Τσιόδρας: «Νέα μελέτη αντισωμάτων μπορεί να σημάνει νέα εποχή» (vid)

Gazzetta team
Τσιόδρας: «Νέα μελέτη αντισωμάτων μπορεί να σημάνει νέα εποχή» (vid)
Ο Σωτήρης Τσιόδρας στάθηκε και πάλι στα τεστ αντισωμάτων, ενώ μίλησε και για το ρόλο που θα παίξει η θερμοκρασία το καλοκαίρι στην καταπολέμηση του κορονοϊού.

Ο κος Τσιόδρας εξέφρασε αρχικά τα συλλυπητήριά του στους οικείους του Δημήτρη Κρεμαστινού, λέγοντας πως ήταν «ένας διαπρεπής επιστήμονας, ακούραστος δάσκαλος, αξιοπρεπής πολιτικός, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ως Υπουργός Υγείας, αναβαθμίζοντας τις κινητές μονάδες και την επιχειρησιακή ετοιμότητα του ΕΚΑΒ, ως προς τις αεροδιακομιδές».

Στην συνέχεια, αναφέρθηκε στην 8η Μαΐου που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας (μεσογειακής αναιμίας), τονίζοντας πως «πολλοί ασθενείς παρουσιάζουν νοσηρότητες και θεωρούνται αυξημένου κινδύνου για νόσηση από τον ιό».

Έπειτα, αναφέρθηκε ξανά στις αβεβαιότητες για τα τεστ αντισωμάτων, δίνοντας το εξής παράδειγμα: «Αν σε έναν πληθυσμό 1.000 ατόμων έχουν νοσήσει 50 άνθρωποι κι ένα τεστ έχει ευαισθησία 98%, δηλαδή ανιχνεύει το 98% των ασθενών με αντισώματα, και ειδικότητα 98%, δηλαδή ανιχνεύει ως αρνητικούς το 98% των ανθρώπων που δεν έχουν αντισώματα, αυτό σημαίνει πως αν κάναμε το τεστ και στους 1.000 θα βρίσκαμε περίπου 68 θετικούς, που οι 19 θα νόμιζαν ότι είχαν περάσει τον ιό και δεν θα τον είχαν περάσει. Όσο αυξάνει το ποσοστό αυτών που νοσούν, τόσο αυξάνει κι η επιτυχία ενός τέτοιου τεστ, να καλύψει αυτούς που πέρασαν τη νόσο. Αν είχαν νοσήσει 10% από αυτούς τους 1.000, τότε θα βρίσκαμε θετικούς 116, εκ των οποίων οι 18, το 16%, θα νόμιζαν ότι είχαν περάσει τον ιό και δεν θα τον είχαν περάσει».

Και συνέχισε: «Μελέτες αντισωμάτων θα χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογικούς σκοπούς στη χώρα μας.

Σχεδόν σε όλους όσοι πέρασαν την ασθένεια, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο και την σοβαρότητα της ασθένειας, ανιχνεύθηκαν ειδικά αντισώματα έναντι του ιού. Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία μπορεί να σημάνει μια νέα εποχή για τον έλεγχο των αντισωμάτων, η πιθανότητα να έχουμε ψεύτικα θετικά είναι μικρότερη του 1%.

Η μελέτη αυτή διαπίστωσε παρουσία αντισωμάτων, ανεξάρτητα από το αν κάποιος πέρασε ελαφρά τη νόσο ή όχι. Το 92% που εξετάστηκαν 21 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό, είχαν θετικά αντισώματα.

Στο άμεσο μέλλον, άνθρωποι με θετικά αντισώματα θα έχουν κάποια μορφή ανοσίας, έναντι του τρέχοντος στελέχους του ιού. Μένει να απαντηθεί για πόσο καιρό θα κρατά αυτή η ανοσία. Πρέπει να παρακολουθούμε προοπτικά για 6-12 μήνες αυτούς τους ανθρώπους και να βλέπουμε τι κάνουν τα αντισώματά τους».

Όσο για ένα πιθανό δεύτερο κύμα του κορονοϊού το καλοκαίρι, υποστήριξε: «Μακάρι το καλοκαίρι να έχει θετικές επιπτώσεις στην κυκλοφορία του ιού. Η επίδραση του καλοκαιριού στον ιό πιθανολογείται πως από μόνη της δεν θα είναι αρκετή για τη μηδένιση του ιού. Δεν θέλω, όμως, να μιλάω με πιθανότητες. Θα περιμένουμε και θα δούμε.

Όλα εξαρτώνται από την συμπεριφορά μας και η πορεία της επιδημίας στη χώρα μας θα εξαρτηθεί από την εθελούσια συμμόρφωση με βασικούς κανόνες υγιεινής, αυτούς που ήδη οι περισσότεροι από εμάς, κι εύχομαι όλοι, εφαρμόζουμε».