«Στην Ισπανία νόμιζαν ότι είναι διακοπές και μετέδιδαν τον ιό στις παραλίες»

«Στην Ισπανία νόμιζαν ότι είναι διακοπές και μετέδιδαν τον ιό στις παραλίες»
Ο δημοσιογράφος και πρώην συνεργάτης του gazzetta.gr, Άρης Τσιάρας, ζει και εργάζεται στη Μαδρίτη και περιγράφει την κατάσταση που υπάρχει στην ισπανική πρωτεύουσα. Το λάθος που έγινε από τους πολίτες και την Κυβέρνηση κι αυτό που πρέπει να αποφύγουμε στην Ελλάδα.

Σούπερ προσφορά* στα Virtual Sports | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Ο πρώην συνεργάτης του gazzetta.gr, Άρης Τσιάρας, που εδώ και δύο χρόνια ζει και εργάζεται στη Μαδρίτη περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στην Ισπανία.

Τα μοιραία λάθη που έγιναν από την Κυβέρνηση κι η ανεύθυνη στάση των πολιτών, που νόμιζαν πως το κλείσιμο σχολείων αποτελεί ευκαιρία για... διακοπές.

Ο Άρης Τσιάρας... επιστρέφει στο gazzetta.gr για να σε κάνει να καταλάβει πώς η καραντίνα αποτελεί... μονόδρομο στην καταπολέμηση του κορονοϊού!

«Ζω και εργάζομαι στην Μαδρίτη τα τελευταία δύο χρόνια. Η ζωή στην Ισπανία είναι λίγο πολύ στην ίδια φιλοσοφία με την Ελλάδα. Ο κόσμος συνδυάζει την εργασία του με την διασκέδαση και κοινωνική ζωή εκτός σπιτιού και εκτός δουλειάς. Φεύγοντας από την Ισπανία δέκα ημέρες πριν, άφησα την Μαδρίτη σε σχεδόν φυσιολογικές συνθήκες. Ο κορονοϊός υπήρχε στις κουβέντες μας αλλά δεν είχε μπει στη ζωή μας.

Επειδή εργάζομαι στο Olympic Channel και οι περιπτώσεις των ανθρώπων που ταξιδεύουν (ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο) είναι πολλές, από νωρίς η επιχείρηση αποφάσισε να μετατρέψει την καθημερινή μας εργασία σε εργασία εξ αποστάσεως. Είναι σίγουρα μια επιχειρησιακά δύσκολη μετάβαση για όλους άλλα έχει βοηθήσει πάρα πολύ.

Η πτήση της επιστροφής μου στην Ελλάδα ήταν μία ημέρα μετά την απαγόρευση των πτήσεων από και προς Ισπανία. Υπάρχει η δυνατότητα να γυρίσω στην Μαδρίτη καθότι είμαι μόνιμος κάτοικος της πόλης, όμως η πληροφορίες σχετικά με αυτό είναι συγκεχυμένες και η κατάσταση αλλάζει μέρα με την ημέρα.

Το λάθος της Ισπανίας είναι ότι δεν προχώρησε εγκαίρως σε δραστικά μέτρα όπως είδαμε σε άλλες περιπτώσεις χωρών. Το πρώτου κρούσμα ήταν περίπου 2 με 3 ημέρες πριν το πρώτο κρούσμα στην χώρα μας, όμως η διαφορά στα νούμερα είναι τεράστια. Η Μαδρίτη, ως μεγάλο αστικό και ταξιδιωτικό κέντρο, θα έπρεπε να λάβει πολύ πιο αυστηρά μέτρα. Ακόμα και σήμερα για παράδειγμα, το μετρό που είναι ένα μέσο που οι Ισπανοί χρησιμοποιούν πάρα πολύ, παραμένει ανοικτό χωρίς ουσιαστικούς περιορισμούς παρότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι Ισπανοί είχαν παρόμοια συμπεριφορά με αυτή που είχαν οι Έλληνες (οι τουλάχιστον ένα σημαντικό μέρος τους). Αγνόησαν την κρισιμότητα της κατάστασης και θεώρησαν ότι το κλειστά σχολεία και μαγαζιά σημαίνει διακοπές. Κι αυτοί ξεχύθηκαν στα χωριά τους και στις παραλίες, σκορπίζοντας με αυτό τον τρόπο τον ιό και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Η κατάσταση αυτή τη στιγμή στην Μαδρίτη είναι πολύ αυστηρός κατ’οίκον περιορισμός μέχρι τις 29 Μαρτίου και με μια σχεδόν βεβαιότητα ότι αυτό το μέτρο θα συνεχιστεί για καιρό. Τα καταστήματα είναι κλειστά, οι μετακινήσεις είναι περιορισμένες στο απολύτως απαραίτητο και τα πρόστιμα είναι συχνό φαινόμενο, καθώς η αστυνόμευση είναι πάρα πολύ εντατική. Προφανώς και στην Μαδρίτη παρατηρήθηκαν ουρές στα σούπερ μάρκετ.

Από την άλλη όλο αυτό έχει δημιουργήσει ένα κλίμα αλληλεγγύης ανάμεσα στους Μαδριλένους οι οποίοι προσπαθούν όσο μπορούν να φέρνουν πιο κοντά την ατομική τους απομόνωση και τουλάχιστον μια φορά την ημέρα να ενώνουν τις φωνές και τις δυνάμεις τους, χειροκροτώντας το ιατρικό προσωπικό της χώρας που δίνει την δική του μάχη.