Κορονοϊός: Τι αλλάζει στις επισκέψεις στον οδοντίατρο (vid)

Gazzetta team
Κορονοϊός: Τι αλλάζει στις επισκέψεις στον οδοντίατρο (vid)
Αλλάζουν και οι επισκέψεις στον οδοντίατρο, αφού πλέον θα τηρούνται νέα και αυστηρά μέτρα προφύλαξης από τον κορονοϊό.

Λίγο πριν την άρση της καραντίνας λόγω του κορονοϊού, κ καθημερινότητα δεν θα είναι όπως την ξέραμε πριν την εμφάνιση της πανδημίας.

Τα πάντα αλλάζουν, τα μέτρα προφύλαξης από την covid-19 είναι αυστηρά και συγκεκριμένα και όλοι πρέπει να τα ακολουθήσουν.

Οι αλλαγές αφορούν σχεδόν όλες τις δραστηριότητες της καθημερινότητας αλλά και σε συνήθειες μας όπως π.χ. τα ψώνια, το κομμωτήριο τα κέντρα αισθητικής ακόμα και οι επισκέψεις σε γιατρούς.

Έτσι και στον οδοντίατρο θα πρέπει να ακολουθούμε κάποιους κανόνες.

Πως και πότε θα γίνονται οι εξετάσεις και οι εργασίες από τους ειδικούς, εξήγησε ο κ. Μιλτιάδης Μητσιάς στον ANT1.

Αρχικά υπάρχουν μεμβράνες παντού, όπου εξεταστεί ο ασθενής, οι οποίες αλλάζουν ανά άτομο.

«Από την Δευτέρα είναι μια πραγματικότητα για εμάς, τους ασθενείς και το προσωπικό που υπάρχει στις κλινικές μας. Ενώ η οδοντιατρική επιστήμη έπαιρνε πάντοτε υψηλά μέτρα προστασίας, τώρα θα κληθούμε να πάρουμε υπέρμετρα. Έχει σημασία να έχουμε ιδανική συνέργεια με τους ασθενείς για το καλό όλων μας», ανέφερε ο οδοντίατρος.

«Το ραντεβού ξεκινάει από το τηλέφωνο. Δεν δεχόμαστε ασθενή επειδή πονάει κάποιο δόντι ή επειδή ήθελε να περάσει», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά τα έκτακτα περιστατικά ανέφερε: «θα αξιολογηθούν από τον θεράποντα και από το προσωπικό της κλινικής. Και αφού κριθεί ότι πρόκειται όντως για έκτακτο περιστατικό, να ακυρωθεί κάποιο ραντεβού και να έρθει ο ασθενής κατόπιν συνεννόησης μαζί μας και όχι να περάσει ελεύθερα το κατώφλι του οδοντιατρείου μας».

Για τα μέτρα που λαμβάνουν οι οδοντίατροι: «Απαγορεύεται και συστήνουμε στους ασθενείς να μην έρθουν συνοδευόμενοι με κάποιον. Εκτός αν πρόκειται για κάποιον που είναι έκτακτη ή μεγάλη ανάγκη. Χωρίς συνοδό δηλαδή ή μάξιμουμ ένα συνοδό. Αν φορούν γάντια, να πλένουν τα χέρια τους και μετά να τους δίνουμε εμείς ως οφείλουμε αντισηπτικό. Δεν πρέπει να υπάρχει παραπάνω από ένας συνοδός ή ασθενής ανά 10 τετραγωνικά στον χώρο αναμονής. Εφόσον όλα θα τηρηθούν και έχει περάσει τις τρεις-τέσσερις ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν για να προγραμματιστεί το ραντεβού, θα έρθει ο ασθενής. Είναι ιδιαίτερης σημασίας να έρχονται μόνο με ραντεβού. Ο λόγος είναι πως εμείς πρέπει να έχουμε τουλάχιστον 30 με 40 λεπτά χρόνο για να απολυμάνουμε τους χώρους που γίνεται η οδοντιατρική πράξη. Είναι μια συνεργασία που πρέπει να τηρηθεί ανάμεσα σε εμάς, το προσωπικό και τους ασθενείς. Είναι μια αλυσίδα που πρέπει να τηρηθεί από όλους μας», κατέληξε.