Προκαταρκτική για την εκδρομή διαλογισμού στην Τουρκία εν μέσω πανδημίας κορονοϊού

Gazzetta team
Προκαταρκτική για την εκδρομή διαλογισμού στην Τουρκία εν μέσω πανδημίας κορονοϊού
Καταθέσεις εάν τηρήθηκαν τα μέτρα, αν παραβιάστηκε το άρθρο 285 του ΠΚ και εάν εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού οι Βολιώτες επέστρεψαν όντως υγιείς.

Κατ’ επείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε χθες η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου για τους διαλογιστές, που παρά την πανδημία του κορονοϊού, πραγματοποίησαν κανονικά την εκδρομή τους στην Κωνσταντινούπολη αψηφώντας τις απαγορεύσεις για τον περιορισμό της διασποράς του φονικού Covid-19, όπως αναφέρει το taxydromos.gr.

Συγκεκριμένα, η Εισαγγελία Βόλου ανέθεσε στο Αστυνομικό Τμήμα Βόλου να λάβει καταθέσεις μετά την επιστολή της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέας Κολυνδρίνη, η οποία ζήτησε από όλους τους αρμόδιους φορείς να υπάρξει μέριμνα, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι θα τηρήσουν την καραντίνα για τις επόμενες 14 μέρες, όπως προβλέπουν οι σχετικές αποφάσεις των αρμοδίων αρχών.

Η εισαγγελική έρευνα γίνεται προς τη κατεύθυνση να διαπιστωθεί ποιος ήταν ο φορέας που διοργάνωσε την εκδρομή, ποιοι ήταν οι Βολιώτες που συμμετείχαν σε αυτή και εάν όντως επέστρεψαν υγιείς ή τυχόν υπήρξε νέο κρούσμα εν μέσω έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Απώτερος στόχος της είναι να διαπιστωθεί εάν τηρήθηκαν τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και εάν υπήρξε παραβίαση του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα.

Το εν λόγω άρθρο προβλέπει ότιόποιος παραβιάζει τα μέτρα που καθορίζουν ο νόμος ή η αρμόδια αρχή για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας τιμωρείται με φυλάκιση δύο ετών ή χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων.

Μάλιστα αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο άλλου επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

Υπενθυμίζεται ότι οι «εκδρομείς του διαλογισμού», τέθηκαν σε καραντίνα από την περασμένη Δευτέρα το βράδυ αφού πρώτα εντοπίστηκαν από τις αρχές ένας - ένας μετά από ολονύχτιο κρυφτούλι.