Επέτειος Γρηγορόπουλου: «Φρούριο» η Αθήνα με 5.000 αστυνομικούς, η ΕΛ.ΑΣ. φοβάται καταδρομικές επιθέσεις (vid)

Gazzetta team
Επέτειος Γρηγορόπουλου: «Φρούριο» η Αθήνα με 5.000 αστυνομικούς, η ΕΛ.ΑΣ. φοβάται καταδρομικές επιθέσεις (vid)
Ανησυχία προκαλεί στις ελληνικές Aρχές το ενδεχόμενο των αιφνιδιαστικών, περιμετρικών συγκεντρώσεων και επιθέσεων για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

«Φρούριο» θα θυμίζει σήμερα Κυριακή (6/12) η Αθήνα, στο πλαίσιο των μέτρων της ΕΛ.ΑΣ. για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Η αστυνομία φοβάται καταδρομικές επιθέσεις σε αστυνομικούς στόχους, γι’ αυτό και έχει εκπονήσει σχέδιο προκειμένου να βρίσκονται σε επιφυλακή σήμερα, υπό το φόβο καταδρομικών επιθέσεων όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε περιοχές εκτός κέντρου.

Σε κλοιό θα βρίσκονται τα Εξάρχεια, όπου υπάρχουν καλέσματα από το πρωί για συγκεντρώσεις. Το σχέδιο προβλέπει σαρωτικούς ελέγχους στα Εξάρχεια, προκειμένου οι αστυνομικοί να εξακριβώνουν εάν τα άτομα που κυκλοφορούν έχουν στείλει το σχετικό sms και εάν έχουν πάνω τους τα σχετικά έγγραφα μετακίνησης.

Το σχέδιο της αστυνομίας

Ειδικότερα, οι αρχές έχουν σχηματίσει δύο τετράγωνα ασφαλείας με το πρώτο να αφορά στις οδούς Κωλέττη, Εμμανουήλ Μπενάκη, Ανδρέα Μεταξά και Ζωοδόχου Πηγής, και το δεύτερο να είναι ακόμα πιο ευρύ, και να περικλείει τις οδούς Θεμιστοκλέους, Σόλωνος, Χαριλάου Τρικούπης και Αραχώβης. Σε αυτά τα τετράγωνα οι αρχές θα πραγματοποιούν εντατικούς ελέγχους για άσκοπες μετακινήσεις και θα ελέγχουν αν τα SMS που έχουν στείλει όσοι ελέγχονται αποτελούν σαφή αιτία για να βρεθούν στο σημείο.

Τα μέτρα που θα λάβει η ΕΛ.ΑΣ θυμίζουν εκείνα που είχαν τεθεί σε ισχύ για το Πολυτεχνείο και σύμφωνα με πληροφορίες στον σχεδιασμό θα συμμετέχουν περίπου 5.000 αστυνομικοί, ενώ αναμένεται να χρησιμοποιηθούν και drones αλλά και ελικόπτερα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι αρχές θα επιστρατεύσουν και έξι «Αίαντες» οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν στην περίπτωση που υπάρξει ένταση.

Παράλληλα, μετά και τα χθεσινά επεισόδια στον Κολωνό και υπό τον φόβο των εκτάκτων επεισοδίων έχουν τοποθετηθεί «παρατηρητές» σε αστυνομικά τμήματα ενώ έχει δημιουργηθεί κλοιός ασφαλείας σε δικαστικούς στόχους και εκκλησίες.

Η επίθεση στο Α.Τ. Κολωνού

Μετά την επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Κολωνού φάνηκε πως οι δράστες είχαν «μηχανισμό» αιφνιδιαστικής συγκέντρωσης και δράσης, χρησιμοποιώντας στις μετακινήσεις τους Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και μηχανάκια.

Η επίθεση χαρακτηρίζεται καλά οργανωμένη, ενώ τα χειρότερα απετράπησαν χάρη σε μία πληροφορία που διαβιβάστηκε στο κέντρο της Άμεσης Δράσης έγκαιρα.

Παράλληλα, να υπενθυμίσουμε πως με απόφαση του αρχηγού του ΕΛ.ΑΣ απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 4 ατόμων.

Κλειστοί έξι σταθμοί του μετρό

Σημειώνεται ότι με εντολή της αστυνομίας, κλειστοί θα παραμείνουν από τις 8 το πρωί οι σταθμοί Ομόνοια, Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ακρόπολη, Μοναστηράκι και Βικτώρια στις γραμμές 1, 2 και 3 του Μετρό.