Επίσημο: Μειώθηκε η αποζημίωση για όσους έχουν μπει σε αναστολή

Gazzetta team
Επίσημο: Μειώθηκε η αποζημίωση για όσους έχουν μπει σε αναστολή
Και επίσημα πλέον αποτελεί παρελθόν η αποζημίωση (έστω και αναλογικά) των 800 ευρώ για όσους είναι σε αναστολή τον Δεκέμβριο.

Εδώ και μέρες, από τότε που άρχισε να φαίνεται πως το lockdown που έχει επιβληθεί στην χώρα, θα συνεχιζόταν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου υπήρχαν πληροφορίες για το ύψος της αποζημίωσης που θα έπαιρναν οι εργαζόμενοι που είχαν μπει σε αναστολή.

Είτε επειδή οι επιχειρήσεις που εργάζονταν είχαν κλείσει με εντολή της κυβέρνησης, είτε επειδή είχαν μπει σε αναστολή από τους εργοδότες τους.

Θυμίζουμε πως για τον Νοέμβριο, το ποσό αυτό, έστω και αναλογικά, είχε οριστεί στα 800 ευρώ. Για τον μήνα Δεκέμβριο όμως, δεν θα ισχύει το ίδιο, καθώς επιστρέφει στα 534.

Αυτό αναφέρει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) την οποία υπογράφουν ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Αναλυτικά η ΚΥΑ αναφέρει...

  • 1. Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις-εργοδότες των κεφαλαίων Α και Β της παρούσας ΚΥΑ, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού του δέκατου τρίτου άρθρου της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 64), όπως αυτή κυρώθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4682/2020 (Α΄ 76), κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, με βάση υπολογισμού το ποσό των 534 ευρώ, που αντιστοιχεί σε 30 ημέρες.
  • 2. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43 Α του ν. 4172/2013 (Α΄ 167), δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις Περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.
  • 3. Η δαπάνη για την αποζημίωση ειδικού σκοπού, κατ’ αναλογία του χρονικού διαστήματος αναστολής, καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.