Παραιτήθηκε ο Δημήτρης Λιγνάδης από το Εθνικό Θέατρο: Ολόκληρη η επιστολή

Gazzetta team
Παραιτήθηκε ο Δημήτρης Λιγνάδης από το Εθνικό Θέατρο: Ολόκληρη η επιστολή
Ο Δημήτρης Λιγνάδης παραιτήθηκε από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Δεκτή έκανε η υπουργός Πολιτισμού την παραίτηση που υπέβαλε ο Δημήτρης Λιγνάδης από την καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου. Ο ίδιος λέει εμμέσως πλην σαφώς ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον προσώπων που τον στοχοποιούν.

Τριγμούς έχουν προκαλέσει στον χώρο του θεάτρου οι καταγγελίες περί σεξουαλικής - και όχι μόνο - παρενόχλησης, που γίνονται γνωστές καθημερινά. Για τον κύριο Λιγνάδη διακινούνται φήμες κυρίως στα social media, αλλά μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια επώνυμη καταγγελία.

Γύρω στις 20.00, το βράδυ του Σαββάτου και ενώ είχαν προηγηθεί πολλά σχόλια στα social media, ο Δημήτρης Λιγνάδης υπέβαλε παραίτηση, με βασικά επιχειρήματα ότι δεν θέλει να πληγεί άλλο η εικόνα του Εθνικού Θεάτρου και ότι έτσι θα είναι ελεύθερος να στραφεί νομικά εναντίον όσων των στοχοποιούν με σκοπιμότητες, όπως λέει χαρακτηριστικά.

«Αφού οι επιθέσεις, έστω κι έτσι, είναι προσωπικές, επιλέγω να σταθώ κι εγώ όρθιος απέναντί τους ως πρόσωπο και όχι να κρυφτώ στην κουίντα του Εθνικού Θεάτρου», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Η παραίτησή του Δημήτρη Λιγνάδη, έγινε αμέσως δεκτή από την υπουργό Πολιτισμού με ένα μήνυμα λίγων λέξεων: «Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη έκανε δεκτή την παραίτηση που υπέβαλε προ ολίγου ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης».

Ολόκληρη η επιστολή παραίτησης Λιγνάδη:

«Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Παρά την ύψιστη τιμή που αποτελεί για μένα να υπηρετώ το πρώτο θέατρο της χώρας μας, η αγάπη και η αφοσίωσή μου προς το ίδιο το Εθνικό Θέατρο μού υπαγορεύει να υποβάλω σήμερα την παραίτησή μου.

Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες ενός τοξικού κλίματος φημών, υπονοούμενων, διαρροών και αναφορών γύρω από το πρόσωπό μου, χωρίς μάλιστα να έχει υπάρξει οποιαδήποτε επίσημη καταγγελία. Γεγονός που θα μου επέτρεπε το ελάχιστο προβλεπόμενο από ένα Κράτος Δικαίου, δηλαδή τη δυνατότητα να υπερασπιστώ τον εαυτό μου.

Αντιπαρερχόμενος τις ερμηνείες που θα γεννήσει η κίνησή μου αυτή, οφείλω να βάλω το καλό του Εθνικού Θεάτρου πάνω από όλα, και να προστατέψω τον θεσμό από μία ατέρμονη επικοινωνιακή και πολιτική διελκυστίνδα.

Αφού οι επιθέσεις, έστω κι έτσι, είναι προσωπικές, επιλέγω να σταθώ κι εγώ όρθιος απέναντί τους ως πρόσωπο και όχι να κρυφτώ στην κουίντα του Εθνικού Θεάτρου.

Επιπλέον, η παραίτησή μου αυτή, μου επιτρέπει να προχωρήσω χωρίς να δεσμεύω ή να δεσμεύομαι πλέον θεσμικά και να ασκήσω κάθε νόμιμο δικαίωμά μου έναντι όσων επέλεξαν να με στοχοποιήσουν, εξυπηρετώντας την οποιαδήποτε σκοπιμότητα.

Σας ευχαριστώ, από καρδιάς, για την συνεργασία.

Με τιμή

Δημήτρης Λιγνάδης»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ