Κορονοϊός: «Μπορεί να χρειαστούμε 55.000 αναπνευστήρες και εμείς έχουμε μέχρι 1.000», ανέφερε ο Μόσιαλος (vid)

Gazzetta team
Κορονοϊός: «Μπορεί να χρειαστούμε 55.000 αναπνευστήρες και εμείς έχουμε μέχρι 1.000», ανέφερε ο Μόσιαλος (vid)
Ο κορονοϊός «χτυπά» κυρίως στο αναπνευστικό σύστημα και ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος αναφέρθηκε στο θέμα των αναπνευστήρων στην χώρα μας.

Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος μίλησε την Τετάρτη το βράδυ στην ΕΡΤ1 και ανέλυσε δεδομένα για τον κορονοϊό.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του τμήματος πολιτικής υγείας του London School of Economics, αναφέρθηκε στο πως μπορεί να ανταπεξέλθει το σύστημα υγείας στην δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε.

Μεταξύ άλλων, μίλησε και για την έλλειψη αναπνευστήρων στην χώρα μας, κάτι που είναι πολύ σημαντικό στην αντιμετώπιση του covid-19, αφού κυρίως προσβάλει το αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου.

«Έκανα την εκτίμηση ότι αν προσβληθεί το 50% του πληθυσμού και αν το 1% απ΄ αυτούς που θα κολλήσουν , ποσοστό που είναι πολύ αισιόδοξο γιατί είδαμε στη Γιουχάν είναι 5% και στην Ιταλία 9%-10%, αν μόνο το 1% χρειαστεί να έχει πρόσβαση σε αναπνευστήρες , τότε θα χρειαστούμε 55.000 αναπνευστήρες. Αυτή τη στιγμή, με την προϋπόθεση ότι θα μας δώσουν αυτούς που έχουμε παραγγείλει, έχουμε τη δυνατότητα να φθάσουμε τους 1000 αναπνευστήρες τους επόμενους μήνες. Ξέρω ότι έχουν γίνει παραγγελίες από την Κίνα. Το ερώτημα είναι πόσο έγκαιρα θα μας έρθουν. 200 αναπνευστήρες έχουν παραγγελθεί από την Κίνα», ανέφερε.

Όσον αφορά την Ισπανία τόνισε: «Στην Ισπανία, φαίνεται ότι η κατάσταση θα γίνει πιο δύσκολη σε σύγκριση με την Ιταλία. Έχει γίνει διασπορά πέρα από την Μαδρίτη σε αρκετές άλλες περιοχές της χώρας».

Για την Γερμανία και την Ιταλία ανέφερε: «Στη Γερμανία έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων αλλά έχουν προστατεύσει με κάποιο τρόπο τους ηλικιωμένους. Ένα ποσοστό περίπου 2% των κρουσμάτων είναι ηλικίας άνω των 80 χρόνων. Σε αντίθεση με την Ιταλία όπου πάνω από το 60% των κρουσμάτων είναι άνω των 80 χρόνων και αυτό αντιστοιχεί και στη θνητότητα. Το 67% των θανάτων στην Ιταλία ήταν άνω των 80 ετών και το 14% άνω των 90 χρόνων. Όταν ένα τόσο καλό σύστημα Υγείας όπως της Λομβαρδίας, από τα καλύτερα στον κόσμο, δεν αντέχει όταν υπάρχει μεγάλη επίπτωση, μπορούμε να καταλάβουμε τι θα γίνει σ ένα σύστημα σαν της Ισπανίας, της Πορτογαλίας ή το δικό μας ή στη Νότια Ιταλία που είναι λιγότερα εξελιγμένα. Πρέπει να δούμε αυτό που έγινε στη Γερμανία. Αν έχουμε εισαγωγές στα νοσοκομεία που δεν είναι βαριές περιπτώσεις και με υποκείμενα νοσήματα, διαβήτη ή αρτηριακή υπέρταση, νοσήματα που προκαλούν μείωση της άμυνας του οργανισμού , το Ελληνικό Σύστημα Υγείας θ αντέξει. Πρέπει να προστατεύσουμε τους ανθρώπους που ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες. Να κρατάμε την απόσταση και μέσα στο σπίτι αν έχουμε άτομα που υποφέρουν από τέτοια νοσήματα», επισήμανε ο κ. Μόσιαλος.

«Οι ηλικιωμένοι, στη Γερμανία, απλά άκουσαν τις οδηγίες. δεν έχουν κάνει κάτι ιδιαίτερο. Είναι πειθαρχημένος λαός, το ίδιο ισχύει και στην Αυστρία. Χωρίς να έχει επιβάλλει πολύ αυστηρά μέτρα, πάει πολύ καλά», συνέχισε ο καθηγητής, και συμπλήρωσε πως «η Γερμανία έχει το πλεονέκτημα της μεγάλης επάρκειας κλινών. Είναι η χώρα με τις περισσότερες ΜΕΘ ανά 1000 κατοίκους στον κόσμο, Έχει τετραπλάσιες δυνατότητες από την Αγγλία».