Τσίπρας: «Να προβληματιστούμε για το πως αφήσαμε τα πράγματα να οδηγηθούν ως το καλοκαίρι του 2015»

Gazzetta team
Τσίπρας: «Να προβληματιστούμε για το πως αφήσαμε τα πράγματα να οδηγηθούν ως το καλοκαίρι του 2015»
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε επίσης πως: «Η Ελλάδα μετατράπηκε σε εργαστήρι ενός απάνθρωπου νεοφιλελεύθερου πειραματισμού».

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε στην εκδήλωση που συνδιοργανώνουν η ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το ελληνικό γραφείο του Friedrich Ebert Stiftung και το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής: «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προβληματιστούμε για το πως αφήσαμε τα πράγματα να οδηγηθούν ως το καλοκαίρι του 2015, πως επιτρέψαμε τη κρίση να διαλύσει το κοινωνικό συμβόλαιο, πως επιτρέψαμε στους τεχνοκράτες να πάρουν τα κλειδιά από τους αιρετούς, πως επιτρέψαμε τις λάθος συνταγές που όξυναν το πρόβλημα», τόνισε μεταξύ άλλων και συνέχισε:

«Πως τους αφήσαμε να επιμένουν στις λάθος συνταγές. Και εν τέλει εκθρέψουν την απελπισία, την οργή και το φόβο Που με τη σειρά τους έδωσαν έδαφος στις πιο σκοτεινές αντιλήψεις και θεωρίες να επιστρέψουν ξανά, με εκκωφαντικό τρόπο, στο πολιτικό προσκήνιο της Ευρώπης. Και για να μιλήσουμε καθαρά: Πως επιτρέψαμε στον νεοφιλελευθερισμό να γίνει η επίσημη Ευρωπαϊκή οικονομική θρησκεία. Το επίσημο δόγμα».

Μάλιστα, επισήμανε πως: «Η σημερινή εκδήλωση γίνεται την κατάλληλη στιγμή και στην κατάλληλη χώρα.

Είναι η κατάλληλη στιγμή, γιατί γίνεται σε μια ιστορικά κρίσιμη για την Ευρώπη και τον κόσμο συγκυρία, και συνεισφέρει στον συλλογικό προβληματισμό για όσα μας έφεραν ως εδώ. Και πιο συγκεκριμένα:

-Για εκείνη την καταστροφική λογική και εφαρμοσμένη πολιτική, που οδήγησε σε μια πρωτοφανή διεύρυνση του κοινωνικού αποκλεισμού.

-Για την πολιτική που οδήγησε στο περιθώριο εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες, την ίδια ώρα που παρήγαγε υπερκέρδη γι' αυτούς που το κίνημα Occupy Wall Street κατονόμασε ως «μειοψηφία του 1%».

- Αλλά και για το πώς μπορούμε να υπερβούμε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα, με θαρραλέο και ριζικό αναπροσανατολισμό της ασκούμενης πολιτικής. Και στην κατάλληλη χώρα, γιατί, λίγο μετά τις απαρχές της διεθνούς οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα μετατράπηκε σε εργαστήρι ενός απάνθρωπου νεοφιλελεύθερου πειραματισμού. Με τραγικές συνέπειες για την εθνική μας οικονομία, αλλά, κυρίως, με τραγικές συνέπειες για τον ελληνικό λαό.

Μέσα σε μια νύχτα, η Ελλάδα, όπως και άλλα κράτη-μέλη της ευρωπαϊκής περιφέρειας, μετατράπηκε από κέντρο προσέλκυσης τζογαδόρικων χρηματοπιστωτικών κεφαλαίων, σε αποδιοπομπαίο τράγο της Ευρώπης» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Και ο ελληνικός λαός στοχοποιήθηκε και κατασυκοφαντήθηκε με τον πιο χυδαίο τρόπο από τις ίδιες ομιλούσες κεφαλές του νεοφιλελευθερισμού, που λίγα μόλις χρόνια πριν μιλούσαν για το 'ελληνικό θαύμα'».