+slo-gun

ΔΕΙΤΕ ΤΑ LIVE
Τούρκος υπουργός: «Υπάρχουν νησιά που δεν ανήκουν ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Τουρκία»

Τούρκος υπουργός: «Υπάρχουν νησιά που δεν ανήκουν ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Τουρκία»

Ο Φαρούκ Καϊμαξί μίλησε για τα ελληνοτουρκικά

Το όνομά του είναι Φαρούκ Καϊμαξί και είναι αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε σεμινάριο του EPC, αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά, κάνοντας μεταξύ άλλων μία δυσνόητη και υπερβατική για τα τουρκικά δεδομένα δήλωση, λέγοντας πως υπάρχουν νησιά που δεν ανήκουν πουθενά!

Ο Φαρούκ Καϊμακτσί, στην ομιλία του σε σεμινάριο του EPC (European Policy Center - δεξαμενή σκέψης των Βρυξελλών), είπε ότι αναμένει πρόοδο τις επόμενες μέρες με ένα οδικό χάρτη για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Ο Τούρκος αναπληρωτής υπουργός  μίλησε για έναρξη διαλόγου και σημείο αφετηρίας της συζήτησης αυτής, την ανανέωση της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας του 2016 για το μεταναστευτικό, με ανανέωση της προοπτικής ενταξιακών διαπραγματεύσεων, φιλελευθεροποίηση της βίζας, επιτάχυνση των συνομιλιών για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και επανέναρξη των διαλόγων υψηλού επιπέδου.

«Δεν γνωρίζω ποιος θα χρησιμοποιεί υδρογονάνθρακες σε 20 χρόνια, όλοι στρέφονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ωστόσο ας τους μετατρέψουμε σε πηγή συνεργασίας» τόνισε χαρακτηριστικά. Αξιοσημείωτο ότι πρότεινε, ο αγωγός EastMED να μετατραπεί σε κοινό project για την προώθηση του διαλόγου μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, «να γίνει ο άνθρακας και το ατσάλι της περιοχής, όπως ο άνθρακας και το ατσάλι έφεραν κοντά Γαλλία και Γερμανία».

Ακολούθως, για τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου τόνισε ότι: «Η Τουρκία δεν εκφοβίζει την Ελλάδα ή την Κύπρο, απλά υποστηρίζει τα δικαιώματά της και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, τους οποίους «κορόιδεψαν» οι Ελληνοκύπριοι, «κοροϊδεύοντας» και την Ε.Ε."...

Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η ευρωπαϊκή προοπτική πορεία της Τουρκίας πληγώθηκε λόγω της εισόδου στην Ε.Ε. μόνο των Ελληνοκυπρίων, όπως είπε, οι οποίοι «απέρριψαν το σχέδιο Ανάν» και προχώρησαν με το πάγωμα ενταξιακών κεφαλαίων. «Χάσαμε τη χρυσή ευκαιρία του 2004», τόνισε επί λέξη, ξεκαθαρίζοντας πως η χώρα του είναι σταθερά προσανατολισμένη στην ευρωπαϊκή προοπτική και την ενδιαφέρει πάντα η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, «αλλά η Ε.Ε. όμηρος κρατών μελών, με εθνικιστικά μοτίβα, στενόμυαλες εθνικιστικές ιδέες».

Αναφορικά με τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «κάνει σαν να είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού και οι τουρκικές γεωτρήσεις αποτελούν απάντηση σε αυτή την πολιτική.

Ο Καϊμαξί είπε ότι η χώρα μας θέλει να περιορίσει την Τουρκία και να κάνει την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο αποκλειστικά ελληνική λίμνη. Χαρακτήρισε τις ελληνικές θέσεις περί εύρους υφαλοκρηπίδας «παράλογες» και είπε παρουσιάζοντας σχετικούς χάρτες «αφήνω στην κρίσης σας αν και κατά πόσο η Τουρκία προβαίνει σε παραβιάσεις». Σημείωσε δε ότι «υπάρχουν νησιά στο Αιγαίο που δεν ανήκουν ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Τουρκία και για αυτά συζητάμε 46 χρόνια». Το ερώτημα εδώ βέβαια είναι αν δεν ανήκουν ούτε στον έναν, ούτε στον άλλον, σε ποιον άραγε ανήκουν;

Στη συνέχεια παρέθεσε υποθέσεις (Κροατία - Σλοβενία) όπου η Ε.Ε. κράτησε ουδέτερη στάση μεταξύ αντιμαχομένων κρατών σε σχέση με την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Όπως είπε «κατανοούμε την αλληλεγγύη του club, αλλά δεν μπορείς να υποστηρίζεις τυφλά κάποιον που κάνει λάθος», παραθέτοντας δικαστικές αποφάσεις για υποθέσεις όπως της Ιταλίας με τη Μάλτα και των Νήσων στη Μάγχη. «Η ΕΕ δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα παίχτης και διαιτητής», δήλωσε, και ανέφερε ότι οι συζητήσεις για την απεμπλοκή (de - confliction) στο ΝΑΤΟ είναι η σωστή κίνηση, «διότι το ΝΑΤΟ δεν παίρνει το μέρος κανενός».

Τέλος είπε ότι μετά από τις εκλογές στην τουρκοκυπριακή κοινότητα αναμένει επανέναρξη των συζητήσεων για το Κυπριακό, όπως είπε όμως «με καταληκτική ημερομηνία, καθώς δεν μπορούμε να συζητάμε για πάντα». «Συζητάμε το κυπριακό για 60 χρόνια. Νομίζουμε ότι οι Ελληνοκύπριοι μάλλον δεν ψάχνουν για λύση. Αν ξεκινήσουμε πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες παράμετροι και χρονοδιάγραμμα», σημείωσε. «Αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις και  το χρονικό όριο, τότε οι Τουρκοκύπριοι θα προσέλθουν στο διάλογο ευχαρίστως - αλλιώς δεν καταλήγουμε πουθενά».