Μαγιορκίνης: «Να φτιάξει ο κόσμος "κοινωνικές φούσκες"»

Gazzetta team
Μαγιορκίνης: «Να φτιάξει ο κόσμος "κοινωνικές φούσκες"»
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε για την δημιουργία «κοινωνικής φούσκας», αλλά και για τη χρήση μάσκας και την πολλή συζήτηση που έγινε για τις μεγάλες διαστάσεις στα σχολεία.

Ο επίκουρος Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας είπε σχετικά στην ενημέρωση της Τρίτης (15/09): «Η μάσκα έχει αποδώσει σε ένα συγκεκριμένο ποσοστό. Αυτό που δεν βλέπουμε, είναι η κάμψη της επιδημίας. Στα αστικά κέντρα, η αύξηση παραγωγής πάνω από το 1, δίνει διαφορετικές διαστάσεις. Θέλουμε διαφορετική επιδημιολογική συρρίκνωση από αυτή που βλέπουμε. Δεν έχει καμία σχέση η αύξηση της τάσης με το πρώτο κύμα. Καλό είναι ο κόσμος να φτιάξει τις λεγόμενες "κοινωνικές φούσκες". Δεν το λέμε μόνο εμείς, αλλά σε παγκόσμια κλίμακα. Να περιορίσει δηλαδή τον κοινωνικό του κύκλο όσο το δυνατόν σε λίγους καλούς φίλους, τους οποίους θα βλέπει συχνά. Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο, αλλά όσο περισσότερο τις φτιάξουμε και ζήσουμε σε αυτές, για λίγο καιρό, μέχρι να έρθουν τα εμβόλια, είναι η καλύτερη στρατηγική που έχουμε».

Για τις οδηγίες που δόθηκαν στην επιτροπή και τις διαστάσεις που ζητήθηκαν για τις μάσκες σχολίασε: «Έγινε εκτεταμένη συζήτηση γι΄αυτό το θέμα στην Επιτροπή. Δεν θυμάμαι αυτή τη στιγμή τις διαστάσεις, αλλά η Επιτροπή συνέκρινε τις διαστάσεις με του CDC και σημείο προς σημείο ήταν αυτές που είχαν εγκριθεί. Είναι πολύ σημαντικό να δίνονται οι διαστάσεις πριν τη συρραφή, γιατί έτσι καθορίζεται και η ποιότητα της μάσκας, και αυτό ήταν και το σημείο για το οποίο επέμεινε η Επιτροπή. Οι διαστάσεις έτσι δίνονται σε παγκόσμια κλίμακα, συνεπώς αν ο κατασκευαστής είχε διαφορά, θα έπρεπε να ζητήσει διευκρινίσεις».

Για την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων πρόσθεσε: «Βλέπουμε από την τελευταία εβδομάδα, χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε τα σημερινά κρούσματα, η Νο1 ηλικιακή ομάδα ήταν η 25-34, ακολούθησαν η 45-54 και η 35-44. Βλέπουμε ότι η κορυφή αυτή τη στιγμή της επιδημίας, αν και η αντίστοιχη κατανομή στον πληθυσμό δεν είναι η ίδια, είναι η 25-34».

Χαρδαλιάς: «Η μάσκα είναι σωτήρια»

Ο Νίκος Χαρδαλιάς πρόσθεσε επί του θέματος: «Η χρήση μάσκας έχει αποδειχθεί σωτήρια. Όπου την εφαρμόσαμε καθολικά, ειδικά στις μικρές κοινωνίες, είχε μεγάλη απόδοση. Για τις μικρές κοινωνίες έχουμε περιορισμένες μετακινήσεις και περιορισμένο αριθμό επαφών. Τα δεδομένα δεν είναι ίδια στις μητροπολιτικές περιοχές και υπάρχουν επιμέρους εργαλεία και μια διακλάδωση στα βήματα. Ό,τι γίνεται, γίνεται με βάση τα δεδομένα και με τα κριτήρια που έχουμε. Προφανώς ακούμε και βλέπουμε πολλά, αλλά από την πρώτη στιγμή έχουμε συγκεκριμένη στρατηγική, με αυτή πορευόμαστε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ