Στην Ελλάδα το φάρμακο αντισωμάτων που πήρε ο Τραμπ: Σε ποιους και πώς θα χορηγηθεί (vid)

Gazzetta team
Στην Ελλάδα το φάρμακο αντισωμάτων που πήρε ο Τραμπ: Σε ποιους και πώς θα χορηγηθεί (vid)
Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ενέκρινε τη δοκιμή στην Ελλάδα, του φαρμάκου μονοκλωνικών αντισωμάτων της Regeneron, που είχε πάρει και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ο σχεδιασμός προβλέπει τη χορήγησή του σε ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αλλά και στενές επαφές τους.

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, το φάρμακο της Regeneron θα σταλεί σε πρώτη φάση σε πέντε νοσοκομεία της Ελλάδας, δύο στην Αττική και τρία στην περιφέρεια.

Στην Ελλάδα θα γίνουν δύο μελέτες για το «κοκτέιλ» αντισωμάτων, με τη μία να αφορά ασθενείς με ήπια ή μέτρια συμπτώματα ηλικίας άνω των 12 ετών και την άλλη στενές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Στόχος της μελέτης που αφορά τις στενές επαφές, είναι να διαπιστωθεί αν το φάρμακο της Regeneron έχει και προφυλακτική δράση.

Ο ΕΟΦ τις επόμενες ώρες αναμένεται να λάβει από τις ΗΠΑ το ειδικό πρωτόκολλο που θα αναφέρει λεπτομερώς τη δοσολογία, αλλά θα ορίζει και τον αριθμό των συμμετεχόντων στις μελέτες, καθώς επίσης και τα κριτήρια που αυτοί πρέπει να πληρούν.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου, είχε δηλώσει ότι η τιμή του «κοκτέιλ» της Regeneron θα καθοριστεί από την στιγμή που θα εγκριθεί το φάρμακο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Πηγή: reader.gr