Ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει στις... πλατείες ενόψει εκλογών

Gazzetta team
Ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει στις... πλατείες ενόψει εκλογών
Πώς σχολιάζουν στελέχη της κυβέρνησης τις τελευταίες δημοσκοπήσεις αλλά και την αλλαγή στάσης της ΝΔ για το debate.

Αμέσως μετά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος θα πραγματοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας την πρώτη του προεκλογική ομιλία σε ανοιχτή συγκέντρωση επιλέγοντας την πλατεία Ασωμάτων, στο Θησείο, την καρδιά της Αθήνας.

Φαίνεται πως το πρωθυπουργικό επιτελείο επιμένει στους ανοιχτούς χώρους και στην απευθείας επαφή του Αλέξη Τσίπρα με τον κόσμο, ωστόσο επιλέγει πλέον πιο μικρές πλατείες για τις κεντρικές συγκεντρώσεις του κόμματος ακολουθώντας το μοντέλο της Άρτας, της Πρέβεζας και άλλων πόλεων της περιφέρειας σε μία μορφή ανοιχτών συνελεύσεων.

Ο πρωθυπουργός το Σαββατοκύριακο περιοδεύει στα Δωδεκάνησα και θα βρεθεί και στο νησί της Τήλου έπειτα από τον πρώτο του σταθμό που θα είναι η Ρόδος. Στην κυβέρνηση δείχνουν ευχαριστημένοι για τους ρυθμούς που βρίσκει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς τις κάλπες παρά το δυσμενές αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και παρακολουθούν και τις πρώτες δημοσκοπήσεις για την αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου. Οι μετρήσεις της κοινής γνώμης δεν φαίνεται να αποθαρρύνουν το κυβερνών κόμμα. Στελέχη του Μαξίμου και του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πιστεύουν ότι η διαφορά που καταγράφηκε στις ευρωεκλογές δεν μπορεί να ανατραπεί μέσα σε διάστημα ολίγων ημερών, όμως θεωρούν ότι η κατάσταση δεν είναι μη αναστρέψιμη. Εξηγούν ότι όλες οι δημοσκοπήσεις φανερώνουν μία τάση σταδιακής αποκλιμάκωσης της απόστασης των 9,35 μονάδων και επικαλούνται και τις τελευταίες δύο μετρήσεις (MRB και Pulse) που δεν δείχνουν διεύρυνση της ψαλίδας, αλλά μείωσή της. Στην πρόθεση ψήφου, λένε, η διαφορά πηγαίνει από τις 9,35 μονάδες στο 7,6 και 8 αντίστοιχα, ενώ ανεβαίνει και η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται να αφήσει να πέσει κάτω η αλλαγή στάσης της Νέας Δημοκρατίας και του αρχηγού της αναφορικά με την διενέργεια debate και θυμίζει πως πριν από τις ευρωκάλπες ο Κ.Μητσοτάκης είχε επανειλημμένως απορρίψει την σχετική πρόταση από τον Αλ. Τσίπρα με το πρόσχημα ότι δεν πρόκειται για εθνική αναμέτρηση. Μάλιστα θυμίζουν πως από το βήμα της Βουλής είχε πει «μετά τις ευρωεκλογές όσα debate θέλετε» για να αθετήσει τώρα τον ίδιο του τον λόγο. Ως εκ τούτου στην Κουμουνδούρου αναφέρουν πως είναι κατασκευασμένη όλη η φιλολογία πως ο ΣΥΡΙΖΑ δήθεν αποφεύγει debate με την συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών καθώς από την πρώτη στιγμή ακόμη και μέσω της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Έφης Αχτσιόγλου έχει διευκρινίσει ότι αυτό και ασφαλώς θα γίνει. Εξ αυτού του λόγου άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από το υπουργείο Εσωτερικών να συγκαλέσει την διακομματική επιτροπή για να ληφθούν αποφάσεις για το debate και να διαλυθούν οι σκιές που επιχειρεί να ρίξει στην συζήτηση η Πειραιώς αποφεύγοντας να εξηγήσει την δική της στροφή και υπαναχώρηση σε σχέση με μία τηλεοπτική αναμέτρηση Τσίπρα-Μητσοτάκη.

Στον ΣΥΡΙΖΑ εντάσσουν και αυτήν την αλλαγή στάσης της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας στην αδυναμία της να κάνει δημόσιο διάλογο ενώπιον του ελληνικού λαού για να αναμετρηθούν τα δύο προγράμματα των κομμάτων που διεκδικούν την διακυβέρνηση της χώρας. Λένε δε, πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παρουσιάσει ένα συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο για την επόμενη τετραετία με έμφαση στις στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις στα χαμηλά και μεσαία στρώματα, την ενίσχυση της εργασίας με αυξήσεις μισών και την περαιτέρω ενίσχυση το κοινωνικού κράτους με έμφαση στην Παιδεία και την Υγεία. Στον αντίποδα, αναφέρουν, η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης επιμένουν σε ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα βασίζεται στις περικοπές δαπανών από το κοινωνικό κράτος μέσα από αθρόες επιχειρήσεις εργαζομένων που δεν θα αντικαθίστανται, στις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και στην κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» με μία άτυπη νομιμοποίηση της παραβατικότητας και της φοροδιαφυγής.

Πηγή: reader.gr