Τσιόδρας: «Αλίμονό μου αν έλεγα ότι τα παιδιά είναι υγειονομική βόμβα» (vid)

Gazzetta team
Τσιόδρας: «Αλίμονό μου αν έλεγα ότι τα παιδιά είναι υγειονομική βόμβα» (vid)
Ο Σωτήρης Τσιόδρας εξήγησε γιατί επέτρεψε το άνοιγμα των σχολείων.

Ο καταξιωμένος Λοιμοξιωλόγος απάντησε στο ερώτημα γιατί επέτρεψε στα παιδιά να επιστρέψουν στα σχολεία, ενώ παλαιότερα είχε ισχυριστεί πως τα παιδιά είναι υγειονομική «βόμβα», σύμφωνα με τον δημοσιογράφο που τον ρώτησε.

Ο ίδιος γέλασε και είπε: «Καταρχάς, δεν είπα ποτέ ότι τα παιδιά είναι υγειονομικές βόμβες. Αλίμονό μου αν έλεγα τέτοιο πράγμα, έπρεπε να με καθαιρέσετε αμέσως από εκπρόσωπο, να βρείτε άλλον.

Κατά δεύτερον, αυτό που με μαθηματική βεβαιότητα ισχύει για τα παιδιά, είναι ότι κινδυνεύουν λιγότερο από τη νόσο κι όλο και περισσότερα δεδομένα δημοσιεύονται συνέχεια, και από την Κίνα, από την πρώτη επιδημία, και από τις επιδημίες της Ευρώπης, και από τις επιδημίες των ΗΠΑ, ότι τα παιδάκια, δόξα τω Θεώ, ευτυχώς, κινδυνεύουν λιγότερο από τη νόσο. Γι' αυτό και προηγούνται στις προσπάθειες επανόδου της κοινωνίας σε μια κανονικότητα.

Δεκατέσσερις χώρες αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη έχουν αποφασίσει ήδη για επανένταξη των παιδιών στα σχολεία, δεν είμαστε μόνο εμείς και κάποιες μάλιστα το κάνουν από τις πρώτες τάξεις, κάποιες από τις μεγαλύτερες. Μόνο η Ισπανία και η Ιταλία, μετά την τραγωδία που έζησαν, δεν το έχουν κάνει και δεν θα το κάνουν μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Θεωρώ για πολλούς λόγους ότι τα παιδιά έπρεπε να προηγούνται. Είναι σωστό να προηγούνται, όχι μόνο γιατί κινδυνεύουν λιγότερο από τον ιό, αλλά αυτά, σαν ελπίδα της κοινωνίας μας, και για ψυχολογικούς, κοινωνικούς και ένα σωρό άλλους λόγους, πρέπει να ενταχθούν πάλι στην κοινωνία.

Όσον αφορά το γιατί τα παιδιά μεταδίδουν λιγότερο, δεν είναι ακόμα σαφές. Έχουμε δεδομένα και από την μία, και από την άλλη κατεύθυνση. Έχουμε δεδομένα από μελέτες της Γαλλίας, πολύ πρόσφατα δημοσιευμένες, μελέτες άλλων χωρών ότι όντως φαίνεται να συμμετέχουν λιγότερο στην διασπορά της νόσου. Έχουμε δεδομένα από μια μεγάλη γερμανική ομάδα ότι συμμετέχουν παραπάνω, από όσο πιστεύουμε. Έχουμε δεδομένα από την Κίνα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό "Science", ένα από τα μεγαλύτερα περιοδικά του κόσμου, ότι νοσούν λιγότερο, αλλά συμμετέχουν περισσότερο στην μετάδοση. Θα το δούμε.

Ούτε πρέπει να αποδεχόμαστε σαν γεγονός κάποια μελέτη, η οποία ακόμα δεν έχει αξιολογηθεί από ανθρώπους, όπως λέμε εμείς "reviewers", είναι οι άνθρωποι, οι οποίοι είναι κατά κάποιο τρόπο οι ειδικοί επιστήμονες, που θα κρίνουν την μελέτη, αν πρέπει να δημοσιευθεί ή όχι. Κάθε μελέτη αντιπροσωπεύει τα δεδομένα μιας χώρας και κάθε χώρα οφείλει σιγά σιγά και στον εαυτό της να έχει τα δικά της δεδομένα».