Το σχέδιο για το άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων: «Πρόωρο να μιλάμε για ημερομηνίες», είπε ο Πέτσας

Gazzetta team
Το σχέδιο για το άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων: «Πρόωρο να μιλάμε για ημερομηνίες», είπε ο Πέτσας
Γρίφος παραμένει το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων για την κυβέρνηση, ενώ οι ειδικοί αναμένεται να συνεδριάσουν στα μέσα της εβδομάδας.

Οι συζητήσεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου αλλά και των σχολείων θα γίνουν αυτή την εβδομάδα και οι όποιες αποφάσεις πάρει η κυβέρνηση θα ανακοινωθούν, όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση της Παρασκευής (26/3).

Ωστόσο, αυτό που είναι σίγουρο, είναι πως η σταθεροποίηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων, η πρόοδος του προγράμματος για τους εμβολιασμούς, τα self test και ο καλός καιρός, είναι τα κριτήρια που θα αξιολογήσουν οι ειδικοί ώστε να κάνουν τις εισηγήσεις τους.

«Σταδιακά η άρση των μέτρων, πρόωρο να μιλάμε με ημερομηνίες»

«Σταδιακά και όχι απότομα θα γίνει η άρση των μέτρων, όχι με άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων σε ένα κύμα. Θα δούμε αν αυτό θα είναι από τις 5 Απριλίου και μετά», διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας σημείωσε με έμφαση ότι «βλέπουμε αυξημένα κρούσματα και μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ από διασωληνωμένους και εισαγωγές. Η πρόθεση είναι πρόθεση, αλλά και τα στοιχεία είναι στοιχεία».

«Είναι πρόωρο να μιλάμε, αυτή τη στιγμή, με ημερομηνίες. Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να ανοίξουν και η αγορά και η εκπαίδευση σταδιακά, προσεκτικά και όχι απότομα. Οι ημερομηνίες θα κριθούν -σε πολύ μεγάλο βαθμό- από το ποια θα είναι η εικόνα αυτή την εβδομάδα. Βλέπουμε, σύμφωνα με τα στοιχεία των τελευταίων ημερών, υψηλό αριθμό κρουσμάτων, αλλά και μία σχετική σταθεροποίηση. Παράλληλα, η πίεση στο σύστημα υγείας είναι μεγάλη. Επομένως, εάν δεν σταθεροποιηθεί η κατάσταση, δεν νομίζω ότι μπορούμε να μιλάμε για ημερομηνίες. Και το λιανεμπόριο και τα σχολεία είναι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης για να ανοίξουν, όμως ακόμα δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε με ακριβείς ημερομηνίες. Η πρόθεση είναι πρόθεση, τα στοιχεία όμως είναι στοιχεία».

Συμπλήρωσε ότι «και το λιανεμπόριο και τα σχολεία είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να ανοίξουν, για να εκμεταλλευθούμε την περίοδο μέχρι το Πάσχα, αλλά όλα είναι σχετικά και με τα δεδομένα».

Αναφορικά με το άνοιγμα του τουρισμού, ο κ. Πέτσας είπε «δεν είμαστε σήμερα στην κατάσταση που ήμασταν πριν έναν χρόνο ούτε τον Μάιο – Ιούνιο θα είμαστε σε ίδια κατάσταση με τους ίδιους μήνες του 2020. Το Ισραήλ έχει προχωρήσει πολύ στους εμβολιασμούς, εδώ στην Ελλάδα έχει ήδη εμβολιαστεί πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι και εντείνεται η διαδικασία, προς όφελος και του τουρισμού και όλα αυτά συνυπολογίζονται».