Τι σχέση μπορεί να έχει η Ομόνοια με την... Καλλιόπη που λέγαμε στον στρατό (pics)

Gazzetta team
Τι σχέση μπορεί να έχει η Ομόνοια με την... Καλλιόπη που λέγαμε στον στρατό (pics)
Η εξήγηση για το πως μπορεί να συνδυαστεί η Ομόνοια, η μούσα της ποίησης και η τουαλέτα στον στρατό.

Με αφορμή το νέο συντριβάνι στην πλατεία Ομονοίας, το κεντρικό σημείο της Αθήνας βρίσκεται στην επικαιρότητα εδώ και μέρες και αποτελεί μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την αναδημοσίευση μίας απίθανης ιστορίας.

Της ιστορίας που συνδυάζει το σημείο μηδέν της πρωτεύουσας, την μούσα Καλλιόπη και το πως αυτή έδωσε το όνομά της στις στρατιωτικές τουαλέτες.

Πίσω στο 1934 λοιπόν, η πλατεία Ομονοίας είχε πάρει μία διαφορετική μορφή και πάνω της είχαν τοποθετηθεί 8 από τις 9 μούσες (για λόγους συμμετρίας) της αρχαιότητας που κάλυπταν τις τρύπες των εξαερισμών του υπόγειου σιδηρόδρομου που είχε εγκαινιαστεί 4 χρόνια πριν.

Οι κίονες που στην βάση τους υπήρχε το καθιστό άγαλμα είχαν τοποθετηθεί περιμετρικά της πλατείας, με αποτέλεσμα η γενικότερη εικόνα να παραπέμπει σε τούρτα. Αλλού όμως είναι το θέμα...

Η μούσα που έλειπε ήταν αυτή της επικής ποίησης, η Καλλιόπη που τοποθετήθηκε στο υπόγειο και συγκεκριμένα δίπλα στα δημόσια ουρητήρια.

Έτσι, όποιος ήθελε να τα χρησιμοποιήσει και δεν ήξερε που βρίσκονται, όταν ρωτούσε σχετικά άκουγε την εξής απάντηση: «Κάτω, στην Καλλιόπη», με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη μούσα να συνδυαστεί με την τουαλέτα και να αποτελεί την διασημότερη ίσως στρατιωτική έκφραση.

Και να σκεφτεί κανείς οτι αυτό έγινε μόλις σε 2 χρόνια, καθώς το 1936 οι μούσες απομακρύνθηκαν, καθώς είχαν κριθεί αντιαισθητικές.

Η αφορμή δόθηκε όταν κατά την διάρκεια μίας διαδήλωσης κατά του δικτατορα Ιωάννη Μεταξά, μία μούσα έπεσε τραυματίζοντας περαστικούς.

Έτσι τον Αύγουστο ξηλώθηκαν και μεταφέρθηκαν 4 στην Καρδίτσα, 2 στην Λακωνία και άλλες 2 στην Αμοργό.

Η τύχη της Καλλιόπης αγνοείται.