Απαντήση Λασκαρίδη μετά τις αντιδράσεις για τις δηλώσεις του: «Ανεκδιήγητοι δημοσιογράφοι» (vids)

Gazzetta team
Απαντήση Λασκαρίδη μετά τις αντιδράσεις για τις δηλώσεις του: «Ανεκδιήγητοι δημοσιογράφοι» (vids)
Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε, ο εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης εξέδωσε ανακοίνωση.

Αίσθηση και πολλές αντιδράσεις προκάλεσαν τα όσα είπε ο Πάνος Λασκαρίδης σε ντοκιμαντέρ σχετικά με τους Έλληνες εφοπλιστές και την ανάγκη που έχουν την εκάστοτε κυβέρνηση της χώρας, μιλώντας με όχι και τόσο... κομψό τρόπο για τον Πρωθυπουργό.

Ο ντόρος μάλιστα που δημιουργήθηκε (σ.σ. υπήρξαν ανακοινώσεις ακόμα και από την αντιπολίτευση) ανάγκασαν τον γνωστό εφοπλιστή να βγάλει ανακοίνωση, κατηγορώντας τους δημοσιογράφους που παρουσίασαν την συγκεκριμένη δήλωση.

Το ντοκιμαντέρ

Όλα ξεκίνησαν από η δημοσιογραφική έρευνα του οργανισμού EIC (European Investigative Collaboration) με τίτλο «Black Trail» για τις παραβιάσεις των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας από εφοπλιστές.

Σε αυτό λοιπόν φιλοξενούνται δηλώσεις πολλών εφοπλιστών μεταξύ των οποίων ήταν και ο Πάνος Λασκαρίδης, ενώ οι δημοσιογράφοι επισκέφτηκαν και τον Υπουργό Ναυτιλίας, Ιωάννη Πλακιωτάκη.

Εκεί λοιπόν ο Υπουργός δέχεται την εξής ερώτηση: «Πόσο ελληνική είναι η ελληνική ναυτιλία», απαντώντας: «100%». Σε εκείνο το σημείο οι δημοσιογράφοι σταματάνε και λένε οτι θέλουν να δείξουν ένα κομμάτι της συνέντευξης με τον Πάνο Λασκαρίδη, με τον κ. Πλακιωτάκη να την παρακολουθεί μέσω ενός tablet.

Σε αυτή λοιπόν ο γνωστός εφοπλιστής φαίνεται να λέει: «Αυτό πρέπει να το καταλάβετε καλά. Οι πλοιοκτήτες δεν χρειάζονται την ελληνική κυβέρνηση. Δεν χρειάζονται το υπουργείο. Δεν χρειάζονται την ΙΜΟ, δεν χρειάζονται τον πρωθυπουργό. Μπορούν να χέσουν πάνω στον πρωθυπουργό. Ο πρωθυπουργός για αυτούς δεν έχει καμία χρησιμότητα. Γιατί; Γιατί η ναυτιλία δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα. Δεν υπάρχει τίποτα που θα κερδίσει ένας πλοιοκτήτης από την Ελλάδα. Δεν υπάρχουν φορτία για την Ελλάδα, δεν υπάρχουν ναυλοσύμφωνα από την Ελλάδα, τίποτα στην Ελλάδα. Μόνο τα γραφεία τους είναι στην Ελλάδα. Το 80% των πλοίων τους είναι με ξένη σημαία. Δεν τους νοιάζει η ελληνική σημαία».

Κάτι που όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς προκάλεσε την αμηχανία του Υπουργού, αλλά και την αντίδραση των συνεργατών του προς τους δημοσιογράφους μετά το τέλος του γυρίσματος. Αυτή μάλιστα δημοσιοποιήθηκε και στο video (σ.σ μετά το 22:30)

Η απάντηση Λασκαρίδη

Μετά τον ντόρο που δημιουργήθηκε λοιπόν, ο Πάνος Λασκαρίδης εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: «Τις τελευταίες δύο ημέρες δημοσιεύθηκαν σε διάφορα social media δηλώσεις μου, παρμένες από άσχετες συζητήσεις που δεν αφορούσαν σε καμία περίπτωση τη σημερινή κατάσταση της ναυτιλίας μας και φυσικά ούτε τον Πρωθυπουργό, ούτε τον Υπουργό Ναυτιλίας, δηλώσεις που έγιναν σε δίκτυο ανεκδιήγητων Πορτογάλων δημοσιογράφων, που τις χρησιμοποίησαν βάναυσα εκτός θέματος και ειρμού.

Οι δηλώσεις αυτές διέρρευσαν από διάφορους παραναυτιλιακούς κύκλους και ο μόνος σκοπός τους είναι να αμαυρώσουν τόσο τη δική μου εικόνα, όσο και να θολώσουν τα νερά στις ενδοναυτιλιακές σχέσεις των παραγόντων της Εμπορικής μας Ναυτιλίας.

Σε ότι αφορά τις δικές μου απόψεις για την ναυτιλία μας και τους θεσμούς της, παραπέμπω σε εκατοντάδες δηλώσεις και ομιλίες μου περί της Ελληνικής Ναυτιλίας που έχουν δημοσιευθεί σε αναρίθμητες συνεντεύξεις μου στον ελληνικό και τον διεθνή τύπο τις τελευταίες δεκαετίες που είχα την τιμή να αντιπροσωπεύσω τα συμφέροντα της Ναυτιλίας μας.

Αυτοί που άκριτα και συκοφαντικά χρησιμοποίησαν αυτές τις συρραφές θα υποστούν φυσικά τα επίχειρα των πράξεων τους.

Σε ότι τέλος αφορά την εκτίμηση και τον σεβασμό μου και προς τον Πρωθυπουργό και προς τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και στους θεσμούς που αντιπροσωπεύουν, έχουν όλοι στερεά γνώση για το ποιες απόψεις τρέφω για αυτούς, την Ναυτιλία και την Πατρίδα μας».

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

«Η ντροπιαστική, για τη χώρα, αμηχανία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όταν κατά τη διάρκεια συνέντευξη που παραχωρούσε στο ξένο ειδησεογραφικό Δίκτυο EIC (European Investigative Collaboration), κλήθηκε από τους δημοσιογράφους να σχολιάσει τις προσβλητικές δηλώσεις του εφοπλιστή, κ. Λασκαρίδη, για την ελληνική κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, προκαλεί το κοινό αίσθημα» αναφέρει ο τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Νεκτάριος Σαντορινιός.

«Απορίας άξιο όμως είναι, πώς σε ό,τι αφορά την προστασία της ελληνικής ναυτεργασίας, η κυβέρνηση δεν επέδειξε την ίδια “αμηχανία”, αφού μέχρι τώρα έχει φέρει πλήθος τροπολογιών που απορυθμίζουν το εργασιακό περιβάλλον των ναυτικών και καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις.

Το σημερινό βίντεο του “εμβρόντητου” και “άλαλου” υπουργού Ναυτιλίας αποδεικνύει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την παντελή απουσία συγκροτημένης πολιτικής της ΝΔ για τον κλάδο της Ελληνικής Ναυτιλίας, για την ενίσχυση του ελληνόκτητου στόλου και για τους Έλληνες ναυτικούς. Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι η αυτή η κυβέρνηση λειτουργεί ως υπηρέτης συμφερόντων» καταλήγει ο Νεκτάριος Σαντορινιός.

«Οι δηλώσεις του εφοπλιστή Λασκαρίδη και η αμηχανία του υπουργού της ΝΔ, κ. Πλακιωτάκη, είναι σοκαριστικές μεν, αναμενόμενες δε, από τη στιγμή που οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι όντως το πολιτικό προσωπικό των εφοπλιστών και των άλλων μερίδων του κεφαλαίου» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του, προσθέτοντας «η εθελοντική φορολογία, οι φοροαπαλλαγές, τα δεκάδες προνόμια και φυσικά η επίθεση στα δικαιώματα των ναυτεργατών επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές».

«Όλα αυτά είναι το αποτέλεσμα του πανίσχυρου θεσμικού πλαισίου, που έχουν διαμορφώσει διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί για την προστασία των συμφερόντων των εφοπλιστών. Αυτό το θεσμικό πλαίσιο έχει μάλιστα και συνταγματική κατοχύρωση, άρθρο 107, το οποίο τα άλλα κόμματα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, έχουν σαν "εικόνισμα", για αυτό κι αρνήθηκαν την πρόταση του ΚΚΕ για κατάργησή του» καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ