Για να έρθει τουρίστας στην Ελλάδα θα πρέπει να έχει αρνητικό τεστ για κορονοϊό

Gazzetta team
Για να έρθει τουρίστας στην Ελλάδα θα πρέπει να έχει αρνητικό τεστ για κορονοϊό
Μόνο εάν έχουν κάνει τεστ και φυσικά έχει βγει αρνητικό θα εισέρχονται στη χώρα τουρίστες φέτος το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», αυτή είναι η πρόταση που εξετάζει η κυβέρνηση να εφαρμόσει ενόψει του ανοίγματος της τουριστικής σεζόν που, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός, αναμένεται την 1η Ιουλίου. Οι 72 ώρες, σύμφωνα με τους ειδικούς επιδημιολόγους, θεωρούνται αρκετές ώστε να εκδηλωθούν συμπτώματα, συνεπώς αποτελούν ένα ασφαλές μαξιλάρι για να μπορέσει να μπει κάποιος στο αεροπλάνο από την πατρίδα του και να έρθει για διακοπές στην Ελλάδα.

Αυτή η τακτική προκρίνεται καθώς θεωρείται πιο ασφαλές να έχει ελεγχθεί κάποιος πριν πατήσει σε ελληνικό έδαφος από ό,τι η επιλογή του να έρχεται και να γίνεται το τεστ εδώ. Σε αυτή την περίπτωση, αν βρεθεί θετικός, θα πρέπει η ελληνική πλευρά να προβεί στις επόμενες ενέργειες. Ουσιαστικά, ο κωδικός της κυβέρνησης για να δεχθεί φέτος τουρίστες είναι «είμαστε ασφαλής χώρα και δεχόμαστε μόνο κάποιον που με βεβαιότητα δεν νοσεί».

Ξενοδοχεία κορονοϊού

Στην Ελλάδα θα προβλέπεται, με την προσγείωση, θερμομέτρηση και έλεγχος του certificate που θα πιστοποιεί πως ο επισκέπτης είναι υγιής. Από εκεί και πέρα θα μπορεί ελεύθερα –με τους απαραίτητους κανόνες βεβαίως– να μεταβεί στον χώρο των διακοπών του. Στην περίπτωση που κατά τη διάρκεια των διακοπών εμφανίσει συμπτώματα ή νοσήσει, το σχέδιο είναι να μεταφέρεται σε δομές και ξενοδοχεία συμβεβλημένα με το σύστημα υγείας, που θα είναι αποκλειστικά για αυτό τον λόγο: θα φιλοξενούν δηλαδή κρούσματα κορονοϊού, τα οποία θα περνούν εκεί την καραντίνα τους.

Από εκεί και πέρα η Ελλάδα περιμένει, όπως έχει δηλώσει και ο πρωθυπουργός, να επιτευχθεί μια ενιαία ευρωπαϊκή στάση στο ζήτημα του τουρισμού. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε υπάρχει το πλάνο για διμερείς συνεργασίες, με διάφορες χώρες όπως είναι το Ισραήλ, η Γερμανία, η Ρωσία, αλλά και τα Βαλκάνια, που έχουν το πλεονέκτημα πως οι πολίτες τους μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα οδικώς.

Επιπροσθέτως, αναμένεται την επόμενη Τετάρτη 13 Μαΐου το πλάνο της Κομισιόν που θα δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές βάσει του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λοιμώξεων για το πώς θα λειτουργούν τα ξενοδοχεία και οι μεταφορές σε αεροπλάνα, τρένα και πλοία.