Μοναδικό γράφημα: Όλες οι αλλαγές στη λίστα των δέκα πολυπληθέστερων πόλεων του κόσμου από το 1500 μ.Χ. μέχρι σήμερα (pics & vid)

Μοναδικό γράφημα: Όλες οι αλλαγές στη λίστα των δέκα πολυπληθέστερων πόλεων του κόσμου από το 1500 μ.Χ. μέχρι σήμερα (pics & vid)
Ο αλματώδης ρυθμός της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού έχει επιφέρει αρκετές αλλαγές και ανακατατάξεις σχετικά με την λίστα των δέκα πιο πολυπληθέστερων πόλεων του πλανήτη.

Κι αν αυτή τη στιγμή, τα πρωτεία ανήκουν στην ιαπωνική πρωτεύουσα, το Τόκυο δεν φιγούραρε για πάντα στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας, καθώς κατά το παρελθόν δεκάδες μεγαλουπόλεις έχουν εναλλαχθεί στην κορυφή.

Σε αυτό το συμπέρασμα συντείνει η παρουσίαση ενός ολιγόλεπτου βίντεο, το οποίο δημοσιοποιήθηκε από τον αναλυτή των Financial Times Τζον Μπερν Μέρντοκ και το οποίο παρουσιάζει αναλυτικά τις δέκα πολυπληθέστερες πόλεις της υφηλίου από το 1500 μέχρι σήμερα.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι αρκετές από τις κραταιές πόλεις του παρελθόντος, αγνοούνται από τους περισσότερους, καθώς η παρακμή τους κι η φυγή εκατομμυρίων κατοίκων, οδήγησαν σχεδόν στον αφανισμό τους από τον χάρτη.

Για την ιστορία, επίσης, αξίζει να αναφερθεί πως το Τόκυο κρατάει τα πρωτεία στη σχετική λίστα από 1954 όταν και ξεπέρασε σε πληθυσμό τη Νέα Υόρκη, ενώ αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι η ιαπωνική μητρόπολη, εκτοξεύθηκε πληθυσμιακά κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, καθώς στις αρχές του 1900 βρισκόταν στην 5η θέση της λίστας (πίσω από το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, το Παρίσι και το Σικάγο) με πληθυσμό μόλις 1,4 εκατομμυρίου σε σχέση με τα 37,4 εκατομμύρια κατοίκους που έχει σήμερα.

Αναλυτικά η πρώτη δεκάδα ανά αιώνα:

  • 1500 μ.Χ. - Το Πεκίνο βρίσκεται στην πρώτη θέση ακολουθούμενο από την ινδική πόλη Βιτζαγιαναγκάρ, η οποία σήμερα είναι ερειπωμένη

  • 1600 μ.Χ. - Πεκίνο και Κωνσταντινούπολη δίνουν μάχη για την πρωτιά, με την κινέζικη πρωτεύουσα να προηγείται για μόλις 60 χιλιάδες κατοίκους

  • 1700 μ.Χ. - Η πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας περνάει στην πρώτη θέση με 7 εκατομμύρια κατοίκους

  • 1800 μ.Χ.- Το Πεκίνο ανακτά τα σκήπτρα του και ξεπερνάει πρώτο το φράγμα του 1 εκατομμυρίου κατοίκων, ακολουθούμενο από το Λονδίνο

  • 1900 μ.Χ.- Το Λονδίνο περνά στην πρώτη θέση, ενώ για πρώτη φορά η πρώτη δεκάδα αποτελείται από έξι ευρωπαϊκές πόλεις

  • 2000 μ.Χ.- Το millenium βρίσκει στην κορυφή το Τόκυο, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η πόλη του Μεξικό, η Νέα Υόρκη, το Σάο Πάολο και η Βομβάη.

  • 2018 μ.Χ.- Το Τόκυο παραμένει στην κορυφή, με την πρώτη πεντάδα να αποτελεί ασιατική υπόθεση