Προαιρετική επιστροφή στα θρανία: Τι ισχύει τελικά;

Gazzetta team
Προαιρετική επιστροφή στα θρανία: Τι ισχύει τελικά;
Σε ποιες περιπτώσεις, τελικά, οι μαθητές μένουν σπίτι και συνεχίζουν την τηλεκπαίδευση.

Λίγες ώρες πριν η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανακοινώσει όλο το κυβερνητικό σχέδιο για τη σταδιακή επαναλειτουργία των σχολείων, είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες, που ήθελαν την επιστροφή των μαθητών στα θρανία να είναι προαιρετική.

Καθώς πολλοί γονείς φοβούνται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, φαίνεται πως οι αρμόδιοι συζήτησαν το ενδεχόμενο οι μαθητές (οι γονείς ουσιαστικά) να επιλέγουν είτε να επιστρέψουν στη ζωντανή διδασκαλία είτε να συνεχίσουν την τηλεκπαίδευση από το σπίτι. Και με βάση τον αριθμό των μαθητών που θα επέλεγαν τα δια ζώσης μαθήματα, θα διαμορφωνόταν και η κατανομή τους στις αίθουσες.

Αυτό, ωστόσο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η κα Κεραμέως, δεν θα ισχύσει.

Αυτό που θα ισχύσει είναι το εξής, όπως γίνεται ξεκάθαρο στο σχέδιο που παρουσιάστηκε: Θα υπάρχει η δυνατότητα μη προσμετρώμενης απουσίας για μαθητές που έχουν ειδικό λόγο (βάσει δήλωσης γονέα/κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου ευπαθούς ομάδας στο σπίτι όπως έχει οριστεί από την Επιτροπή, ή περίπτωση ατόμου που νοσεί).

Και: Θα προβλέπεται ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος μέσω τηλεκπαίδευσης για όσους μαθητές έχουν ειδικό λόγο απουσίας από το σχολείο.

Επομένως, μόνο αν υπάρχει άτομο ευπαθούς ομάδας στο σπίτι ή ασθενής και μόνο κατόπιν σχετικής δήλωσης του γονέα/κηδεμόνα θα μένει ο μαθητής σπίτι, χωρίς, φυσικά, να παίρνει απουσίες, αφού θα κάνει κανονικά μάθημα μέσω τηλεκπαίδευσης.

Για τους καθηγητές, δε, καθώς πολλοί είναι οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και είναι λογικό να ανησυχούν, τονίζεται στο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας: Θα υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα (πρόβλεψη άδειας) για εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας όπως αυτές έχουν οριστεί από το ΥΠΕΣ.

Να πούμε εδώ ότι ο μέρος όρος ηλικίας των φιλολόγων είναι τα 52 έτη και των μαθηματικών τα 55, ενώ στα αστικά κέντρα, όπου τα κρούσματα κορονοϊού είναι περισσότερα, ο μέσος όρος ηλικίας ανεβαίνει.