Οι δύο δρόμοι της απόφασης για τη Χρυσή Αυγή: Η καταδίκη και η αθώωση που θα προκαλέσει

Gazzetta team
Οι δύο δρόμοι της απόφασης για τη Χρυσή Αυγή: Η καταδίκη και η αθώωση που θα προκαλέσει
Τι θα συμβεί αν το δικαστήριο δεχθεί την εισαγγελική πρόταση, της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου, που έχει προτείνει την απαλλαγή των πολιτικών στελεχών της Χρυσής Αυγής για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης και τι αν η απόφαση είναι καταδικαστική.

Δύο 24ωρα έμειναν για την ιστορική απόφαση του δικαστηρίου στην πολύκροτη υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Την Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου, στις 11 το πρωί, το Α' Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων πρόκειται, εκτός απροόπτου, να ανακοινώσει την απόφαση του, σε μία δίκη, που αντίστοιχή της δεν έχει υπάρξει σε παγκόσμιο επίπεδο στη σύγχρονη ιστορία.

Το δικαστήριο με την ετυμηγορία του επί της ενοχής ή μη των κατηγορούμενων για εγκληματική οργάνωση θα δώσει μία απάντηση σε ένα κρίσιμο μεγάλης νομικής και κοινωνικής αξίας ερώτημα, που θα έχει επίδραση στον παρόντα και σε μελλοντικό χρόνο. Το διακύβευμα αφορά ένα πολιτικό κόμμα, που επί τρεις εκλογικές διαδικασίες είχε θέση στο ελληνικό κοινοβούλιο και εκπροσώπηση στο ευρωπαϊκό, το οποίο δικάζεται ως εγκληματική οργάνωση. Ή αλλιώς, σύμφωνα με την κατηγορία, μία εγκληματική οργάνωση, που έχει νομική μορφή με αυξημένη, μάλιστα, συνταγματική προστασία ως πολιτικό κόμμα.

Οι δρόμοι, λοιπόν, είναι δύο: Είτε το δικαστήριο θα δεχθεί την εισαγγελική πρόταση, της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου, που έχει προτείνει την απαλλαγή των πολιτικών στελεχών για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης είτε η απόφαση θα είναι καταδικαστική.

Τι θα συμβεί στη μία και στην άλλη περίπτωση

Όσα ακολουθήσουν, ανάλογα με την ετυμηγορία, θα είναι εκ διαμέτρου διαφορετικά. Στην πρώτη περίπτωση θα τελειώσουν, ενδεχομένως, όλα και μέσα σε μία ημέρα. Αν, δηλαδή, η εισαγγελική πρόταση γίνει δεκτή, θα σημαίνει αυτόματα ότι θα αθωωθούν όλοι οι δικαζόμενοι πολιτικοί, θα πέσουν στα μαλακά οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι και επί της ουσίας θα καταδικαστεί ο Γιώργος Ρουπακιάς και συνεργοί του για τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Στην αντίθετη περίπτωση, αν, δηλαδή, το δικαστήριο καταδικάσει τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση, αποφασίσει, εν ολίγοις, ότι είχαν ευθύνη τα πολιτικά στελέχη και υπήρχε σχέδιο για τις εγκληματικές δραστηριότητές της, τότε η πορεία της έκδοσης της απόφασης θα είναι άλλη. Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, θα κρατήσει μέρες έως ότου εκδοθεί η τελική απόφαση για τις ποινές και κυρίως για το ποιος θα πάει μέσα, καθώς σε κάποιους θα αναγνωριστούν, αν αναγνωριστούν, ελαφρυντικά.

Η δίκη της Χρυσής Αυγής είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν διεξαχθεί στην Ελλάδα, όχι μόνο λόγω των πολλών κατηγορουμένων και των συνηγόρων τους, αλλά και λόγω του εύρους του υλικού που περιλαμβάνεται στη δικογραφία.

Η μακρά διάρκεια της διαδικασίας, που συμπληρώνει τα 5,5 χρόνια, έχει πολλές αιτίες, ωστόσο οφείλεται και σε αυτή την παράμετρο και σε άλλες, που αφορούν τόσο σε ζητήματα πρακτικά, όπως η στέγασή της, η μη διαθεσιμότητα των μελών του δικαστηρίου αποκλειστικά για τη διεξαγωγή της διαδικασίας τα πρώτα χρόνια, όσο και σε άλλες όπως η αποχή των δικηγόρων το 2016 και η άρνηση συνηγόρων υπεράσπισης να λάβουν άδειες, η συμπερίληψη από την πλευρά των κατηγορουμένων βουλευτών στα αναγνωστέα, περίπου 2.800 ερωτήσεων που είχαν κάνει στη Βουλή κ.α.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ