Χαλάρωση των μέτρων: Πότε, πως και υπό ποιες συνθήκες (pics)

Gazzetta team
Χαλάρωση των μέτρων: Πότε, πως και υπό ποιες συνθήκες (pics)
Τα δεδομένα, οι συνθήκες και ο τρόπος με τον οποίο θα επέλθει η σταδιακή και υπό προϋποθέσεις χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Σούπερ προσφορά* στα Virtual Sports | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Η Ελλάδα έχει συμπληρώσει τρεις εβδομάδες από την ημέρα που έχει ξεκινήσει η απαγόρευση κυκλοφορίας και έχει μπει στην τέταρτη, με τις αντοχές όλων, όπως είναι λογικό να μειώνονται, με αποτέλεσμα άπαντες να περιμένουν πως και πως να έρθει αυτή η περιβόητη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων.

Το πότε ακριβώς θα γίνει αυτό, ουδείς μπορεί να το πει με σιγουριά... Ούτε ο Νίκος Χαρδαλιάς που είναι υπεύθυνος ως Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, ούτε ο Σωτήρης Τσιόρδας που είναι ο υπεύθυνος για τις εισηγήσεις. Σχέδια και εκτιμήσεις, υπάρχουν. Αποφάσεις όμως όχι.

Οι προϋποθέσεις

Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της εξάπλωσης του κορονοϊού στην χώρα και το πόσο θα τηρηθούν τα αυστηρά μέτρα που έχουν παρθεί από την Πολιτεία τις επόμενες δέκα ημέρες, καθώς οι υπεύθυνοι περιμένουν κορύφωση της επιδημίας εκείνο το διάστημα.

Μάλιστα, όπως είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΙ, στις 20-21 Απριλίου περιμένουν η Covid-19 να φτάσει στο υψηλότερο σημείο της στην Ελλάδα και αν δεν έχει υπάρξει κάποια παρεκτρομή μέχρι τότε, να αρχίσει να παίρνει την κάτω βόλτα.

Το σχέδιο για Μάιο

Αν λοιπόν η πορεία της είναι αυτή που δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία, τότε όλα δείχνουν οτι από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει μεταξύ των υπεύθυνων μία πιο σοβαρή συζήτηση για την χαλάρωση των μέτρων, με χρονοδιάγραμμα και περισσότερες λεπτομέρειες.

Θυμίζουμε οτι η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει μέχρι τις 27 Απριλίου, όμως θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο οτι θα πάρει εκ νέου παράταση... Μπορεί να μην είναι για άλλες δύο εβδομάδες, αλλά θα είναι τουλάχιστον για μία ακόμα, προκειμένου να υπάρξει σταδιακή χαλάρωση των μέτρων στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου.

Τα στάδια χαλάρωσης

Από εκεί και πέρα τώρα, αν όλα έχουν πάει καλά, κάθε άρση περιορισμού θα ανακοινώνεται με την αντίστροφη σειρά, κάτι που σημαίνει οτι πρώτα θα επέλθει μία ελευθερία στην κυκλοφορία του κόσμου και θα αρχίσουν να ανοίγουν κάποια καταστήματα.

Ειδικά το τελευταίο κρίνεται αναγκαίο, προκειμένου να αρχίσει να κινείται η οικονομία, έστω και με... βρεφικά βήματα για να μειωθεί όσο γίνεται η ζημιά της επόμενης μέρας. Βέβαια, αυτό θα γίνει με σοβαρές προϋποθέσεις, καθώς θα πρέπει να αποφευχθούν εικόνες συνωστισμού.

Από εκεί και πέρα, εξαίρεση στην σειρά, θα υπάρξουν για τα σχολεία. Όχι για όλες τις βαθμίδες, αλλά για αυτές που είναι να δώσουν Πανελλήνιες στις οποίες μπορεί να δοθεί προτεραιότητα. Ωστόσο για αυτές ο τρόπος ακόμα εξετάζεται.

Ειδικές... ομάδες

Τέλος αξίζει να σημειώσουμε πως για τις ευπαθείς ομάδες θα υπάρχει ειδική μέριμνα, πρέπει να βρεθεί κάποιο φάρμακο ή κάποιο εμβόλιο, θα συνεχίσουν να διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο.

Άρα θα πρέπει να συνεχίσουν να προφυλάσσονται με κάθε τρόπο.