Δεν είναι ψέματα: Καταργείται το φαξ σε ολόκληρο το Δημόσιο!

Gazzetta team
Δεν είναι ψέματα: Καταργείται το φαξ σε ολόκληρο το Δημόσιο!
Τέλος εποχής, έστω και το 2020, καθώς καταργείται το φαξ από όλες τις δημόσιες υπηρεσίες!

Το Δημόσιο μπαίνει στον... 21ο αιώνα, έστω και με 20 χρόνια καθυστέρηση!

Σύμφωνα με το iefimerida.gr, ο νέος Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση και ο οποίος συζητήθηκε σήμερα το πρωί στο υπουργικό συμβούλιο, καταργεί το φαξ από όλες τις δημόσιες υπηρεσίες!

Το σχετικό νομοσχέδιο προωθεί ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και θα περιλαμβάνει, επίσης, την υποχρέωση του Δημοσίου να επικοινωνεί ηλεκτρονικά με τους πολίτες.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, δημιουργείται Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας Πολιτών, το οποίο θα είναι εγκατεστημένο στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Έτσι, το Δημόσιο θα αποκτήσει την αναγκαία και μοναδική πηγή πληροφόρησης.

Θεσμοθετείται, εξάλλου και η υποχρέωση των δημόσιων υπηρεσιών, όχι μόνο να συντάσσουν, αλλά και να εκδίδουν δημόσια έγγραφα ηλεκτρονικά, κάνοντας χρήση της ψηφιακής υπογραφής ή σφραγίδας. Την ίδια δυνατότητα θα έχουν πολίτες και επιχειρήσεις.

Για τον Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο κ. Πιερρακάκης συγκρότησε ειδική ομάδα με συντονιστή τον γενικό γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, Λεωνίδα Χριστόπουλο, ενώ ενεργή συμμετοχή έχει και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.

Όπως τονίζεται στο ρεπορτάζ, τo εν λόγω νομοσχέδιο:

  • φέρνει όλους τους υφιστάμενους νόμους της τελευταίας 15ετίας μέσα του και τους ανανεώνει με τα σημερινά δεδομένα (πχ διαύγεια, προσβασιμότητα, ηλεκτρονική διακυβέρνηση)
  • προωθεί νέο νομοθετικό πλαίσιο για ενιαίο αριθμό του πολίτη, ψηφιακές υπογραφές, ψηφιακά έγγραφα
  • ενσωματώνει ευρωπαϊκές οδηγίες για ανοικτά δεδομένα
  • ενσωματώνει κώδικα ηλεκτρονικών επικοινωνιών ΕΕ (νομοθεσία αναγκαία για πέρασμα σε εποχή 5G)