«Μισαναπηρισμός»: Kαταγγελίες για την τοποθέτηση αναπηρικής τουαλέτας στις Νύχτες Πρεμιέρας, επέβαλε πρόστιμο η αστυνομία!

Gazzetta team
«Μισαναπηρισμός»: Kαταγγελίες για την τοποθέτηση αναπηρικής τουαλέτας στις Νύχτες Πρεμιέρας, επέβαλε πρόστιμο η αστυνομία!
Η Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών κάνει λόγο για μισαναπηρισμό «με άλλοθι την κατάληψη τμήματος πεζοδρομίου και οδοστρώματος» στις Νύχτες Πρεμιέρας, τονίζοντας πως έγιναν καταγγελίες για την τοποθέτηση αναπηρικής τουαλέτας έξω από τους κινηματογράφους και η αστυνομία επέβαλε πρόστιμο!

Κάνοντας λόγο για «μισαναπηρισμό με άλλοθι την κατάληψη τμήματος πεζοδρομίου και οδοστρώματος» στις Νύχτες Πρεμιέρας, η Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών αποκαλύπτει ένα περιστατικό, που μόνο αποτροπιασμό, οργή, αλλά και ερωτηματικά, προκαλεί.

Όπως τονίζει στη σελίδα της στο Facebook, το βράδυ της 28ης Σεπτεμβρίου, την περασμένη Δευτέρα δηλαδή, κάποιοι «αγανακτισμένοι» πολίτες... ενοχλήθηκαν από τις αναπηρικές τουαλέτες που είχαν στηθεί έξω από δύο θερινούς κινηματογράφους, τον ΤΡΙΑΝΟΝ και τον ΑΘΗΝΑΙΑ, οι οποίοι πραγματοποιούσαν προβολές του διεθνούς φεστιβάλ της Αθήνας, και έκαναν καταγγελία στην αστυνομία!

Η αστυνομία, δε, με τη σειρά της, πήγε στους δύο κινηματογράφους και, σύμφωνα με την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών, «την ώρα της προβολής του ντοκιμαντέρ NO HEROES και ενώ στον θερινό κινηματογράφο ήταν περισσότερα από 15 ανάπηρα άτομα, η υπεύθυνη του ΤΡΙΑΝΟΝ εκλήθη για εξακρίβωση στοιχείων από την ελληνική αστυνομία. Στη συνέχεια της έγινε η γνωστοποίηση της καταγγελίας και επιδόθηκε πρόστιμο 200 ευρώ για κατάληψη πεζοδρομίου.

Την ίδια ώρα και στον κινηματογράφο ΑΘΗΝΑΙΑ έγινε σύσταση για την ''παράνομη'' αναπηρική τουαλέτα δίχως, όμως, να επιβληθεί πρόστιμο»!

Αυτό που προκαλεί περισσότερη εντύπωση, ωστόσο, είναι ότι, σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, «οι υπεύθυνοι του φεστιβάλ ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ, σε συνεργασία με τον Δήμο της Αθήνας, τοποθέτησαν έξω από τον κινηματογράφο χημική τουαλέτα, προσβάσιμη σε ανθρώπους με κινητικές βλάβες».

Αναλυτικά, η Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών αναφέρει: «Μισαναπηρισμός με άλλοθι την κατάληψη τμήματος πεζοδρομίου και οδοστρώματος στις Νύχτες Πρεμιέρας • Athens International Film Festival.

Το βράδυ της 28ης Σεπτεμβρίου ''αγανακτισμένοι'' σωματικά ικανοί πολίτες κατήγγειλαν επώνυμα δυο συνεργαζόμενους θερινούς κινηματογράφους που πραγματοποιούσαν προβολές του διεθνούς φεστιβάλ της Αθήνας, ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ.

Οι καταγγελίες αφορούσαν την τοποθέτηση αναπηρικής τουαλέτας έξω από τους κινηματογράφους, ώστε να διασφαλιστεί αυτό που εμείς ονομάζουμε ισότιμη πρόσβαση.

Η Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών έχει διατελέσει από το 2014 συνεργάτης προσβασιμότητας του φεστιβάλ, επιχειρώντας να εξασφαλίσει περισσότερη και ισότιμη πρόσβαση τόσο στο δομημένο περιβάλλον, όσο και στο περιεχόμενο της κινηματογραφικής τέχνης σε μια πόλη που δεν είναι φιλική και προσβάσιμη για τα ανάπηρα και εμποδιζόμενα άτομα.

Ο κινηματογράφος CINE Trianon είναι από τις ελάχιστες αίθουσες που ανταποκρίθηκε στο αίτημα μας για ανεμπόδιστη πρόσβαση και τοποθέτησε αναβατόριο το 2017, ενώ ταυτόχρονα πήρε και τη διανομή της πολυβραβευμένης ταινίας «Δολοφονικά αμαξίδια» του Ατίλα Τιλ, την οποία και παρουσιάσαμε στο κοινό.

Στο πλαίσιο της απρόσκοπτης και ισότιμης συμμετοχής των αναπήρων, οι υπεύθυνοι του φεστιβάλ ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ, σε συνεργασία με τον Δήμο της Αθήνας, τοποθέτησαν έξω από τον κινηματογράφο χημική τουαλέτα, προσβάσιμη σε ανθρώπους με κινητικές βλάβες.

Την ώρα της προβολής του ντοκιμαντέρ NO HEROES και ενώ στον θερινό κινηματογράφο ήταν περισσότερα από 15 ανάπηρα άτομα η υπεύθυνη του ΤΡΙΑΝΟΝ εκλήθη για εξακρίβωση στοιχείων από την ελληνική αστυνομία. Στη συνέχεια της έγινε η γνωστοποίηση της καταγγελίας και επιδόθηκε πρόστιμο 200 ευρώ για κατάληψη πεζοδρομίου.

Την ίδια ώρα και στον κινηματογράφο ΑΘΗΝΑΙΑ, έγινε σύσταση για την «παράνομη» αναπηρική τουαλέτα δίχως, όμως, να επιβληθεί πρόστιμο.

Καταγγέλλουμε το πρωτοφανές διπλό μισαναπηρικό χτύπημα.
Καταγγέλλουμε τις εχθρικές κοινωνικές συμπεριφορές των σωματικά ικανών.
Καταγγέλλουμε τις θεσμοποιημένες πρακτικές που απαξιώνουν τις δικές μας ανάγκες.

Η Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών προτίθεται να αναλάβει την πληρωμή́ του μισαναπηρικού προστίμου.

Όχι επειδή μας περισσεύουν τα χρήματα, αλλά γιατί δεν μας περισσεύει ΚΑΝΕΙΣ, ΚΑΜΙΑ και ΚΑΝΕΝΑ.

Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών»

Μισαναπηρισμός με άλλοθι την κατάληψη τμήματος πεζοδρομίου και οδοστρώματος στις Νύχτες Πρεμιέρας • Athens International...

Posted by Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών-Disabled Artists Movement on Wednesday, September 30, 2020

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ