Γεμάτο το 70% των κλινών ΜΕΘ κορονοϊού στην Αττική (vid)

Gazzetta team
Γεμάτο το 70% των κλινών ΜΕΘ κορονοϊού στην Αττική (vid)
Aπό τα 150 κρεβάτια ΜΕΘ που έχουν διατεθεί στην Αττική για τον κορoνοϊό, το 70% έχει καταληφθεί, ακόμη και από ασθενείς 17 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Η Αττική έχει την πρωτιά στα κρούσματα κορονοϊού. Το σύστημα υγείας εκπέμπει σήμα κινδύνου ενώ σε συναγερμό βρίσκονται οι αρμόδιοι φορείς κάνουν «αγώνα δρόμου» προκειμένου να σηκώσουν το βάρος των συνεχώς αυξανόμενων κρουσμάτων του κορονοϊού, όπως αναφέρει το Mega.

Ήδη από τα 150 κρεβάτια ΜΕΘ που έχουν διατεθεί στην Αττική για τον κορoνοϊό, το 70% έχει καταληφθεί, ακόμη και από ασθενείς 17 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Ο αγώνας δρόμου για τη διάθεση και άλλων ΜΕΘ για ασθενείς με κορoνοϊό, έχει ήδη αρχίσει μετά και την σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, με το φόβο του πολλαπλασιασμού των κρουσμάτων το χειμώνα που έρχεται.

Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, όπως περιγράφεται σε επιστολή γιατρών: «Η προσέλευση των ασθενών Covid-19 έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά σταθερής υπερφόρτωσης σε κοινές νοσηλείες και σε νοσηλείες ΜΕΘ. Απέχουμε ελάχιστα από τη δημιουργία συνθήκων αδυναμίας παροχής υπηρεσιών ορθής ιατρικής».

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται η ανέγερση νέων ΜΕΘ στα νοσοκομεία «Σωτηρία» και Γενικό Κρατικό Νίκαιας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους γιατρούς του Γενικού Κρατικού Νίκαιας, είναι αδύνατο να καλύψουν τις ανάγκες του νέου κύματος της πανδημίας, έχοντας μόλις 12 κλίνες για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο για την επίδραση των μέτρων κατά της πανδημίας ενώ την Παρασκευή αναμένεται να παρθούν οι τελικές αποφάσεις για λήψη νέων μέτρων στην Αττική.

Δραματική έκκληση για τις ΜΕΘ

Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, στο Σωτηρία υπάρχουν 27 κλίνες ΜΕΘ για κορωνοϊό και κενές είναι 4. Στον Ευαγγελισμό οι αντίστοιχες κλίνες είναι 30, και είναι όλες γεμάτες. Στο Αττικό υπάρχουν 17 κλίνες και 9 είναι κενές σήμερα. Στο Θριάσιο υπάρχουν 8 κλίνες, όλες γεμάτες. Τέλος στο Ασκληπιείο υπάρχουν 12 κενά κρεβάτια ΜΕΘ για ασθενείς με κορωνοϊό.

Στο Mega μίλησε για το θέμα η κ. Μίνα Γκάγκα, πρόεδρος ΚΕΣΥ, Διευθύντρια Πνευμονολογικής Κλινικής Σωτηρία.

«Εμείς έχουμε 29 κρεβάτια που είναι για κορονοϊό. Ο αριθμός στις ΜΕΘ δεν άλλαξε. Φυσικά πρέπει να προσέχουμε όλοι. Στις εισαγωγές είναι σαφές ότι ζοριζόμαστε. Πολλοί έχουν ύποπτα χαρακτηριστικά. Είναι δύσκολη η διαχείριση. Είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Αν ξεφύγει δεν μπορεί να τη διαχειριστεί κανένα σύστημα», είπε η κ. Γκάγκα.

«Καλό είναι να προλάβουμε το lockdown. Δεν επηρεάζει μόνο τα νοσοκομεία. Το πώς τα βγάζει πέρα κάποιος είναι επίσης πολύ σημαντικό. Άρα πρέπει να κάνουμε όλοι προσπάθεια για να το προλάβουμε», πρόσθεσε.

«Στα νοσοκομεία αν πρέπει να πάει κάποιος φοράει μάσκα. Εμείς κάνουμε προσπάθεια να μην μπλέκονται τα περιστατικά, αλλά κίνδυνος υπάρχει παντού», εξήγησε η κ. Γκάγκα.