Κορονοϊός: Μπόμπα και Τανιμανίδης εθελοντές για θεραπεία με πλάσμα ιαθέντων (vid)

Gazzetta team
Κορονοϊός: Μπόμπα και Τανιμανίδης εθελοντές για θεραπεία με πλάσμα ιαθέντων (vid)
Σάκης Τανιμανίδης και Χριστίνα Μπόμπα έγιναν εθελοντές για τη θεραπευτική χορήγηση αντισωμάτων από ασθενείς που ξεπέρασαν τον κορονοϊό.

Στον δρόμο που χάραξε ο... Τομ Χανκς βαδίζουν Σάκης Τανιμανίδης και Χριστίνα Μπόμπα.

Οι δυο τους, ως ιαθέντες από τον κορονοϊό, συμμετάσχουν εθελοντικά στη διαδικασία για τη θεραπευτική χορήγηση αντισωμάτων από ασθενείς που ξεπέρασαν τον ιό, διαδικασία, δε, που έχει ξεκινήσει και στη χώρα μας και υπάρχει μεγάλη ανάγκη για την ανεύρεση εθελοντών.

«Η διαδικασία ξεκίνησε την Τετάρτη με έξι δότες, ανάμεσά τους ο κος Τανιμανίδης και η κα Μπόμπα, τους οποίους ευχαριστώ ολόψυχα, που ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρόσκλησή μου. Υπάρχουν μέχρι στιγμής έντεκα άτομα που έχουν δώσει αίμα, τα οποία έχουν ήδη νοσήσει με κορονοϊό και έχουν θεραπευτεί.

Έτσι θα δούμε αν έχουν αντισώματα, προκειμένου να μπορέσουν σε δεύτερη φάση να δώσουν το πλάσμα τους, ώστε να χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία για Covid-19 της χώρας μας», είπε στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Μαζί σου» ο καθηγητής αιματολογίας, Ευάγγελος Τέρπος.

«Το πρώτο βήμα ήταν αρκετά απλό, δώσαμε αίμα, περισσότερο απ’ όσο δίνουμε για να κάνουμε εξετάσεις, ώστε να μπορούν να δουν όλες τις παραμέτρους που χρειάζεται για το αν είμαστε κατάλληλοι και ένα ποσοστό του αίματος τον στέλνουν στην Αμερική για περαιτέρω έρευνα. Είναι κάτι απλό, για να δεις αρχικά αν είσαι κατάλληλος, και να προχωρήσεις στο δεύτερο βήμα», είπε η Χριστίνα Μπόμπα.

«Μας πήρε αρχικά ο ΕΟΔΥ και μας παρέπεμψε στην ομάδα του κυρίου Τέρπου για να μας ρωτήσουν αν εθελοντικά και εμείς θέλουμε να περάσουμε αυτήν τη διαδικασία και αν βγουν τα αποτελέσματα ότι έχουμε τα συγκεκριμένα αντισώματα που μπορούν να βοηθήσουν κάποιον, να δώσουμε στη συνέχεια το πλάσμα. Ακόμα δεν έχουν βγει τα αποτελέσματα, περιμένουμε...

Εμείς είμαστε εδώ για να πούμε δύο πράγματα. Πόσο εύκολη είναι η διαδικασία, τουλάχιστον στο πρώτο βήμα που έχουμε περάσει εμείς μέχρι τώρα και το δεύτερο είναι να πούμε στον κόσμο που μας παρακολουθεί ότι με τη δική του συμμετοχή μπορεί να σώσει κάποιον άνθρωπο», τόνισε από την πλευρά του ο Σάκης Τανιμανίδης.