22χρονη μουσουλμάνα οδηγεί ΚΤΕΛ στη Ροδόπη (vid)

Gazzetta team
22χρονη μουσουλμάνα οδηγεί ΚΤΕΛ στη Ροδόπη (vid)
Η 22χρονη Νεσλιχάν Κιοσέ καταργεί τα στερεότυπα, δουλεύοντας ως επαγγελματίας οδηγός στο αστικό ΚΤΕΛ Κομοτηνής, ενώ όνειρό της είναι να ανοίξει τη δική της Σχολή Οδηγών.

Μια νεαρή μουσουλμάνα, η 22χρονη Νεσλιχάν Κιοσέ, που κατάγεται (και ζει) στο χωριό Καλλυντήριο του Δήμου Αρριανών, δουλεύει ως επαγγελματίας οδηγός στο αστικό ΚΤΕΛ Κομοτηνής, καταργώντας όλα τα στερεότυπα!

Η κοπέλα σπούδαζε δύο χρόνια στη Θεσσαλονίκη πάνω στην οδήγηση, σε σχολή, μάλιστα, «στην οποία ήμουν η μόνη γυναίκα ανάμεσα σε 15 αγόρια», όπως λέει.

Επέστρεψε, λοιπόν, με δίπλωμα και σήμερα οδηγεί όλα τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ, σε όλες τις γραμμές του νομού.

Μιλώντας στην ιστοσελίδα xronos.gr, λέει: «Ξεκίνησα με τα mini bus, μετά πήρα το 10μετρο και τώρα οδηγώ το 12μετρο. Όταν ανοίξουν τα πανεπιστήμια θα αρχίσω να οδηγώ και τις φυσούνες, που μεταφέρουν φοιτητές» και συμπληρώνει, καθώς θυμάται τα χρόνια στη Θεσσαλονίκη: «Όταν πήγα δεν ήξερα τίποτα από μηχανολογία. Αναρωτιόμουν αν θα τα καταφέρω, αλλά, τελικά, με λίγο παραπάνω διάβασμα, τα έβγαλα πέρα».

Το βαν του μπαμπά

Η Νεσλιχάν τονίζει πως η πρώτη της επαφή με την οδήγηση έγινε σε πολύ μικρή ηλικία, και το πρώτο όχημα που οδήγησε ήταν το «κλουβάκι» του μπαμπά της. «Ναι, το οδήγησα χωρίς να έχω δίπλωμα», παραδέχεται, καταδικάζοντας, βέβαια, αυτή την πρακτική.

Ο πατέρας της, εξάλλου, ήταν πολύ υποστηρικτικός όταν αποφάσισε η κόρη του να ασχοληθεί με την οδήγηση. Η μητέρα της, πάλι, ήταν πιο επιφυλακτική, καθώς φοβόταν για τη σωματική ακεραιότητά της, αλλά πείστηκε και μάλιστα εκείνη ήταν η αφορμή για να έρθει η Νεσλιχάν σε επαφή με το αστικό ΚΤΕΛ Κομοτηνής.

«Με τους νέους δεν είχα πρόβλημα. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, όμως, στην αρχή φοβόντουσαν να ανέβουν όταν με έβλεπαν στο τιμόνι. Αλλά τώρα με εμπιστεύονται, με αγαπάνε και μου λένε ότι είμαι πολύ προσεκτική», λέει περιγράφοντας τα πρώτα της δρομολόγια πριν από τρεις μήνες.

Δεν την πτοούν τα απαξιωτικά σχόλια

Βέβαια, δεν λείπουν τα απαξιωτικά σχόλια, αλλά η 22χρονη δηλώνει ότι δεν πτοείται και ότι δεν πρόκειται να σταματήσει να κάνει αυτήν τη δουλειά.

Η ίδια σημειώνει πως όταν οδηγεί ηρεμεί, αλλά ταυτόχρονα αισθάνεται μεγάλη ευθύνη, επειδή «πρέπει να είσαι πάντα στην ώρα σου, αλλά κυρίως πρέπει να προσέχεις πολύ, γιατί κουβαλάς ψυχές και να σέβεσαι αυτό που κάνεις».

Ο απώτερος στόχος της Νεσλιχάν είναι να αποκτήσει τη δική της Σχολή Οδηγών και μάλιστα στην Κομοτηνή. Όμως, για να γίνει αυτό, χρειάζεται να περιμένει τουλάχιστον δύο χρόνια, αφού με βάση τη νομοθεσία πρέπει κανείς να έχει συμπληρώσει το 24ο έτος της ηλικίας του για να μπορέσει να πάρει την πιστοποίηση της σχολής εκπαίδευσης υποψηφίων οδηγών.

Η Νεσλιχάν, ωστόσο, δεν έχει κανένα πρόβλημα να περιμένει έως τότε, συνεχίζοντας να κάνει αυτό που αγαπά, τραβώντας, παράλληλα... χειρόφρενο στα στερεότυπα.