλωμα» της ημέρας. Δύσκολα θα βρεις άνθρωπο που δεν τον αγγίζει η άνοιξη. Ακόμη πιο δύσκολα θα βρεις άνθρωπο που δεν τον αγγίζει η άνοιξη του μυαλού.

"Άνοιξη Μυαλού"

Ένα νέο βιβλίο θα κυκλοφορήσει την Δευτέρα (7/12). Έχει τίτλο "Άνοιξη μυαλού". Θα μπορούσε να είναι ένα βιβλίο με θέμα την πολιτική, τις διεθνείς σχέσεις αφού ο άνθρωπος που το έγραψε είναι "εραστής" της πολιτικής από παιδί.

Δεν είναι όμως ένα βιβλίο "καθαρά" πολιτικό. Είναι όμως και πολιτικό. Γιατί πίσω απ' όλα υπάρχει και η πολιτική στη ζωή μας. Είναι μια ανθρώπινη ιστορία. Ένα σχέδιο αντιμετώπισης μια δύσκολης κατάστασης.

Και ο καρκίνος πολιτική και τόλμη θέλει για να τον νικήσεις. Ε, Βασίλη;

Το μυαλό του Βασίλη

Με τον συγγραφέα του βιβλίου, τον Βασίλη Τοκάκη, γνωριστήκαμε πριν από 7 χρόνια. Δουλεύαμε τότε και οι δυο σε μια «δουλειά» που πολλοί θα ζήλευαν και νιώθαμε τυχεροί. Από την πρώτη συνάντηση καταλαβαίνεις πως έχεις να κάνεις μ' ένα άνθρωπο γεμάτο ιδέες και όνειρα.

Ανοιχτός σε ιδέες, σε προτάσεις και εκεί πάντα για να σε καλύψει στη δύσκολη. Οι κουβέντες ατελείωτες. Ο Βασίλης έχει κάτι που πολλοί ξεχνούν. Έχει στο κέντρο της "πολιτικής" του τον άνθρωπο.

Στις επισκέψεις μας σε ιδρύματα και ειδικά σε ιδρύματα με παιδιά τον έβλεπες πάντα σκεπτικό.

H φανέλα με το Νο 7

Ποτέ δεν έκρυψε την αγάπη του για τον Ολυμπιακό. Σαν χαζομπαμπάς καμαρώνει τον υιο του που παίζει στις Ακαδημίες της αγαπημένης του ομάδας και θα ήθελε να τον δει να είναι ευτυχισμένος και να παίξει και στην πρώτη ομάδα.

Είναι από τους ανθρώπους που η ερυθρόλευκη φανέλα και ο έφηβος σημαίνουν πολλά στη ζωή του. Δεν είναι μόνο το πάθος του αλλά η δύναμη του. Η κληρονομιά της ομάδας είναι σημαντική για τη ζωή του.

Το βιβλίο της μάχης

Πριν από ένα χρόνο ο Βασίλης Τοκάκης διαγνώστηκε με καρκίνο στον εγκέφαλο. Χτυπήθηκε στο δυνατό του σημείο. Στο μυαλό του. Αμέσως έκανε την επέμβαση. Ξύριξε το κεφάλι, άρχισε να μιλάει για τη ζωή, άρχισε το μποξ.

Έδωσε τη μάχη του και βγήκε νικητής. Η καρδιά του μόνο ξέρει πως τα κατάφερε. Μετά από όλα αυτά το μυαλό του "άνθισε" ξαφνικά. Βρέθηκε στα σχοινιά αλλά σηκώθηκε και απέφυγε το νοκ άουτ.

Στο βιβλίο "Άνοιξη μυαλού" γράφει για μάχες, οράματα, στηρίγματα, την άνοιξη, το καλοκαίρι, τον χειμώνα. Τα μάτια του έβγαζαν περισσότερη λάμψη. Τη λάμψη της ελπίδας, της ζωής, της δημιουργίας.

Φοβήθηκε αλλά σηκώθηκε και αποφάσισε να μοιραστεί αυτά που στριφογύριζαν στο μυαλό του με όλους θα ήθελαν να τον γνωρίσουν μέσα από το βιβλίο του.

Είναι ωραίο μέσα στο χειμώνα να διαβάσεις για την άνοιξη της ζωής και να χαρίζεις ελπίδα στα παιδιά αυτού του κόσμου αφού τα έσοδα που του αναλογούν από τις πωλήσεις θα τα διαθέσει στο στον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «Ελπίδα».

O Βασίλης παίρνει τη ... μπάλα και σκοράρει με τέχνη και φαντασία. Εάν ο Βασίλης ζούσε στην Λατινική Αμερική και εάν ήταν στη ζωή ο Γκαλεάνο θα έγραφε κάποιες γραμμές για αυτό το "γκολ" σ' ένα από τα βιβλία του.

*Το βιβλίο του "Άνοιξη μυαλού" θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις "Key Books" στις 7/12.