AirCar: Το αυτοκίνητο που μεταμορφώνεται σε ιπτάμενο όχημα μέσα σε τρία λεπτά, ίσως να κυκλοφορήσει το 2021 (vid)

Gazzetta team
AirCar: Το αυτοκίνητο που μεταμορφώνεται σε ιπτάμενο όχημα μέσα σε τρία λεπτά, ίσως να κυκλοφορήσει το 2021 (vid)
Δεν υπάρχει ακόμη καθορισμένη τιμή για το όχημα, αλλά εικάζεται πως θα μπορούσε να κυκλοφορήσει από το 2021.

Ένα νέο ιπτάμενο σπορ αυτοκίνητο έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώνεται από όχημα σε αεροσκάφος σε μόλις τρία λεπτά, σύμφωνα με τους προγραμματιστές του.

Το AirCar πέταξε στα 1500 πόδια πάνω από τη Σλοβακία για μια δοκιμαστική πτήση.

Όπως φαίνεται στο βίντεο, το αυτοκίνητο κινείται σε έναν διάδρομο και στην συνέχεια «ανοίγει» φτερά και πετάει στον αέρα.

Μπορεί να ταξιδέψει με ταχύτητα περίπου 620 μίλια (περίπου 997 χιλιόμετρα) κάθε φορά.

Έρχεται επίσης σε διαφορετικές εκδόσεις, με επιλογή δύο θέσεων ή τεσσάρων θέσεων, καθώς και διαφορετικά μεγέθη κινητήρα.

Δημιουργήθηκε από τη σλοβακική εταιρεία KleinVision. Οι προγραμματιστές λένε ότι έχει πολλές πιθανές χρήσεις, από ταξίδια αναψυχής έως εμπορικές χρήσεις όπως υπηρεσίες ταξί.

Ο ιστότοπος αναφέρει: «Το AirCar αποτελείται από πολλές λειτουργικές μονάδες. Η αεροδυναμική άτρακτός του παρέχει αρκετό χώρο για τους επιβάτες και ταυτόχρονα, συμβάλλει στα καλύτερα χαρακτηριστικά ανύψωσης κατά την πτήση. Μεταξύ των προηγμένων τεχνολογιών είναι τα πτυσσόμενα

φτερά, οι αναδιπλούμενες επιφάνειες της ουράς, το σύστημα ανάπτυξης αλεξίπτωτων κ.λπ. Οι αναδιπλούμενες επιφάνειες της ουράς συμβάλλουν στην καλύτερη διαχρονική σταθερότητα και χαρακτηριστικά απογείωσης, όπως σε ένα συμβατικό αεροσκάφος.

Ωστόσο, στη λειτουργία του αυτοκινήτου, η αναδιπλούμενη ουρά οδηγεί σε ένα πιο συμπαγές μέγεθος», καταλήγει.

Ο Anton Zajac, συνιδρυτής, επενδυτής και πιλότος της Klein Vision είπε: «Με το AirCar θα φτάσετε στον προορισμό σας χωρίς την ταλαιπωρία να φτάσετε στο αεροδρόμιο και να περάσετε από εμπορική ασφάλεια. Μπορείτε να οδηγήσετε το AirCar σας στο γήπεδο γκολφ, το γραφείο, το εμπορικό κέντρο ή το ξενοδοχείο σας και να το παρκάρετε σε έναν κανονικό χώρο στάθμευσης».

Ο Δρ. Branko Sarh, ανώτερος τεχνικός συνεργάτης της Boeing εξήγησε: «Ο μηχανισμός ανάπτυξης/ανάσυρσης πτέρυγας και ουράς είναι πολύ εντυπωσιακός, μετατρέποντας το αυτοκίνητο σε αεροπλάνο. Το πιλοτήριο που παρέχει χώρο για τον οδηγό/πιλότο και έναν επιβάτη είναι πολύ ευρύχωρο και όμορφα διακοσμημένο. Η συνολική εμφάνιση του ιπτάμενου αυτοκινήτου στο δρόμο και στον αέρα είναι υπέροχη».

Ο καθηγητής Stefan Klein, CTO της Klein Vision και πιλότος δοκιμής πρόσθεσε: «Οι βασικές παράμετροι πτήσης επιβεβαίωσαν όλες τις θεωρητικές έννοιες και υπολογισμούς στους οποίους βασίστηκε η ανάπτυξη του AirCar. Μετά την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων δοκιμών πτήσης σύμφωνα με τους κανονισμούς του (Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης), θα παραδώσουμε ένα μοντέλο με πιστοποιημένο κινητήρα ADEPT 300HP εντός των επόμενων έξι μηνών»