Τζανακόπουλος: «Προς κατεδάφιση πάνω από 3.000 αυθαίρετα, η κυβέρνηση θα συγκρουστεί με συμφέροντα» (vid)

Gazzetta team
Τζανακόπουλος: «Προς κατεδάφιση πάνω από 3.000 αυθαίρετα, η κυβέρνηση θα συγκρουστεί με συμφέροντα» (vid)
Μια λίστα που θα περιλαμβάνει 2.500 αυθαίρετα σε δάση και 685 σε αιγιαλό, εντός Αττικής, προς άμεση κατεδάφιση προανήγγειλε σε δηλώσεις του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι το σχέδιο θα παρουσιάσει την Τετάρτη κιόλας ο Γιώργος Σταθάκης.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, σημείωσε πως «μετά την εισήγηση του πρωθυπουργού, σύμφωνα με την οποία χρειάζονταν άμεσα μέτρα και για τις οικιστικές στρεβλώσεις, η σχετική επιτροπή, ολοκληρώνει ένα πλήρες σχέδιο που στοχεύει στην επιτάχυνση της αντιμετώπισης της αυθαίρετης δόμησης».

Ακόμα χαρακτήρισε την κίνηση αυτή της κυβέρνησης ως δείγμα του ότι «Η κυβέρνηση έτοιμη να συγκρουστεί με τα συμφέροντα για να μην έχουμε άλλη καταστροφή στο μέλλον».

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία, καθώς όπως είπε «η πολιτική αντιπαράθεση -ακόμα και η σφοδρή- είναι απόλυτα λογική όταν μιλάμε για μια τέτοια καταστροφή». Τόνισε όμως πως «Η στάση της ΝΔ και του Μητσοτάκη δεν μένει σ'αυτό. Έχουν κινήσει εκστρατεία προπαγάνδας και συκοφαντούν. Από τη δήθεν οργισμένη επιστολή συζύγου συμβούλου του Κ. Μητσοτάκη, ως το ότι έμειναν νηστικοί εθελοντές πυροσβέστες, μέχρι την ώρα που έγινε γνωστό ότι υπάρχουν θύματα».

Ενημερώνοντας σχετικά με την πορεία των μέτρων για τους πυρόπληκτους, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενημέρωσε πως ήδη υπάρχουν 429 αιτήσεις για το επίδομα των πυρόπληκτων.

Ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβαν ότι οι πληροφορίες που έφταναν τις πρώτες ώρες της καταστροφής για τον αριθμό των νεκρών από τις διαφορετικές υπηρεσίες έπρεπε να διασταυρωθούν και να υπάρξει σαφής εικόνα. «Πρώτος εγώ είπα για τουλάχιστον 20 νεκρούς στις 2 η ώρα το βράδυ της Δευτέρας. Υπάρχει μια κατηγορία για την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να κρύψει τους νεκρούς. Όπως είπα και χθες, οι νεκροί δεν κρύβονται», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε ερώτηση για τον ρόλο της Ρένας Δούρου και αν η κυβέρνηση κρίνει σωστές τις πρωτοβουλίες που η περιφερειάρχης έλαβε ή δεν έλαβε, ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε: «Όπως είπα και χθες, η ώρα της αποτίμησης δεν είναι αυτή. Η αποτίμηση θα γίνει με νηφαλιότητα όταν παρέλθει η κρίση, χωρίς προσπάθεια συγκάλυψης της ευθύνης οποιουδήποτε. Με ψυχραιμία θα κάνουμε τότε όλες τις κινήσεις. Αυτό αφορά τα όργανα και τις υπηρεσίες που ανήκουν στην κυβέρνηση αλλά αναμένουμε και από τα όργανα τοπικής αυτοδιοίκησης να πράξουν το ίδιο».

Στη συνέχεια ερωτώμενος για τις καταγγελίες του δημάρχου Ραφήνας περί πλαστογράφησης εγγράφων, τόνισε: «Η ενημέρωση που είχαμε από το Πυροσβεστικό Σώμα είναι ότι μέσα στον ελάχιστο χρόνο δεν ήταν δυνατή η οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων σε μια περιοχή 20.000 κατοίκων. Ωστόσο η πυροσβεστική επίσης είπε ότι εισηγήθηκε για εκκένωση. Σε αυτή τη φάση δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να καταλογίσουμε ευθύνες».

Για τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη ότι εκείνος δε θα διόριζε φίλους του σε κρίσιμες θέσεις, ο κ. Τζανακόπουλος προέτρεψε «δείτε την πολιτική του ιστορία για την ορθότητα των λόγων του» ενώ για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων σημείωσε ότι αυτή η κυβέρνηση είναι η μοναδική που δεν μετέφερε την ημερομηνία νομιμοποίησής τους.

Τέλος, σε ερώτηση που δέχθηκε για την απουσία του υπουργού Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή και των αξιωματικών του Λιμενικού από το briefing της Δευτέρας ο κ. Τζακόπουλος τόνισε ότι «ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιος ήταν στο λιμάνι της Ραφήνας και συντόνιζε τη δράση των υπηρεσιών και ο κ. Κουρουμπλης ήταν σε διαρκή επαφή με τον Νίκο Τόσκα και τον πρωθυπουργό».

Πηγή: reader.gr