Ο Χρυσοχοΐδης παρουσίασε τους 9 άξονες της νέας αστυνομίας (pics)

Gazzetta team
Ο Χρυσοχοΐδης παρουσίασε τους 9 άξονες της νέας αστυνομίας (pics)
Ο υπουργός Πρ. του Πολίτη Μιχάλης Χροσοχοΐδης και ο υφυπουργός Ελευθέριος Οικονόμου παρουσίασε την Λευκή Βίβλο της νέας αστυνομίας.

Στον απόηχο των γεγονότων της Νέας Σμύρνης και των όσων ακολούθησαν ακόμα και μέσα στην Βουλή, παρουσιάστηκε την Πέμπτη από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδη, το πλάνο για τη νέα αστυνομία του 21ου αιώνα, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε.

H «Λευκή Βίβλος» αφορά τις στρατηγικές, τις αλλαγές σε θέματα ασφάλειας και την υλοποίηση τους, μέσα από σχέδια νόμου και πρακτικά ζητήματα, ενώ παράλληλα δίνεται έμφαση στον περιορισμό των κατασταλτικών λειτουργιών.

Επικεντρώνεται στην ήπια αστυνόμευση, δημιουργείται ομάδα διαλόγου και ενισχύεται ο αστυνομικός της γειτονιάς, οι κινητές μονάδες αστυνόμευσης, πεζές περιπολίες, περιπολίες με ποδήλατα και scooters.

Τα νέα χαρακτηριστικά της ΕΛ.ΑΣ.

Για να μπορέσει να υποστηριχθεί η νέα λειτουργία, αλλάζει ριζικά και εκσυγχρονίζεται η φύση και ο χαρακτήρας της Ελληνικής Αστυνομίας. Η Αστυνομία του 21ου αιώνα -σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου- έχει τα παρακάτω εννέα χαρακτηριστικά...

  • «Πράσινη»: Ενίσχυση των δράσεων ανακύκλωσης, χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων, αξιοποίηση επαναχρησιμοποιούμενων υλικών, ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων.
  • «Έξυπνη»: Χρήση νέων τεχνολογιών και καινοτομικών συστημάτων στην επιχειρησιακή της λειτουργία.
  • «Ψηφιακή»: Περιορισμός των εγγράφων, αξιοποίηση συστημάτων επικοινωνίας και πληροφόρησης, παροχή ψηφιακών υπηρεσιών στους πολίτες.
  • «Εξωστρεφής»: Επικοινωνία, ενημέρωση των πολιτών, αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, λογοδοσία.
  • «Αλληλέγγυα & Εθελοντική»: Συμμετοχή στην υλοποίηση δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης και εθελοντισμού.
  • «Αποτελεσματική»: Ενίσχυση των δράσεων πρόληψης, αξιοποίηση ευέλικτων μονάδων αστυνόμευσης για την ενδυνάμωση της άμεσης ανταπόκρισης στην αντιμετώπιση του εγκλήματος και της βίας. Υλοποίηση προγραμμάτων εξοπλισμού.
  • «του Ανθρωπίνου Δυναμικού»: Αξιολόγηση και διαρκής ανάπτυξη του ανθρωπίνου δυναμικού, ενίσχυση της δια βίου μάθησης και της εκπαίδευσης.
  • «Προσβάσιμη»: Παρεμβάσεις σε κτήρια, υποστήριξη των πολιτών ΑΜΕΑ, ενίσχυση των δράσεων διαπολιτισμικής αστυνόμευσης και κοινωνικής διαμεσολάβησης.
  • «Επιτελική και Αποκεντρωμένη»: Επιτελικός σχεδιασμός και λειτουργία σε κεντρικό επίπεδο και ενίσχυση της αποκέντρωσης των δυνάμεων, με τη δημιουργία ισχυρών Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων.

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε την Λευκή Βίβλο της αστυνομίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ