Ντροπιαστικές δηλώσεις Άδωνι-Βορίδη: «Παράνομοι μετανάστες δεν δικαιούνται ανθρωπιστική βοήθεια»

Gazzetta team
Ντροπιαστικές δηλώσεις Άδωνι-Βορίδη: «Παράνομοι μετανάστες δεν δικαιούνται ανθρωπιστική βοήθεια»
Άδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης αναφέρθηκαν στο προσφυγικό κάνοντας λόγο για «λαθρομετανάστες» που δεν δικαιούνται ανθρωπιστική βοήθεια και τάχθηκαν υπέρ των κλειστών κέντρων κράτησης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε σε «λαθρομετανάστες», ισχυρίστηκε πως πλέον «δεν είναι προσφυγικό ζήτημα αλλά λαθρομεταναστευτικό» ενώ αποκάλυψε πως όσοι δεν δικαιούνται άσυλο θα κρατούνται για έξι μήνες σε κλειστού τύπου κέντρα τα οποία θα βρίσκονται στα νησιά.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε πως την ερχόμενη εβδομάδα «μετά την ψήφιση του νόμου η διαδικασία θα έχει ως εξής: θα φτάνει η βάρκα, θα πιάνουν αυτούς τους ανθρώπους, εντός τριών ημερών θα βγαίνει η πρώτη απόφαση που θα τους ξεχωρίζει αν ανήκουν στο υψηλό προσφυγικό προφίλ ή στο χαμηλό. Δηλαδή αν προέρχονται από τη Συρία. Σήμερα για να γνωρίζουμε τα νούμερα επί του συνολικού αριθμού από τη Συρία είναι περίπου το 7%».

«Δεν είναι προσφυγικό ποια το ζήτημα είναι λαθρομεταναστευτικό. Κατά συνέπεια όσοι έχουν υψηλό προσφυγικό προφίλ θα πηγαίνουν σε ανοιχτά κέντρα και θα συνεχίζουν την πορεία για να πάρουν το προσφυγικό χαρτί να πάνε στην Ευρώπη. Όσοι έχουν χαμηλό μεταναστευτικό προφίλ, δηλαδή το 93% θα μπαίνουν σε κλειστού τύπου κέντρα. Θα μένουν για έξι μήνες όπου θα τελειώνει η διαδικασία του πρώτου και του δεύτερου βαθμού αιτήματος και μετά θα στέλνονται πίσω στην Τουρκία», είπε ο κ. Γεωργιάδης στον ΑΝΤ1 και ισχυρίστηκε πως τα κλειστά τύπου κέντρα θα είναι στα νησιά.

Αναφερόμενος στις υπάρχουσες δομές φιλοξενίας ο κ. Γεωργιάδης είπε: «για να καταλάβετε τι πρόβλημα έχει προκύψει, επειδή είναι ανοιχτές οι δομές όταν κάποιος λαθρομετανάστης ξέρει ότι θα κριθεί ως λαθρομετανάστης και όχι ως πρόσφυγας, λίγο πριν φτάσει η απόφαση της δεύτερης επιτροπής φεύγει από το νησί, φτάνει στην ενδοχώρα και μην τον είδατε».

«Το να εμποδίζεις μία βάρκα να έρθει βάζοντας στη θέση της μία άλλη βάρκα απαγορεύεται ρητώς από το Διεθνές Δίκαιο. Αν διανοηθεί κάποιος να κάνει push back θα πάει η Ελλάδα στο Διεθνές Δικαστήριο», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

«Με το νόμο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ για να απελαθεί κάποιος από την Ελλάδα χρειάζονται δέκα χρόνια. Γι αυτό και τα προηγούμενα 4,5 χρόνια έγιναν 1.837 απελάσεις, έφυγαν μόνο όσοι ήθελαν να φύγουν από μόνοι τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε τέσσερις βαθμούς εξέτασης του ασύλου και στη συνέχεια και δικαστική προσφυγή. Με το νόμο που φέρνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη την ερχόμενη εβδομάδα οι δύο από τους τέσσερις βαθμούς καταργούνται. Αυτό σημαίνει ότι τα δέκα χρόνια θα γίνουν έξι μήνες. Μέχρι το 2020 θα αρχίσουν επιτέλους οι μαζικές απελάσεις προς την Τουρκία. Η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να τους πάρει λόγω της συμφωνίας με την ΕΕ», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ALPHA είπε πως «οι παράνομοι μετανάστες δεν δικαιούνται ανθρωπιστικής προστασίας». Κινούμενος στη «γραμμή» Γεωργιάδη είπε πως πρέπει να οδηγούνται σε κλειστά κέντρα κράτησης και με σύντομες διαδικασίες να επιστρέφουν στην Τουρκία.

«Η ανάλυση των συγκεκριμένων ροών είναι 65% Αφγανοί, 15% από χώρες της Αφρικής, 10% από την Τυνησία, το Μαρόκο κλπ, υπάρχουν Τούρκοι που ζητούν άσυλο γιατί διώκονται από τον Ερντογάν και οι Σύροι είναι πλέον ελάχιστοι. Αυτοί λοιπόν είναι παράνομοι μετανάστες και δεν δικαιούνται ανθρωπιστικής προστασίας. Έχουν ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία πρέπει να γίνουν σεβαστά κατά την εξέταση της αιτήσεως του ασύλου, αλλά ως εκεί» είπε και πρόσθεσε:

«Αυτό που θα πρέπει να κριθεί είναι ο ακριβής νομικός χαρακτηρισμός που θα τους δοθεί. Αν είναι πρόσφυγες ή μετανάστες. Σε περίπτωση που είναι παράνομοι μετανάστες, που αυτό δείχνει το προφίλ τους, θα πρέπει να επαναπατριστούν, άρα και ορθώς μιλάμε για μεταναστευτικό».

Ο κ. Βορίδης υποστήριξε πως «χρειάζεται αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων και ανασχέσεις στον νόμιμο βαθμό. Επίσης χρειάζεται άμεση διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου. Σε 4,5 χρόνια επί ΣΥΡΙΖΑ είχαμε 10.000 αφίξεις, έγιναν 1.800 οικειοθελείς επαναπατρισμοί, ενώ οι υποχρεωτικοί είναι κάτω από τους 100. Σε 4,5 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ διαμόρφωσε ένα πλαίσιο στο οποίο κανείς δεν γύριζε πίσω” είπε ο κ. Βορίδης και επέμεινε ότι δε δικαιούνται οι «παράνομοι μετανάστες» ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά μόνο οι πρόσφυγες.

Κατά τον κ. Βορίδη η ανθρωπιστική βοήθεια συνίσταται στη στήριξη με δομές και σίτιση, η οποία δε θα υπάρχει για τον «παράνομο μετανάστη» ο οποίος θα πρέπει να πάει σε κλειστά κέντρα για να προσχωρήσει ταχέως η διαδικασία επαναπατρισμού του.

Επίσης υποστήριξε πως ισχυρίζονται ότι είναι πρόσφυγες και ζητούν άσυλο και πλέον θα διαμορφώνεται αν είναι προσφυγικό ή μεταναστευτικό το προφίλ τους. Όσοι έχουν μεταναστευτικό προφίλ κατά τον κ. Βορίδη θα εξετάζονται κατά προτεραιότητα και αφού απορριφθεί η αίτηση τους όπως προεξόφλησε, μέσα σε μερικές ημέρες αντί για οκτώ μήνες που διαρκούσε η διαδικασία επί ΣΥΡΙΖΑ όπως είπε, θα επαναπατρίζονται με βάση της συμφωνίας της ΕΕ στην Τουρκία και στη χώρα από όπου ήρθαν, αφού πρώτα οδηγηθούν σε κλειστά κέντρα. Εάν επιθυμεί να κάνει δεύτερη προσφυγή, αυτή αντί για δύο χρόνια θα ολοκληρώνεται σε εννέα μήνες και η δυνατότητα αίτησης ακύρωσης δε θα αναστέλλει τη διαδικασία επαναπατρισμού, πρόσθεσε.

Πηγή: reader.gr