To «αγγούρι της θάλασσας» κοστίζει 3.000 ευρώ το κιλό και έχει γίνει αιτία για δεκάδες θανάτους δυτών (pics)

Gazzetta team
To «αγγούρι της θάλασσας» κοστίζει 3.000 ευρώ το κιλό και έχει γίνει αιτία για δεκάδες θανάτους δυτών (pics)
Αποτελεί μία από τις πιο εκλεκτές λιχουδιές που θα μπορούσε κανείς να αλιεύσει από τα βάθη των θαλασσών, αν και το όνομά του σίγουρα δεν προκαλεί πολλούς ευχάριστους συνειρμούς.

Ο λόγος για τον ολοθούριο (ψολιάγκο) ή αλλιώς «αγγούρι της θάλασσας», ένα θαλάσσιο πλάσμα που μπορεί να συναντήσει κανείς σε όλες τις θερμές κι εύκρατες θάλασσες του πλανήτη και αποτελεί αγαπημένη επιλογή για εκατοντάδες πανάκριβα εστιατόρια κυρίως στην Ασία, όπου ένα κιλό «αγγουριού της θάλασσας» μπορεί να κοστίσει μέχρι και 3.000 ευρώ.

Κάνε like στην σελίδα του Gazzetta.gr/plus στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!

Το παραπάνω στοιχείο, δηλαδή το δυσθεώρητο ύψος της τιμής του, το έχει καταστήσει νούμερο ένα στόχο χιλιάδων ερασιτεχνών αλλά κι επαγγελματιών δυτών, που κάνουν αγώνα δρόμου για να συγκεντρώσουν όσα περισσότερα αγγούρια της θάλασσας μπορέσουν, οι οποίοι όμως αναλαμβάνουν ένα μεγάλο ρίσκο, καθώς πολλοί είναι κι όσοι δεν καταφέρνουν να αναδυθούν σώοι από τις καταδύσεις τους.

Πιο συγκεκριμένα, μόνο στην θαλάσσια περιοχή της χερσονήσου του Γιουκατάν στο Μεξικό, 40 δύτες έχουν βρει τραγικό θάνατο από ασφυξία στην προσπάθειά τους να μαζέψουν τα αγγούρια της θάλασσας, ενώ περιστατικά θανάτων ή σοβαρών παθήσεων σε δύτες έχουν αναφερθεί στην πλειοψηφία των 83 χωρών, όπου αλιεύεται το συγκεκριμένο θαλάσσιο πλάσμα.

Επιπλέον, η τεράστια ζήτηση από ασιατικά εστιατόρια ανά τον κόσμο αλλά κι η πρόσφατη ανακάλυψη ευεργετικών για την υγεία στοιχείων στον ενδοσκελετό κάτω από το δέρμα τους έχει εντατικοποιήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την αλιεία των αγγουριών της θάλασσας, με αποτέλεσμα τόσο την μείωση του πληθυσμού και την συνεπακόλουθη αύξηση της τιμής τους αλλά και στην εξαφάνιση αρκετών ειδών, από τα 1.250 που πιστεύεται ότι υπάρχουν στους ωκεανούς του πλανήτη.

Ειδικότερα, στην χερσόνησο του Γιουκατάν και στην Καραϊβική θάλασσα περίπου το 95% του αρχικού πληθυσμού των αγγουριών της θάλασσας έχει εξαφανιστεί λόγω της υπεραλιείας, ενώ παρόμοια είναι και τα στοιχεία από τις θάλασσες της Ιαπωνίας, όπου εντοπίζεται το πιο εκλεκτό κι ακριβό είδος αγγουριών της θάλασσας.

Τα αγγούρια της θάλασσας ανήκουν στην ομοταξία των θαλάσσιων εχινόδερμων και τρέφονται με αποσυντιθεμένη οργανική ύλη από τον πυθμένα της θάλασσας. Μπορεί να φτάσει σε μήκος μέχρι και τα 3 μέτρα αν και συνήθως δεν ξεπερνά τα 30 εκατοστά, ενώ ζει σε βάθος 80 μέτρων.

Πληροφορίες: Business Insider